Πέμπτη 13 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Β' ΖΩΝΗΣ
Συμπιέζουν κι άλλο τις εφημερίες

Με απόφασή τους ο Ν. Χριστοδουλάκης και ο Κ. Γείτονας προβλέπουν ότι η "οροφή" των εφημεριών θα είναι το ένα δεύτερο των υπηρετούντων γιατρών και όχι τα τρία πέμπτα, όπως έδινε τη δυνατότητα ακόμα και ο νόμος για το Μισθολόγιο

Σε παραπέρα συμπίεση των εφημεριών των νοσοκομείων της Β' Ζώνης και από αυτούς που προβλέπει ο νόμος για το Ιατρικό Μισθολόγιο (ΙΜ), προχωρά η κυβέρνηση με την κοινή υπουργική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα,η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Αρ. Φ. 76/ 24.7.1998).

Στη Β' Ζώνη περιλαμβάνονται 48 περιφερειακά και νομαρχιακά νοσοκομεία και ο νόμος για το ΙΜ προβλέπει ότι το ανώτατο όριο εφημεριών θα γίνεται μέχρι το "ένα δεύτερο των υπηρετούντων γιατρών, του ποσοστού δυναμένου να αυξάνεται, σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας μέχρι τα τρία πέμπτα των υπηρετούντων γιατρών".

Με την απόφασή τους ο Ν. Χριστοδουλάκης και ο Κ. Γείτονας προβλέπουν: "Τα ανώτατα όρια εφημεριών της παρούσας (μέχρι του 1/2 του συνόλου των υπηρετούντων γιατρών) αποτελούν την οροφή του συστήματος και σε καμία περίπτωση δεν εξαντλούνται υποχρεωτικά".

Μ' άλλα λόγια η επέκταση μέχρι και τα τρία πέμπτα καταργείται, τη στιγμή που και με αυτή την προοπτική ήταν σίγουρο ότι τα νοσοκομεία θα οδηγούνταν σε απορύθμιση. Σύμφωνα με την απόφαση θα εφημερεύουν όλες οι κατηγορίες γιατρών. Δηλαδή θα βρίσκονται ειδικευμένοι γιατροί σε εφημερία ενεργό ή ετοιμότητας, ανάλογα με τις ανάγκες του Νοσοκομείου και του αριθμού υπηρετούντων. Οσον αφορά τους ειδικευόμενους, εφόσον υπάρχουν, εφημερεύουν σε ενεργό εφημερία σύμφωνα με τις ανάγκες του Νοσοκομείου. Από τους αγροτικούς γιατρούς (μόνιμους ή μη) θα εφημερεύουν δύο έως τρεις, εφόσον κρίνεται απαραίτητο και ο αριθμός τους το επιτρέπει.

Για όλες τις κατηγορίες γιατρών, η ενεργός εφημερία γίνεται σε 16ωρη συνεχή υπηρεσία κατά τις εργάσιμες ημέρες και 24ωρη κατά τα Σάββατα, τις Κυριακές, αργίες και εξαιρέσιμες ημέρες.

Στους ειδικευόμενους γιατρούς υπάγονται οι πολίτες και οι στρατιωτικοί ειδικευόμενοι, οι ειδικευμένοι γιατροί (πλην αλλοδαπών) που τοποθετούνται με απόφασή μας σε Νοσοκομεία, ως άμισθοι υπεράριθμοι, προκειμένου να αποκτήσουν άλλη ειδικότητα.

Οι αποσπασμένοι και οι ευρισκόμενοι σε μετεκπαίδευση (ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι) είναι δυνατόν να πραγματοποιούν εφημερίες ανάλογα με το βαθμό τους, το Νοσοκομείο και τμήμα στο οποίο έχουν αποσπαστεί, μετεκπαιδεύονται ή(προκειμένου περί ειδικευομένων) ατύπως έχουν μετακινηθεί, στο πρόγραμμα του οποίου προστίθενται.

Γιατροί, συνοδοί περιστατικών βρίσκονται σε ενεργό εφημερία την ημέρα της διακομιδής, ανεξάρτητα αν ήταν ή όχι σε ενεργό εφημερία κατά το ισχύον μηνιαίο πρόγραμμα.

Στα νοσοκομεία της Β' Ζώνης υπηρετούν 4.740 γιατροί και η δαπάνη για τις εφημερίες θα φτάσει τα 19,5 δισ. δραχμές και θα καλυφθεί απ' τις υπάρχουσες πιστώσεις κάθε νοσοκομείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ