Κυριακή 9 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ***ίδιος υπότιτλος: "Ο θησαυρός της Τροίας"

Πορτρέτα Τσιγγάνων

"Τσιγγάνοι" είναι ο τίτλος της όγδοης εκπομπής της σειράς "Πρόσωπα". Η κάμερα του ντοκιμαντέρ αυτή τη φορά κινείται σ' ένα χώρο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν "αυλή των θαυμάτων". Είναι το Ζεφύρι Αττικής, όπου εκεί μπορεί κανείς να βρει και να δει αντικείμενα τέχνης από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Τα αντικείμενα αυτά είναι κασέλες, φιλοτεχνημένες από λαϊκούς καλλιτέχνες, πιθάρια, τραπέζια, ποδήλατα, μαρμάρινα διακοσμητικά. Ο,τι δηλαδή μπορεί κανείς να δει στο Μοναστηράκι. Για την ιδιότυπη αυτή αγορά, που κινείται μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, μιλούν στην κάμερα "οι εραστές αυτών των αντικειμένων", όπως αυτοχαρακτηρίζονται. Ο φακός επίσης της εκπομπής θα βρεθεί και σ' ένα σχολείο Τσιγγανόπαιδων. Η επιμέλεια και παρουσίαση είναι του Βασίλη Καββαθά. (Κυριακή ΕΤ-1, 12.00)

"Η κυρία έχει νεύρα"

Το έργο του Δημήτρη Γιαννουκάκη "Η κυρία έχει νεύρα", θα παρουσιάσει η εκπομπή "Το θέατρο στην ΕΤ-1". Κεντρικό πρόσωπο η Φλώρα Καρδάλη, μια γυναίκα όλο νεύρα, που δημιουργεί προβλήματα στο σπίτι της και στη γειτονιά. Το πλέον ευαίσθητο σημείο για να βρει αφορμή να ξεσπάσει είναι η συχνή απώλεια του χρυσού της αναπτήρα. Αυτόν τον αναπτήρα χρησιμοποιεί ο ατυχής σύζυγός της, προκειμένου να τη φέρει σ' επαφή μ' έναν ψυχίατρο για να τη θεραπεύσει. Παίζουν οι Βίλμα Κύρου και Κώστας Σταματίου. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Μεσσάλα. (Τρίτη ΕΤ-1, 23.30)

"Ο θησαυρός της Τροίας"

Στο λεγόμενο θησαυρό της Τροίας, που σήμερα βρίσκεται στο μουσείο Πούσκιν της Μόσχας, αναφέρεται το ντοκιμαντέρ "Ο θησαυρός της Τροίας". Η Γερμανία και η Τουρκία έχουν επίσημα ζητήσει από τη Ρωσία την επιστροφή του θησαυρού. Η Γερμανία υποστηρίζει ότι ο θησαυρός μεταφέρθηκε παράνομα από το Βερολίνο στη Μόσχα στο τέλος του β' παγκόσμιου πολέμου και γι' αυτό πρέπει να επιστραφεί. Η Τουρκία από την πλευρά της θεωρεί ότι τα αρχαία που προέρχονται από την Τροία, ανήκουν στον τόπο όπου δημιουργήθηκαν και γι' αυτό πρέπει να γυρίσουν εκεί. Ευρήματα του Σλήμαν από την Τροία, όπως κεραμικά και λίθινα αντικείμενα, σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένα σε περισσότερα από πενήντα μουσεία του κόσμου. Στο ντοκιμαντέρ κορυφαίοι αρχαιολόγοι και ιστορικοί που έχουν ασχοληθεί με το θέμα της Τροίας, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής των σύγχρονων ανασκαφών καθηγητής Μάνφρεντ Κόρφμαν, υποστηρίζουν ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα μουσείο στην Τρωάδα, το οποίο θα στεγάσει όλα τα ευρήματα της περιοχής. Η έρευνα, το σενάριο και η παρουσίαση είναι του Νίκου Αξαρλή. (Τετάρτη ΕΤ-1, 20.45)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η μαγεία ενός αλλιώτικου παραμυθιού (2001-08-08 00:00:00.0)
Τσιγγάνικο παραμύθι (2001-08-01 00:00:00.0)
Ο "χρυσός του Πριάμου" (1996-06-19 00:00:00.0)
Διεθνής ..."Ο θησαυρός της Τροίας" (1996-06-13 00:00:00.0)
Στη "μαγεία" των Τσιγγάνων (1996-03-22 00:00:00.0)
Ο "Θησαυρός" θα 'ρθει στην Αθήνα (1995-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ