Πέμπτη 13 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Μετατρέπονται σε Περιφερειακά Ιατρεία

Οι γιατροί της Καρδίτσας καταγγέλλουν την κοινή υπουργική απόφαση για τον περιορισμό των εφημεριών στα Κέντρα Υγείας

Εντονες είναι οι αντιδράσεις των γιατρών στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) για την κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και Υγείας - Πρόνοιας, με την οποία περιορίζονται οι εφημερίες των ειδικευόμενων, αλλά και των αγροτικών γιατρών στα ΚΥ και τα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ). Η παραπάνω υπουργική απόφαση εκδόθηκε σε εφαρμογή των διατάξεων του Ιατρικού Μισθολογίου (νόμος 2606/1998)

Με ανακοίνωσή τους οι γιατροί των Κέντρων Υγείας του Νομού Καρδίτσας επισημαίνουν ότι με την τελευταία υπουργική απόφαση τα ΚΥ μετατρέπονται σε ΠΙ και μακροπρόθεσμα οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές, τόσο για τον πληθυσμό της επαρχίας, όσο και για τους ίδιους τους γιατρούς. Στο Νομό Καρδίτσας υπάρχουν τρία ΚΥ - του Μουζακίου,του Παλαμά και των Σοφάδων.Το κείμενο διαμαρτυρίας των γιατρών των ΚΥ προσυπογράφει και η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας,ενώ προχτές έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

Οι γιατροί της Καρδίτσας θυμίζουν ότι με την - πριν από δώδεκα χρόνια - έναρξη λειτουργίας των ΚΥ μπήκαν ψηλοί στόχοι για την προσφερόμενη περίθαλψη και κάνοντας τον απολογισμό της δωδεκαετίας σημειώνουν: "Οι επισκέπτες γιατροί των ΚΥ, ενώ προσελήφθησαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα ΚΥ, ουδέποτε έγινε αυτό διότι στο σύνολό τους σχεδόν παρέμειναν στα νοσοκομεία και οι κάποιες επισκέψεις τους γίνονταν μόνο για τυπικούς λόγους. Ο εξοπλισμός και το βοηθητικό προσωπικό για τον ανωτέρω σκοπό παραμένει ακόμα και σήμερα αναξιοποίητος. Τα περισσότερα ΚΥ σήμερα λειτουργούν με παθολόγους και κάποια διαθέτουν παιδιάτρους και ακτινολόγο - μικροβιολόγο. Η προσφορά των ανωτέρων γιατρών είναι μεγίστη. Εκπονούνται και εφαρμόζονται προγράμματα πρόληψης (εμβολιασμοί - διαφώτιση σε θέματα αγωγής υγείας στα σχολεία - φθοριώσεις των δοντιών του παιδικού πληθυσμού κ.λ.π). Προσφέρονται ιατρικές υπηρεσίες τόσο στο καθημερινό τακτικό ωράριο, όσο και τις υπόλοιπες ώρες του εικοσιτετραώρου στις έκτακτες περιπτώσεις, σε πληθυσμό μάλιστα ασθενέστερο οικονομικά και με δυσκολία πρόσβασης στα αστικά κέντρα. Μεγάλη είναι η συμβολή των ακτινολογικών και μικροβιολογικών εργαστηρίων όπου λειτουργούν".

Μείωση των αποδοχών

"Να όμως που κοινή υπουργική απόφαση αναιρεί τον ίδιο το νόμο και προβλέπει ουσιαστικά τη λειτουργία των ΚΥ με τους παθολόγους και τους αγροτικούς γιατρούς, αφαιρώντας το δικαίωμα στους υπόλοιπους να εφημερεύουν. Ετσι ο πληθυσμός θα στερηθεί τις υπηρεσίες των υπόλοιπων γιατρών εκτός τους τακτικού ωραρίου. Ταυτόχρονα οι αποδοχές των γιατρών θα μειωθούν, καθώς οι εφημερίες αποτελούν το 40% περίπου των συνολικών τους αμοιβών" υπογραμμίζουν οι γιατροί και τονίζουν: "Μακροπρόθεσμα όμως οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές. Κάποιοι απ' τους γιατρούς θα συνταξιοδοτηθούν λίγο πριν την ώρα τους, άλλοι θα μετακινηθούν στα νοσοκομεία, αφού εκεί θα έχουν καλύτερες αποδοχές και οι θέσεις δεν πρόκειται να ξανακαλυφθούν, αφού θα έχει πια χαθεί και η εμπιστοσύνη των γιατρών προς την πολιτεία όσον αφορά την πρόθεσή της να λειτουργήσουν τα ΚΥ. Εάν η πορεία αυτή ξεκινήσει, γρήγορα, θα δούμε τα Κέντρα Υγείας να λειτουργούν μόνο με τους αγροτικούς γιατρούς, συνταγογραφώντας συνταγές ιδιωτών".

Και η ανακοίνωση των γιατρών καταλήγει με ένα ερώτημα - κόλαφο για τους εκσυγχρονιστές: "Η πολιτεία έδωσε κάτι στον άνθρωπο της υπαίθρου να βελτιώσει την υγεία του και έρχεται τώρα να το πάρει πίσω. Αναλογίστηκαν άραγε αυτοί που αποφασίζουν, πόσα χρήματα του ελληνικού λαού δαπανήθηκαν για κτίρια και εξοπλισμό και πόσα θα δαπανώνται για αμοιβές του προσωπικού των ΚΥ, που στην ουσία θα είναι χωρίς αντικείμενο εργασίας;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ