Κυριακή 9 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Τοπία" ήχων και τραγουδιών

Τραγούδια απλά και καθαρά, που φέρνουν ήχους σμιλεμένους με θάλασσα, ήλιο, χώμα, αγάπη. Μουσικές και λόγια - δημιουργίες των αδελφών Κώστα καιΧρήστου Κολοβού,δύο νέων από την Αφυτο Χαλκιδικής, που περιλαμβάνονται στο δίσκο "Σ' αυτόν τον τόπο που άλλαξε χρώμα".Κομμάτια, ανεπιτήδευτα, τρυφερά, ευαίσθητα, στα οποία μιλούν για τη ζωή, το χώρο τους, τα συναισθήματά τους. Τα ερμηνεύει με την εξαίρετη φωνή του ο Μανώλης Χατζημανώλης.Ενας δίσκος, που μας προσκαλεί ν' ανακαλύψουμε ξανά τα καλά τραγούδια.

  • Με την ξεχωριστή, λαϊκή φωνή του, μας ταξίδεψε πριν κάποια χρόνια στων "Αγγέλων τα μπουζούκια" και λίγο αργότερα στον "ανέκδοτο" λόγο της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Σήμερα επιστρέφει στη δισκογραφία, ερμηνεύοντας τραγούδια"Του πόθου και του πάθους".Ο Μιχάλης Δημητριάδης συναντά τον Τάσο Γκρους στα δημιουργικά μονοπάτια του ελληνικού τραγουδιού, ερμηνεύοντας δέκα λαϊκά τραγούδια του, σε στίχους των Μάνου Ελευθερίου, Λίνας Νικολακοπούλου, Ηλία Κατσούλη, Αλέξανδρου Αλεξάνδρου και Γιώργου Μιράνα. Μια σημαντική στιγμή για τους δύο καλλιτέχνες, που καταγράφεται σ' έναν αυθεντικά λαϊκό δίσκο.
  • Τόλμη κι αισθαντικότητα, δύναμη κι ενέργεια, πάθος και τρυφερότητα, που κρυσταλλώνονται σε ήχους αρμονικούς. Η λύρα συναντά το μαντολίνο και το λαούτο, τον τζουρά και το νταούλι προσφέροντας μια πανδαισία ήχων πρωτόγνωρων μα και οικείων. Ο λόγος για τον δίσκο "νογώ",την καινούρια δουλιά τουΨαραντώνη.Ο Κρητικός σολίστας, με απαράμμιλη δεξιοτεχνία, καταθέτει είκοσι οργανικά κομμάτια, μα πάνω απ' όλα ψυχή, ευαισθησία, τέχνη.
  • Μέσα στο καλοκαίρι ανέτειλε "Ο ήλιος του Γενάρη",η τελευταία δισκογραφική δουλιά του Μανώλη Λιδάκη.Δεκατρία λαϊκά τραγούδια και μπαλάντες, που αγγίζουν ευαίσθητες χορδές και προσφέρουν μελωδικά ταξίδια. Ο δίσκος, που ξεχωρίζει για την ερμηνευτική κατάθεση του Μ. Λιδάκη, αποτελεί τόπο συνάντησης αξιόλογων δημιουργών, που υπογράφουν τη μουσική και το στίχο των τραγουδιών. Ο λόγος για τους Γιάννη Σπάθα, Θοδωρή Γκόνη, Ορφέα Περίδη, Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, Αλκίνοο Ιωαννίδη και Πέτρο Καλομοίρη. Ανάμεσα στα τραγούδια περιλαμβάνεται και το "Αστρα μη με μαλώνεται".
  • Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη του ενασχόληση με την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη, ο Ηλίας Ανδριόπουλος επιστρέφει και πάλι στα κείμενα του ποιητή, δίνοντας τη δική του, καταφατική απάντηση στο ερώτημα αν η ελληνική ποίηση έχει θέση μέσα στο σύγχρονο τοπίο των τραγουδιών. Ο λόγος για τους "Αργοναύτες",ένα δίσκο που περιστρέφεται κυρίως γύρω από τη Σεφερική αντίληψη για το ταξίδι και την περιπέτεια. Καθοριστικό ρόλο μέσα στον " άξονα Σεφέρη" κρατάνε το αφιερωμένο σε αυτόν ποίημα του Νίκου Γκάτσου, το οποίο γράφτηκε το 1963 και παρουσιάζεται για πρώτη φορά μελοποιημένο στη δισκογραφία, καθώς και οι στίχοι του Μάνου Ελευθερίου. Τα μελοποιημένα έργα των τριών ποιητών ερμηνεύουν δύο φωνές, που έχουν σημαντική εμπειρία σε αυτό το είδος ερμηνείας. Ο λόγος για τον Μανώλη Μητσιά και τη Νένα Βενετσάνου,που για πρώτη φορά συνεργάζονται δισκογραφικά με τον συνθέτη. Μαζί τους μια ομάδα σπουδαίων εκτελεστών λαϊκών και κλασικών οργάνων, με πρωταγωνίστρια την εξαίρετη Αγγελίνα Τκάτσεβα, στο σαντούρι.
  • Ενα maxi - CD, που θυμίζει τα παλιά δισκάκια των 45 στροφών, τότε που οι μεγάλες λαϊκές επιτυχίες έβγαιναν μέσα από τις μαύρες αυλακιές του βινυλίου, αποτελεί ο δίσκος "Μεγάλα Λόγια" του Γεράσιμου Ανδρεάτου.Τη μουσική και τους στίχους του ομώνυμου τραγουδιού υπογράφει ο γνωστός ερμηνευτής. Περιλαμβάνονται επίσης τρία παλαιότερα τραγούδια: "Ο Γκρεμός" του Μάνου Χατζιδάκι, το "Πρώτο Φθινόπωρο" του Βαγγέλη Κορακάκη και τα "Χέρια Υψωμένα" του Παντελή Θαλασσινού.
  • "Στην εποχή του ονείρου" τιτλοφορείται η τελευταία δισκογραφική δουλιά της Ελένης Τσαλιγοπούλου.Περιλαμβάνει δεκατρία τραγούδια, κλασικά αλλά και σύγχρονων δημιουργών, γνωστά κι αγαπημένα, τα οποία σφραγίζει με το δικό της ερμηνευτικό ύφος η τραγουδίστρια. Ανάμεσά τους υπάρχει και το"Φτερωτό τραγουδάκι", το οποίο έγραψε ο Γ. Νταλάρας, σε στίχους Κ. Φασουλά. Ο δίσκος αποτελεί ζωντανή ηχογράφηση τραγουδιών, που παρουσίαζε η Ελ. Τσαλιγοπούλου τον περασμένο χειμώνα, στην "Ιερά Οδό".
  • Οι παραστάσεις στον ίδιο χώρο έγιναν αφορμή για τη δημιουργία μιας ακόμη ζωντανής ηχογράφησης, προάγγελος της οποίας είναι το CD σινγκλ, που κυκλοφόρησε με τίτλο "Γιώργος Νταλάρας - Μάριος Φραγκούλης στην Ιερά Οδό". Περιλαμβάνει τα τραγούδια "Κον τε Παρτίτο" των Φρ. Σαρτόρι και Λ. Κουαραντότο, "Νότος" των Λ. Μαχαιρίτσα και Ι. Σούση και το "Καντσόνε Αραμπιάτα" των Ν. Ρότα και Λ. Βερτμίλερ (από την ταινία "Ιστορία έρωτα και αναρχίας").

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ