Πέμπτη 13 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΒΑΛΑ
Στο "σφυρί" δύο σημαντικά διατηρητέα μνημεία!

Ο Βασ. Λιόγκας, υποψήφιος νομάρχης και ο Δημ. Ζαχαριάδης, υποψήφιος δήμαρχος, καταγγέλλουν το ξεπούλημα των δύο ιστορικής σπουδαιότητας διατηρητέων μουσουλμανικών κτιρίων

Την εκμίσθωση δύο από τα σπουδαιότερα μουσουλμανικά μνημεία, ιστορικής σημασίας για την Καβάλα, με τη μορφή δημοπρασίας που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή, καταγγέλλουν με κοινή τους ανακοίνωση ο Βασίλης Λιόγκας,υποψήφιος νομάρχης της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Καβάλας και ο Δήμος Ζαχαριάδης,υποψήφιος δήμαρχος της "Προοδευτικής Δημοτικής Κίνησης Καβάλας" (ΠΔΚΚ).

Πρόκειται για το Ιμαρέτ,ένα κτίριο που στέγαζε μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο, πτωχοκομείο, βιβλιοθήκη και αίθουσες διδασκαλίας και το πατρικό του Μοχάμετ Αλή,του ιδρυτή της τελευταίας αιγυπτιακής δυναστείας και πατέρα του Ιμπραήμ. Η εντύπωση που επικρατεί στους κατοίκους της πόλης είναι ότι το θέμα έχει ήδη κλείσει, ότι έχουν δηλαδή διατεθεί σε γνωστούς Καβαλιώτες επιχειρηματίες και εκκρεμεί η εφαρμογή κάποιων τύπων.

Αυτή η μορφή αξιοποίησης των δύο μνημείων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις Συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τους Αιγύπτιους, σχετικά με τα Βακούφια της Καβάλας και της Θάσου. Σύμφωνα με αυτές, τα δύο μνημεία, λόγω τηςσημασίας τους έπρεπε να γίνουν αντικείμενο συνεργασίας των δύο χωρών, με σκοπό τη διατήρηση και συντήρησή τους. Μάλιστα, σε σχετική Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή το ΚΚΕ το 1994, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Θ. Μικρούτσικος είχε πει ότι "τα θέματα αυτά συζητούνται σύμφωνα με την από 4/9/56 (Ν 3705/57) ισχύουσα διακρατική Μορφωτική Συμφωνία" και τότε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου δήλωνε ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί η Επιτροπή που θα επιληφθεί του θέματος.

Ο Β. Λιόγκας και ο Δ. Ζαχαριάδης επισημαίνουν ότι οι "λαλίστατοι" διεκδικητές των τοπικών εξουσιών, ο νομάρχης και ο δήμαρχος δεν έκαναν καμία ενημέρωση και τους καταγγέλλουν ότι "είναι στο παιχνίδι του ξεπουλήματος".

Και συνεχίζουν: "Δεν κατανοούμε και δεν αναγνωρίζουμε το ιδιοκτησιακό δικαίωμα του Αιγυπτιακού Οργανισμού Βακουφίων, για τα δυο Καβαλιώτικα μνημεία και στα άλλα Βακούφια. Ανοίγει ένας επικίνδυνος δρόμος και δημιουργείται ένα κεκτημένο για αεριτζήδες. Αύριο θα ξεπουλήσουν τα ελληνορωμαϊκά και χριστιανικά και στη θέση της Αυτοδιοίκησης και των αρμόδιων Αρχαιολογικών Υπηρεσιών θα έρθει η "πολυμήχανη" ιδιωτική πρωτοβουλία για να εκμεταλλευτεί κερδοσκοπικά το παρελθόν και τα ιστορικά μνημεία".

Σύμφωνα με μια εκδοχή, η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων από το 1977 προσπαθούσε να συνεννοηθεί μέσω του υπουργείου Πολιτισμού με την Αιγυπτιακή πρεσβεία για την ουσιαστική συντήρηση του μνημείου. "Από την άλλη, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, εκείνοι που είχαν πραγματικό ενδιαφέρον, βρήκαν τελικά τον τρόπο να επιληφθούν και δεν εννοούμε μόνο τον ιδιώτη που, εδώ και χρόνια, παρά τις αντιδράσεις έκανε την κακή αρχή, νοικιάζοντας και εκμεταλλευόμενος μέρος του Ιμαρέτ".

Τέλος, η ΝΑΣ Καβάλας και η "Προοδευτική Δημοτική Κίνηση Καβάλας" καλούν τους Καβαλιώτες να εμποδίσουν το ξεπούλημα του πολιτισμού, να αντιταχθούν στις διαθέσεις οποιουδήποτε ιδιώτη και να εκτιμήσουν τις ενέργειες των παραγόντων που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις για την αναβολή εγκαινίων μνημείου (2015-05-19 00:00:00.0)
«Οχι» στους εμπόρους της ψεύτικης ελπίδας και του φόβου (2009-09-26 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τη διάσωση του Ιμαρέτ (2001-09-28 00:00:00.0)
Μοναδική προοπτική ο αγώνας! (1998-08-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ