- H θεσμοθέτηση μιας παράλληλης εκπαίδευσης για τα παιδιά ενός κατώτερου θεού, τα οποία μέσα από τη χορήγηση μιας υποτυπώδους κατάρτισης θα παραδίνονται νωρίς νωρίς στις ορέξεις των κάθε λογής... - 1998-08-12 00:00:00.0"/> - H θεσμοθέτηση μιας παράλληλης εκπαίδευσης για τα παιδιά ενός κατώτερου θεού, τα οποία μέσα από τη χορήγηση μιας υποτυπώδους κατάρτισης θα παραδίνονται νωρίς νωρίς στις ορέξεις των κάθε λογής... - 1998-08-12 00:00:00.0" /> Σχολές για "παιδιά ενός κατώτερου θεού" | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ
Σχολές για "παιδιά ενός κατώτερου θεού"
  • Αρχισε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου, με το οποίο καθιερώνονται τα ΤΕΕ και καταργούνται τα ΤΕΛ
  • Απ. Τασούλας: Στρέφονται πρόωρα οι νέοι στην "αγορά εργασίας", για να κάνουν τη δουλιά τους οι επιχειρηματίες

H θεσμοθέτηση μιας παράλληλης εκπαίδευσης για τα παιδιά "ενός κατώτερου θεού", τα οποία μέσα από τη χορήγηση μιας υποτυπώδους κατάρτισης θα παραδίνονται νωρίς νωρίς στις ορέξεις των κάθε λογής επιχειρηματιών, προωθείται με το νομοσχέδιο για την ίδρυση των "Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων" (ΤΕΕ) που συζητείται από χτες στο δεύτερο Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, με την ίδρυση των ΤΕΕ ολοκληρώνεται η "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση", που άρχισε με το "Ενιαίο Λύκειο" πέρσι.

"Τι όμως ακριβώς ολοκληρώνεται"; αναρωτήθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ βουλευτής Απ. Τασούλας,τονίζοντας ότι το μεν "Ενιαίο Λύκειο" θα αφήνει μεγάλο αριθμό νέων έξω από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ενώ τα ΤΕΕ θα τους στρέφουν πρόωρα προς την "αγορά εργασίας". Μάλιστα στα ΤΕΕ θα καταφεύγουν και μαθητές των "Ενιαίων", καθώς θα το εγκαταλείπουν, είτε στην αρχή του είτε στην πορεία του, για να λάβουν μια υποτυπώδη κατάρτιση, χωρίς εφόδια και απαιτήσεις, προκειμένου οι επιχειρήσεις να κάνουν ανεμπόδιστα τη δουλιά τους.

Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης, είπε ο Απ. Τασούλας, είναι και το γεγονός ότι οι απόφοιτοι των ΤΕΕ αποκλείονται πλέον από την πρόσβαση την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως με συγκεκριμένη διαδικασία γινόταν από τα ΤΕΛ τα οποία, γι' αυτό το λόγο καταργούνται.

"Είναι δυνατόν, στα 14 χρόνια του ένας νέος να αποφασίζει ώριμα για τη μελλοντική του πορεία ή θα αναγκάζεται να οδηγηθεί στα ΤΕΕ σε "ένα καλάθι απορριμμάτων", όπως αυτά χαρακτηρίστηκαν;", τόνισε ο Απ. Τασούλας και υπογράμμισε: Στα ΤΕΕ θα πάνε τα φτωχότερα παιδιά, όσα απορρίπτονται από το "Ενιαίο Λύκειο", τα μειονοτικά παιδιά σε μια παράλληλη εκπαίδευση που ολοκληρώνεται στα ΙΕΚ. Δε θα παίρνουν ουσιαστική εκπαίδευση, αλλά απλώς μια κακού επιπέδου κατάρτιση με περιορισμένες γνώσεις και, μέσω της "μαθητείας" στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, θα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους ιδιώτες, οι οποίοι ταυτόχρονα θα εισπράττουν και τις σχετικές επιδοτήσεις.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ παρατήρησε ότι οι ανύπαρκτες δαπάνες που προβλέπονται για τη χρηματοδότηση των ΤΕΕ δημιουργούν βάσιμες υποψίες ότι αυτά θα παραδοθούν στους ιδιώτες και τις σχολές που αυτοί ήδη έχουν.

Ενα σοβαρό, επίσης, θέμα που θίγει το νομοσχέδιο είναι και αυτό των εκπαιδευτικών που υπηρετούσαν στα ΤΕΛ και οι οποίοι, μέσω της σύνδεσης των ΤΕΕ με τον Οργανισμό Κατάρτισης, αντιμετωπίζουν μια κατάσταση που τους οδηγεί στην αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων, πέρα από το γεγονός ότι δε διασφαλίζεται πλήρως η απασχόληση όλων. Αλλωστε, με τη μεταβολή του χαρακτήρα της εκπαίδευσης που επιχειρείται με τα ΤΕΕ, θα καταλήξουν να είναι τεχνίτες περισσότερο παρά παιδαγωγοί.

Αναπτύσσοντας την πρόταση του ΚΚΕ ο Απ. Τασούλας είπε ότι χρειάζεται η θέσπιση ενός 12χρονου υποχρεωτικού σχολείου, με θεωρητική κατεύθυνση και πρακτική άσκηση, το οποίο θα διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες και όχι φτηνά καταρτισμένο προσωπικό για τις επιχειρήσεις.

Κατήγγειλε, τέλος, την κυβερνητική τακτική, η οποία σε άσχετο νομοσχέδιο κατέθεσε σοβαρές τροπολογίες, με τις οποίες παραχωρείται στους ιδιώτες η διαχείριση του Β Πακέτου Ντελόρ για την Παιδεία και δίνεται η δυνατότητα στα ΑΕΙ να ιδρύουν "διατμηματικά τμήματα", προωθώντας έτσι τη "ρευστότητα" προς όφελος της "αγοράς".

Κριτική στην κυβέρνηση για τις τροπολογίες έκανε και η εκπρόσωπος της ΝΔΜ. Κωνσταντοπούλου, λέγοντας ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο κυρίως γιατί είναι πρόχειρο. Ενδεικτικό δε του είδους της κριτικής της είναι το γεγονός ότι επέκρινε την κυβέρνηση, γιατί δεν προχώρησε στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η εισηγήτρια του ΣΥΝ Στ. Αλφιέρη είπε ότι το κόμμα της το καταψηφίζει, επειδή το νομοσχέδιο υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο την Επαγγελματική Εκπαίδευση, ενώ ανάλογη κριτική άσκησε και ο ομιλητής του ΔΗΚΚΙ Γ. Τσαφούλιας.Αντίθετα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ακριτίδης έκανε λόγο για "νέα αρχή στην τεχνολογική επαγγελματική εκπαίδευση. "

Με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός προβλέπεται ότι και φέτος θα διανεμηθούν δωρεάν τα συγγράμματα στους φοιτητές, καθώς αναστέλλεται και για το ακαδημαϊκό έτος 1998-'99 η εφαρμογή του "νόμου Σουφλιά" που προέβλεπε την κατάργηση της δωρεάν διανομής σε μεγάλη κατηγορία φοιτητών. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προχωράει στην κατάργηση της εν λόγω διάταξης και απλώς αναστέλλει την εφαρμογή της, θέλοντας προφανώς να βρει τον κατάλληλο χρόνο, προκειμένου να τη θέσει σε εφαρμογή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ