Τρίτη 11 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Με ρυθμούς χελώνας η εξόφληση της επιδότησης

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Με αγανάκτηση παρακολουθούν οι βαμβακοπαραγωγοί το γεγονός ότι η είσπραξη της υπόλοιπης επιδότησης προχωρά με απαράδεκτα χαμηλούς ρυθμούς. Αυτό επισημαίνουν με Ερώτηση, που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό ΓεωργίαςΣτ. Τζουμάκα,οι βουλευτές του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας και Αχιλλέας Κανταρτζής.

Οπως τονίζουν οι δύο βουλευτές του Κόμματος, πολλούς μήνες γρηγορότερα από την αρχή της εκκοκκιστικής περιόδου, οι υπουργοί και οι υφυπουργοί της κυβέρνησης, καθώς και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες υπόσχονται ότι φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί θα εισπράξουν τα χρήματά τους πολύ γρηγορότερα και όχι όπως άλλες χρονιές. Μάλιστα, προχώρησαν και στη σύμπτυξη της εκκοκκιστικής περιόδου (τέλειωσε στις 31/1/98) "... για να δοθούν γρηγορότερα τα επιστρεφόμενα στους βαμβακοπαραγωγούς... ", όπως ισχυρίζονταν τότε.

Το μέτρο αυτό - όπως αποδεικνύεται τώρα - εφαρμόστηκε, για να συμπιεστούν οι αγρότες και να δώσουν όσο όσο τα βαμβάκι τους τις τελευταίες μέρες, αφού τα εκκοκκιστήρια θα έκλειναν, επισημαίνουν οι δύο βουλευτές στην Ερώτησή τους. Σε τελική ανάλυση, επωφελήθηκαν οι εκκοκκιστές, που, με εκβιαστικό τρόπο, αγόρασαν φτηνότερο βαμβάκι.

Πέρασαν έξι μήνες από το κλείσιμο των εκκοκκιστηρίων, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, και δέκα μήνες από την έναρξη παράδοσης του βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια, αφού η αγορά ανοίγει από την αρχή του Οκτώβρη και καθορίζουν ημερομηνίες καταβολής της υπόλοιπης επιδότησης που φτάνουν και τον Σεπτέμβρη μήνα. Αυτή την υπόλοιπη επιδότηση, οι αγρότες την περιμένουν, για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους για τις καλλιέργειες, οι οποίες κάθε χρόνο γίνονται όλο και πιο δαπανηρές για να πληρώσουν τα χρέη τους, για να καλύψουν τις οικογενειακές τους ανάγκες.

Δε λείπει η μηχανοργάνωση, ούτε οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Ολα αυτά περισσεύουν. Μήπως, η κυβέρνηση και η ΕΕ με το μέτρο αυτό, όπως και με πολλά άλλα μέτρα που παίρνουν σε βάρος των αγροτών, θέλει να συμπιέσει ακόμα περισσότερο την οικονομική τους κατάσταση, ώστε και με την καθυστέρηση της πληρωμής να εξαναγκαστεί μια μερίδα των αγροτών να υποκύψει, δεδομένου ότι οι τόκοι των δανείων τους συνεχώς "τρέχουν" και τα χρέη τους διογκώνονται;

Οι δυο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν των υπουργό Γεωργίας αν υπάρχουν υπεύθυνοι για την καθυστέρηση της πληρωμής και ποιοι είναι, αν θα πληρωθούν άμεσα οι βαμβακοπαραγωγοί και αν έχει την πρόθεση η κυβέρνηση να αλλάξει τον τρόπο πληρωμής της υπόλοιπης επιδότησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ