Τρίτη 11 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
"Πληρώνουν" τη δασοκτόνο κυβερνητική πολιτική

Εργασιακός μεσαίωνας έχει επιβληθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα τους θερινούς μήνες, λόγω της υπεραπασχόλησης του προσωπικού στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, κατάγγειλαν χτες οι εκπρόσωποι της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος της Περιφέρειας Αττικής (ΕΥΠΣΠΑ). Και αυτό, όταν η πολιτεία αρνείται πεισματικά να τους χορηγήσει ακόμα και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, όταν όλοι γνωρίζουν ότι οι πυροσβέστες δίνουν ακόμα και τη ζωή τους στην εκπλήρωση του καθήκοντος.

Στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν χτες το μεσημέρι παρουσίασαν τις θέσεις τους για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι πλησιάζει η ώρα των κινητοποιήσεων. Και σαν επιχείρημα ανέφεραν και την τοποθέτηση του ίδιου του αρχηγού τους του Ανδρέα Γκέκα,ο οποίος, όταν του ζητήθηκε η γνώμη, στη Βουλή είχε πει ότι το ΠΣ θα χρειαστεί τέσσερις μήνες, για να προετοιμαστεί στις νέες του υποχρεώσεις.

Ο γγ της Ενωσης Παναγιώτης Δρίτσας επισήμανε ότι έγινε χωρίς όρους η ανάθεση της δασοπυρόσβεσης και πολύ περισσότερο, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Κατάγγειλαν ότι δεν υπήρξε διάλογος με την πολιτική ηγεσία, ούτε ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΕΥΠΣ) για την απαιτούμενη δύναμη και τα τεχνικά μέσα. Στη συνέχεια, βέβαια, όπως επισήμανε, τρία μέλη του ΔΣ της ΠΕΥΠΣ διαφοροποιήθηκαν και δέχτηκαν το νομοσχέδιο του υπουργείου, παρά το γεγονός ότι απείχε πολύ από τις προσδοκίες των πυροσβεστών.

Ο αντιπρόεδρος του σωματείου Ιωάννης Λεόντειος επισήμανε για άλλη μια φορά ότι το προσωπικό διατρέχει θανάσιμους κινδύνους, εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί φέτος. Οι πυροσβέστες εργάζονται ακατάπαυστα 30, 40 και 50 ώρες, χωρίς τη στοιχειώδη ανάπαυση, χωρίς να υπάρχει στοιχειώδης μέριμνα(φαγητό, νερό) για όσους ξημεροβραδιάζονται στις πυρκαγιές.

Αναφερόμενος, ειδικότερα στα οικονομικά τους αιτήματα, εκτός από τη χορήγηση ανθυγιεινού και επιδόματος επικίνδυνης εργασίας, απαίτησε την καταβολή και του αντίστοιχου επιδόματος, που έπαιρναν οι δασικοί υπάλληλοι κατά την αντιπυρική περίοδο. Ζήτησε την εφαρμογή πλήρους πενθήμερης εργασίας, όπως προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία και να δοθεί σε ρεπό ο χρόνος που εργάστηκαν στις δασικές πυρκαγιές.

Σχετικά με τα όσα ακούγονται περί μη εκπαίδευσης των πυροσβεστών είπε ότι οι πυροσβέστες έχουν πείρα και γνώσεις, όμως και η επιστημονική γνώση των δασολόγων και των δασοπόνων είναι πολύτιμες. Εμείς σβήναμε και παλαιότερα τις πυρκαγιές, η διαφορά ήταν στο συντονισμό, είπε ο Ι. Λεόντειος.

Ο πρόεδρος της ΕΥΠΣΠΑ Στάθης Βιτουλαδίτης αναφέρθηκε στις ελλείψεις της υπηρεσίας και ζήτησε να γίνει έρευνα σε βάθος για τις συνθήκες του χαμού των τριών πυροσβεστών και του εθελοντή πυροσβέστη στο δάσος του Βύρωνα και ζήτησαν να γίνει στη μνήμη τους κάποιο μνημείο και να μετονομαστεί ο χωματόδρομος σε οδό Τριών Πυροσβεστών και Εθελοντή Πυροσβέστη, ενώ, αναφερόμενος στις φετινές πυρκαγιές είπε ότι το κακό παράγινε. Κάναμε, είπε, ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, δε δεχόμαστε από κανέναν να αμφισβητεί την επαγγελματική μας επάρκεια.

Τεράστιες ελλείψεις

Με τα σημερινά δεδομένα απαιτείται τουλάχιστον αύξηση της οργανικής δύναμης κατά 50%. Οι κενές οργανικές θέσεις μέχρι και σήμερα είναι τουλάχιστον 1.350.Για το 1997 ο προϋπολογισμός του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για το ΠΣ προέβλεπε κονδύλι για προσλήψεις πυροσβεστών, οι οποίες, παρά τις μεγάλες ανάγκες δεν έγιναν. Τα υδροφόρα οχήματα του ΠΣ ανέρχονται σε 558 συνολικά, ενώ το ΠΣ πήρε από τη Δασική Υπηρεσία περίπου 700 οχήματα από τα οποία το 40% δεν είναι λειτουργικά και αξιόπιστα", επισήμανε ο Π. Δρίτσας, που αναφέρθηκε επίσης στα απαρχαιωμένα "καναντέρ", που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πιλότων τους.

Τα μέλη του ΔΣ της ΕΥΠΣΠΑ έκαναν έκκληση προς τους συναδέλφους τους της Δασικής Υπηρεσίας, για να αποφευχθούν οι στείρες αντιπαραθέσεις, γιατί "όλοι εκείνοι στους οποίους αναλογούν ευθύνες για να τις αποκρύψουν, χρησιμοποιούν τη γνωστή μέθοδο του αντεμπρησμού, ώστε το ένα μέτωπο να εξουδετερώνει το άλλο. Δηλαδή, ο ένας κλάδος εργαζομένων να συγκρούεται με τον άλλο και να αλληλοεξουδετερώνονται, κρύβοντας την αιτία και την αλήθεια".

Διαχρονική δασοκτόνα πολιτική

Ειδική μνεία έγινε στους λόγους για τους οποίους επέβαλε η κυβέρνηση στους πυροσβέστες τη δασοπυρόσβεση. Η κυβέρνηση, είπε ο Π. Δρίτσας δεν αποσκοπούσε στην προστασία των δασών. Εξοικονόμηση πόρων επιδιώκει στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ενοποίησης για την επίτευξη των στόχων του Μάαστριχτ. Ηθελε την ανατροπή των εργασιακών μας σχέσεων και τον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων. Τέλος, τονίστηκε ότι βασικός εμπρηστής των δασών είναι η έλλειψη Εθνικού Κτηματολογίου και οι υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες νομιμοποιούνται καταπατημένες δασικές εκτάσεις. "Διαχρονικά, όλες οι πολιτικές ήταν δασοκτόνες, ουδέποτε νοιάστηκαν για τη δασοπροστασία, για τις εργασιακές μας σχέσεις και τους όρους διαβίωσης των πυροσβεστών", είπε ο Π. Δρίτσας.

Τη συνέντευξη παρακολούθησε ο Γιάννης Νάκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος για τα Σώματα Ασφαλείας και εκπρόσωποι των δασοπόνων -- δασολόγων, οι οποίοι διαβεβαίωσαν τους πυροσβέστες ότι δεν είναι αντίπαλοι και ότι πρέπει να βρεθούν κοινοί τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ