Τρίτη 11 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέτρα εξαπάτησης των πυρόπληκτων
  • "Ψίχουλα" για τις τεράστιες καταστροφές από τις πρόσφατες πυρκαγιές, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση
  • Οι ίδιες όπως κάθε φορά υποσχέσεις για αναδασώσεις και προστασία των δασών, αλλά λέξη για απόσυρση του δασοκτόνου "νομοσχέδιου Τζουμάκα"

Μέτρα "ανακούφισης" των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές, παρόμοια μ' αυτά που είχαν εξαγγελθεί για τους πλημμυροπαθείς και ελάχιστοι έλαβαν, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος,μετά από σύσκεψη όπου συμμετείχαν οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας, Κ. Λαλιώτης και Στ. Τζουμάκας αντίστοιχα και οι υφυπουργοί Δημόσιας Διοίκησης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Στ. Μπένος,Χρ. Πάχτας και Ν. Χριστοδουλάκης,αντίστοιχα.

Τα μέτρα - ψίχουλα σε σχέση με το μέγεθος των καταστροφών, συνοδεύτηκαν από υποκριτικές δεσμεύσεις πως "η πολιτεία δε θα επιβραβεύσει όσους προχώρησαν σε παράνομες αυθαιρεσίες" ή "θα προχωρήσουμε στην άμεση αναδάσωση των καμένων εκτάσεων", καθώς η κυβέρνηση αρνείται την απόσυρση των νομοσχεδίων του υπουργείου Γεωργίας που νομιμοποιούν ουσιαστικά την καταπάτηση δημόσιων δασικών εκτάσεων και αποχαρακτηρίζουν δάση και δασικές εκτάσεις που κάηκαν ή καταπατήθηκαν πριν το 1975. Αρνείται την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που δωρίζει 400.000 στρέμματα καταπατημένης δημόσιας γης. Επιμένει, έτσι, στην εμπρηστική της πολιτική και την τακτική παραπλάνησης του λαού με "μέτρα" που μένουν υποσχέσεις και "επιδόματα" - ψίχουλα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης οι νομοί που επλήγησαν περισσότερο από τις πυρκαγιές είναι: Αττική,Ηλεία,Βοιωτία,Κορινθία,Αχαϊα,Μεσσηνία,Φθιώτιδα,Αιτωλοακαρνανία,Κεφαλονιά,Θεσπρωτία,Εύβοια,Αρκαδία,Ζάκυνθος και Χαλκιδική.Επίσης τεράστια οικολογική καταστροφή έχει συντελεστεί σε ορεινούς όγκους, κυρίως σε Πεντέλη,Αυλώνα,Ταϋγετο και Κασσάνδρα Χαλκιδικής.Στα σημεία αυτά, όπως είπε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, έχει ξεκινήσει η εκπόνηση μελετών φυσικής και τεχνητής αναδάσωσης ενώ μέσα στις επόμενες μέρες θ' αρχίσουν αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. Παρόμοιες υποσχέσεις είχαμε και πέρσι, οπότε κάηκαν 300.000 στρέμματα πανελλαδικά, αλλά τελικά αναδασώθηκαν μόλις τα 35.000.

Η κυβέρνηση υπολογίζει τη δαπάνη για την αναδάσωση και τα παραπάνω έργα στα 15,5 περίπου δισ. δραχμές και το συνολικό ποσό για τα μέτρα που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών στα 20 δισ.

Για τις δενδροκαλλιέργειες που έπαθαν ζημιές θα δοθεί το ποσό των 4.000 δραχμών ανά ρίζα. Το ίδιο ποσό θα δοθεί για τρία χρόνια για απώλεια εισοδήματος. Ακόμα η κυβέρνηση υποσχέθηκε τη χορήγηση ζωοτροφών σε όσους κτηνοτρόφους επλήγησαν, αποζημιώσεις για ανασύσταση ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, αποκατάσταση ζημιών σε δίκτυα άρδευσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων και άλλα.

Στους πληγέντες θα δοθεί το επίδομα των 200.000 δραχμών για την κάλυψη άμεσων αναγκών και 2 εκατ. δραχμές για την αντικατάσταση οικοσκευών. Θα δοθούν τέλος στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια. Σ' ό,τι αφορά τα πρώτα, το 1/3 του δανείου θα είναι δωρεάν και τα υπόλοιπα 2/3 άτοκα για 15 χρόνια. Το 1/3 των επαγγελματικών δανείων θα είναι επίσης άτοκο και τα υπόλοιπα 2/3 με επιδοτούμενο επιτόκιο. Στεγαστικό δάνειο δε θα δοθεί σε όσους διέμεναν σε αυθαίρετα κτίσματα.

Τέλος, ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε, πως θα αυξηθεί το όριο πληρωμών από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Συλλογικής Απόφασης για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προκειμένου Νομαρχίες και Δήμοι να αποκαταστήσουν ζημιές που υπέστησαν έργα τα οποία βρίσκονταν σε εξέλιξη ή καταστράφηκαν. Είπε ακόμα πως θα περιλάβει στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης - μέσα από το οποίο κατανέμονται στους Δήμους και τις κοινότητες τα κονδύλια των υπουργείων - πρόγραμμα έκτακτων επιχορηγήσεων. Δε διευκρίνισε, ωστόσο, αν το πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτείται από τα ήδη υπάρχοντα, υπέρ του θεσμού, κονδύλια.

Σαν να μη γνώριζε απολύτως τίποτα για τη δραστηριότητα των οικοδομικών συνεταιρισμών μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1995 στην Πεντέλη, οπότε κατάφεραν - με τις ευλογίες της κυβέρνησης - να κάνουν δικά τους ουσιαστικά 3.000 στρέμματα καμένης γης, εμφανίστηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης μετά τη χθεσινή σύσκεψη. Ετσι, θέλοντας να φανεί αυστηρός απέναντι στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, δήλωσε: "δεν πρόκειται να επιτραπεί καμία οικιστική ανάπτυξη, ούτε επέκταση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ούτε οικοπεδοποίηση ή αλλαγή χρήσης και χτίσιμο στα 53 χιλιάδες στρέμματα των ορεινών όγκων της Αττικής". Τα ίδια δηλαδή που είχαν ειπωθεί και πριν τρία χρόνια...

Αντιδράσεις κομμάτων

Για "έλλειψη γενικού πλαισίου στρατηγικής για μια δυναμική παρέμβαση προς αποκατάσταση αφ' ενός της βλάβης στο οικοσύστημα και αφ' ετέρου των ζημιών που υπέστησαν οι πολίτες από τις πυρκαγιές της περιόδου αυτής", έκανε λόγο χτες με ανακοίνωση η ΝΔ με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις πυρκαγιές. Την καλεί, έτσι, "να συναισθανθεί τις ευθύνες της συνειδητοποιώντας την τεράστια οικολογική καταστροφή και να πάρει την πρωτοβουλία για τη χάραξη συνολικής στρατηγικής στο πλαίσιο του πορίσματος της Διακομματικής (Κοινοβουλευτικής) Επιτροπής". Τέλος, με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το δασοκτόνο και αντισυνταγματικό νομοσχέδιο του Τζουμάκα.

"Να αποσύρει αμέσως η κυβέρνηση το αντισυνταγματικό και εμπρηστικό νομοσχέδιο του υπουργού Γεωργίας" ζήτησε χτες και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος προσθέτοντας πως, "η σιωπή της κυβέρνησης και η εμμονή της στο διαβλητό αυτό νομοσχέδιο παρά τις βιβλικές καταστροφές και τις ανυπολόγιστες θυσίες σε ανθρώπινες ζωές και εθνικό πλούτο, αποτελεί δείγμα αυταρχισμού και προκλητικής ανευθυνότητας".

"Εμπρηστικά μέτρα στήριξης, μέτρα ανάλγητου τραπεζικού χαρακτήρα", χαρακτηρίζει η ΠΟΛ.ΑΝ. τις κυβερνητικές εξαγγελίες για βοήθεια στους πληγέντες, αντί της κρατικής βοήθειας, αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ