Πέμπτη 13 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η "ΑΡΡΩΣΤΗ" ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ

Χωρίς να δώσει "τζιάπι" (*) σε κανέναν, η κυβέρνηση - τα υπουργεία Υγείας - Πρόνοιας και Οικονομικών, συγκεκριμένα - αποφάσισε να περιορίσει δραστικά τις εφημερίες των ειδικευμένων και των αγροτικών γιατρών στα μικρά νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία, επιτρέποντας την ενεργό εφημερία μόνο ενός παθολόγου και την ετοιμότητα εφημερίας μόνο ενός γιατρού της ίδιας ή άλλης ειδικότητας. Η απόφαση αυτή θα έχει ως αποτελέσματα:

  • Να μην παρέχονται οι στοιχειώδεις και αναγκαίες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς της επαρχίας.
  • Να μειωθούν πολύ οι αποδοχές των γιατρών, που θα αναγκαστούν να φύγουν από τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία.
  • Να στραφεί το σύνολο των ασθενών της υπαίθρου προς τα νοσοκομεία των πόλεων, όπου θα ταλαιπωρούνται, χωρίς να εξυπηρετούνται και προς τους ιδιώτες γιατρούς, όπου θα καταξοδεύονται, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα της συνταγογράφησης των φαρμάκων.

Βεβαίως, η λειτουργία των Κέντρων Υγείας, ήδη, είναι υποβαθμισμένη, κυρίως λόγω των ελλείψεων ιατρικού προσωπικού, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις και αξιόλογο τεχνολογικό εξοπλισμό. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα Περιφερειακά Ιατρεία, στα οποία ο αγροτικός γιατρός - ο οποίος δεν παρευρίσκεται εκεί καθημερινά, αμείβεται με "πενταροδεκάρες" και πολλές φορές παραμένει απλήρωτος για μεγάλο χρονικό διάστημα - τα μόνα "όπλα" που διαθέτει είναι το θερμόμετρο, το πιεσόμετρο, το βάμμα, οι γάζες και το βαμβάκι.

Ομως, παρ' όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία - εξαιτίας της πολιτικής υποβάθμισης του δημόσιου τομέα της υγείας που εφαρμόζει η κυβέρνηση - αποτελούν, ακόμα, ένα"αποκούμπι" για τους ασθενείς της επαρχίας, ιδιαίτερα σ' ό,τι αφορά στην παροχή πρώτων βοηθειών και την πρόληψη. Με τη νέα κυβερνητική απόφαση περιορισμού των ιατρικών εφημεριών, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σχεδόν καταργείται και οι ασθενείς της υπαίθρου αφήνονται στο "έλεος του Θεού". Διότι είναι φανερό πως ο μοναδικός εφημερεύων παθολόγος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σ' όλες τις ανάγκες των ασθενών, ούτε, βεβαίως, ο εφημερεύων σε ετοιμότητα παιδίατρος μπορεί ν' αντιμετωπίσει γυναικολογικά περιστατικά, ο ορθοπεδικός καρδιολογικά ή ο οδοντίατρος παιδιατρικά. Επιπλέον, σε μια περίοδο κατά την οποία η αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας κρίνεται αναγκαία- καθώς οι περισσότεροι γιατροί του ΕΣΥ συγκεντρώνονται στα νοσοκομεία των μεγάλων πόλεων, ιδιαίτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ και οι ιδιωτικές ιατρικές επιχειρήσεις αναπτύσσονται στις μεγαλουπόλεις, όπου βρίσκουν περισσότερους πελάτες και εξασφαλίζουν μεγαλύτερα κέρδη - η κυβερνητική απόφαση αναγκάζει πρόσθετο ιατρικό δυναμικό να οδεύει προς το "κέντρο", αφού μειώνονται οι αποδοχές του, το 40% και πλέον των οποίων προέρχονται από τις εφημερίες.

****

Γιατί η κυβέρνηση προχωράει σ' αυτήν την απόφαση είναι "ηλίου φαεινότερον": Επιχειρεί να υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο το δημόσιο τομέα της υγείας - εξοικονομώντας, ταυτόχρονα, χρήματα από την περικοπή των αποδοχών των γιατρών για να τα ρίξει στη "σακούλα" της ΟΝΕ - προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών, που "νέμονται" και το χώρο της υγείας. Κι αδιαφορεί, αν αυτή η υποβάθμιση στερεί παντελώς από τους ανθρώπους της επαρχίας το δικαίωμα στην υγεία. "Κόψτε το λαιμό σας να βρείτε τον τρόπο και τα χρήματα για να γιατρευτείτε", λέει η κυβέρνηση στους ασθενείς της υπαίθρου, αναγκάζοντάς τους είτε να στριμώχνονται στις "ουρές" και στις "λίστες" των νοσοκομείων για την παροχή ακόμα και των πρώτων βοηθειών, είτε να πάνε σε ιδιώτες γιατρούς, πληρώνοντας τα "μαλλιοκέφαλά" τους, ή και να μην πάνε πουθενά- λόγω έλλειψης χρόνου ή χρημάτων - περιμένοντας την ίασή τους από τον ...Υψιστο.

Σήμερα, πλέον, κανείς δεν εκπλήσσεται ακόμα και από τέτοιες αποφάσεις της"εκσυγχρονιστικής" κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει, προ πολλού, ξεκινήσει μια καλά οργανωμένη προσπάθεια για την αφαίρεση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων του ελληνικού λαού στον τομέα της υγείας. Η επιχείρηση υποβάθμισης της πρωτοβάθμιας και της νοσοκομειακής φροντίδας και περίθαλψης σκοπεύει να παραδώσει το κοινωνικό αγαθό της υγείας στις ιδιωτικές κερδοσκοπικές εταιρίες και κινείται στη "νεοφιλελεύθερη" πολιτική, που στηρίζεται στο "αξίωμα" "όποιος έχει παράδες μπορεί να γιατρευτεί κι όποιος δεν έχει μπορεί να ...πεθάνει".

****

Η νέα επιχείρηση υποβάθμισης της δημόσιας υγείας στην επαρχία έρχεται ως συνέχεια άλλων μέτρων της κυβέρνησης, που έχουν στόχο την ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου. Στην ίδια κατεύθυνση, κινούνται οι πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ήδη εφαρμόζονται, και οδηγούν στη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και τη δραστική μείωση του αγροτικού δυναμικού, στο κλείσιμο βιομηχανιών και στην αύξηση της ανεργίας, στον εξοβελισμό από την οικονομική δραστηριότητα χιλιάδων επαγγελματοβιοτεχνών, στην υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον "Καποδίστρια" κ.ά.

Ολα αυτά τα μέτρα έχουν ως αποτέλεσμα η ελληνική επαρχία να μετατρέπεται σε τόπο εγκατάλειψης και φυγής των κατοίκων της προς το "κέντρο", αλλά και προς τη μετανάστευση στην αλλοδαπή. Διαμορφώνεται έτσι μια κατάσταση, που απειλεί άμεσα την "ανθρωπογεωγραφική, οικονομική, κοινωνική και οικολογική ισορροπία" της Ελλάδας, δημιουργώντας σοβαρότατα προβλήματα. Τις επιπτώσεις αυτές στην ελληνική επαρχία γνωρίζουν οι κυβερνώντες, αφού, εν γνώσει τους και "τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι", προχωρούν την πολιτική τους, αδιαφορώντας για τα καταστροφικά αποτελέσματά της. Οι άνθρωποι της ελληνικής επαρχίας - της "άλλης Ελλάδας" - έχουν μόνο δυο "όπλα" για ν' αντιμετωπίσουν αυτές τις επιπτώσεις και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους: Τον καθημερινό αγώνα τους εναντίον αυτής της πολιτικής και για τη λύση των προβλημάτων τους και την ψήφο τους. Και τους δίνεται η ευκαιρία στις ερχόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να τιμωρήσουν την κυβέρνηση - αλλά και τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα που συμφωνούν, ουσιαστικά, με την κυβερνητική πολιτική - καταψηφίζοντας τους υποψήφιους νομάρχες και δημάρχους, που αυτοί υποστηρίζουν. Υπερψηφίζοντας, ταυτόχρονα, τους λαϊκούς αγωνιστές, ανεξαρτήτως πολιτικών εντάξεων, που υποστηρίζει το ΚΚΕ, θα έχουν νομάρχες και δημάρχους, που θα αγωνίζονται μαζί τους για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων στη δουλιά, στην παιδεία, τον πολιτισμό, για μια υγιεινή κι αξιοπρεπή ζωή στον τόπο τους.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

* "χωρίς να δώσει τζιάπι": χωρίς να δώσει λογαριασμό (θεσσαλική διάλεκτος)

Η νέα επιχείρηση υποβάθμισης της δημόσιας υγείας στην επαρχία έρχεται ως συνέχεια άλλων μέτρων της κυβέρνησης, που έχουν στόχο την ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου. Στην ίδια κατεύθυνση, κινούνται οι πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ήδη εφαρμόζονται, και οδηγούν στη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και τη δραστική μείωση του αγροτικού δυναμικού, στο κλείσιμο βιομηχανιών και στην αύξηση της ανεργίας, στον εξοβελισμό από την οικονομική δραστηριότητα χιλιάδων επαγγελματοβιοτεχνών, στην υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον "Καποδίστρια" κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ