Παρασκευή 14 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αδιαφάνεια και εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων
  • Με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα ΤΕΕ, η κυβέρνηση αναθέτει στους ιδιώτες τη διαχείριση 195 δισ. του Πακέτου Ντελόρ για την Παιδεία
  • Ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση του νέου αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης

Με τη συζήτηση των τροπολογιών - που, ουσιαστικά, αποτελούν ξεχωριστό νομοσχέδιο - ολοκληρώθηκε χτες στο δεύτερο Θερινό Τμήμα της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ).

Οι σοβαρότερες τροπολογίες που συνάντησαν και τη μεγαλύτερη αντίδραση ήταν αυτές για την ανάθεση στους ιδιώτες της διαχείρισης του Β Πακέτου Ντελόρ για την Παιδεία και για τη δυνατότητα στα Πανεπιστήμια να ιδρύουν "διατμηματικά τμήματα".

Αναφερόμενος στην πρώτη τροπολογία, ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να διαθέσει και να διαχειριστεί τα 195 δισ. δρχ του Πακέτου Ντελόρ, αναθέτοντάς τα σε ενδιάμεσους φορείς, σε ιδιωτικούς φορείς, αλλά εμπλέκοντας σ' αυτήν τη διαδικασία και τις σχολικές μονάδες, αποπροσανατολίζοντάς τες από το κύριο έργου τους. Και πρόσθεσε:

"Οι πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης δεν μπορούν να καθορίζονται από έναν ιδιωτικό φορέα. Αυτός πιθανόν να μπορεί να δίνει σε ένα σχολείο. Το σύνολο, όμως, των σχολείων και των αναγκών θα πρέπει να τις δει το υπουργείο. Αυτό θα πρέπει να κατανείμει και τα κονδύλια δίκαια και σύμφωνα με τις ανάγκες της εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα. Επομένως, αυτό δεν μπορεί να γίνεται ούτε από τους ιδιωτικούς φορείς, ούτε από τον διευθυντή του σχολείου, ο οποίος θα κοιτάζει, στην καλύτερη περίπτωση, το δικό του σχολείο και τίποτα άλλο".

Επισήμανε δε τον κίνδυνο, μέσω της υποτιθέμενης αξιολόγησης των σχολείων, να οδηγηθεί και η χώρα μας σ' αυτό, που ισχύει, ήδη, στην Ευρώπη, κάποια σχολεία που δεν πληρούν κάποιους όρους να φτάνουν στο κλείσιμο. Αυτά, τόνισε, θα είναι σχολεία φτωχών δήμων και γειτονιών.

Δεν παρέλειψε να θέσει και το ζήτημα της αδιαφάνειας στη διαχείριση των σχετικών πόρων και την παράκαμψη του δημόσιου λογιστικού, τονίζοντας ότι αυτό που απαιτείται είναι να διαχειριστεί το σύνολο των πιστώσεων το υπουργείο Παιδείας μέσω της δημόσιας παιδείας.

Οσον αφορά την ίδρυση "διατμηματικών τμημάτων", ο Απ. Τασούλας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση φτιάχνει με ανεξέλεγκτο τρόπο καινούρια τμήματα "της μιας ώρας", με σκοπό να απορροφήσει χρηματοδοτήσεις.

"Ετσι, τόνισε, παρεμβαίνετε στον τρόπο των προγραμμάτων, των ενεργειών κλπ., φτιάχνοντας τμήματα, όπου θέλει ο καθένας και όπως θέλει.

Εμείς δε συμφωνούμε με αυτή τη λογική. Η γνώμη μας είναι ότι, όπου χρειάζονται νέα τμήματα που να καλύπτουν νέα αντικείμενα, τότε να δημιουργούνται μόνιμα, να εγκρίνονται για να έχουν και ένα μέλλον. Δεν μπορείτε να πείσετε κανέναν ότι φτιάχνουμε ένα τμήμα φέτος και του χρόνου τέλειωσε η αποστολή του. Αυτά είναι φαγητά της μιας ώρας και μάλλον δηλητηρίαση προκαλούν παρά κάνουν καλό".

Με άλλη τροπολογία, προβλέπεται η εισαγωγή στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις ατόμων που πάσχουν από ειδικές παθήσεις, όπως βαριά μυοπάθεια του "ΣΕΝ", μυελογενή λευχαιμία κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ