Τρίτη 18 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναγορεύουν σε κυρίαρχο θέμα την ενταξιακή πορεία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης,σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, τονίζει ότι επιβάλλεται να ιεραρχήσουμε σωστά τις επιδιώξεις μας και να ανατάξουμε τις προτεραιότητές μας. Ο Γ. Κρανιδιώτης ανέφερε πως κυρίαρχα θέματα για μας είναι η προώθηση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, η καλή προετοιμασία των διαπραγματεύσεων και η επανάληψη του διακοινοτικού διαλόγου με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, για μείωση των εξοπλισμών και της στρατιωτικής παρουσίας.

Ο Γ. Κρανιδιώτης επισημαίνει επίσης στη συνέντευξή του ότι πολιτικοποίηση και διεθνοποίηση του Κυπριακού ευνοεί τη δική μας πλευρά, ενώ η στρατικοποίηση ευνοεί την τουρκική πλευρά.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε περαιτέρω ότι για μας το κυρίαρχο θέμα δεν είναι η "πυραυλολογία" αλλά η συνεχιζόμενη εισβολή και κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία και η άρνησή της να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γ. Κρανιδιώτης ανέφερε πως οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στα πλαίσια του ενιαίου αμυντικού δόγματος μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου ισχύουν. Κατά συνέπεια, είπε, η Κύπρος έχει δικαίωμα να επιλέξει οπλικά συστήματα που επιθυμεί. Βεβαίως, συνέχισε, οι "S - 300" δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά εξυπηρετούν την ασφάλεια της Κύπρου. Εάν και εφόσον υπάρξουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα εξουδετερώνουν την αναγκαιότητα εγκατάστασής τους, τότε το όλο θέμα μπορεί να επανεξεταστεί, είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: "Ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει υποβάλει προτάσεις για περιορισμό των εξοπλισμών στην Κύπρο, τις οποίες η Ελλάδα υποστηρίζει και οι οποίες θα πρέπει να προκαλέσουν ένα ευρύτερο ενδιαφέρον. Οι ξένες χώρες λοιπόν και ο διεθνής παράγοντας, εάν ειλικρινά ενδιαφέρονται για την εκτόνωση της κατάστασης στην Κύπρο, θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους προς την τουρκική πλευρά, η οποία όχι μόνο παρανομεί ενισχύοντας τη στρατιωτική παρουσία της στην Κύπρο αλλά διαμαρτύρεται επίσης και για τα οπλικά συστήματα που αγοράζουν γειτονικές της χώρες, τις οποίες συνεχώς απειλεί".

Προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής έντασης

Η Λευκωσία πιστεύει ότι υπάρχει προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής έντασης εκ μέρους της Τουρκίας. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης,ο οποίος επεσήμανε: "εμείς προτείνουμε με σαφήνεια ότι η αποστρατικοποίηση και η επανέναρξη του διαλόγου είναι αυτά που δίνουν διέξοδο σ' όλα τα προβλήματα που προκαλούνται από την εισβολή και κατοχή". Ο Χ. Στυλιανίδης προέβη στις δηλώσεις αυτές κληθείς να σχολιάσει την ανάλυση που έκανε πρόσφατα το Βρετανικό - Αμερικανικό Συμβούλιο Ασφάλειας και Πληροφοριών (BASIC), σύμφωνα με την οποία η ένταση μπορεί να μειωθεί στην Κύπρο με ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων. Το σχέδιο αποκάλυψε η τουρκική καθημερινή αγγλόφωνη εφημερίδα "Turkish Daily News". Ο εκπρόσωπος είπε για το σχέδιο ότι "οι διάφορες αναλύσεις που γίνονται από ιδρύματα, τις παρακολουθούμε, δε θα ήταν σκόπιμο να τις σχολιάζουμε".

Εξάλλου ο Χ. Στυλιανίδης εξέφρασε τη διαφωνία του με την εκτίμηση πως με τις θέσεις που διατυπώνει σε χτεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος", ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, επιχειρεί να "ανοίξει παράθυρα" στην προοπτική για υιοθέτηση ενός μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο. Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Γ. Κρανιδιώτης δε βρίσκεται εκτός των δεδομένων θέσεων στρατηγικής και τακτικής των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου. Ολοι οι παράγοντες που εκφράζουν και διατυπώνουν θέσεις των δύο κυβερνήσεων, είπε, βρίσκονται μέσα στα πλαίσια της κοινής στρατηγικής και τακτικής. Οι θέσεις μας όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, συνέχισε ο εκπρόσωπος, είναι γνωστές. Αυτό, εξήγησε, που διατυπώνει ο Γ. Κρανιδιώτης και πολύ σωστά, είναι ότι πρέπει το Κυπριακό να πάψει να στρατικοποιείται από πλευράς Αγκυρας και άλλων παραγόντων που θέλουν να υποβαθμίσουν την πολιτική και διεθνή διάσταση του προβλήματος. Δε θα πέσουμε στην παγίδα της στρατικοποίησης του Κυπριακού, ανέφερε.

Αναφερόμενος στις πληροφορίες για το θέμα του στρατιωτικού διαλόγου και της απαγκίστρωσης, ο Χ. Στυλιανίδης είπε ότι είναι γνωστές οι θέσεις της κυβέρνησης και οι προσπάθειες που καταβάλλονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Κληθείς να επιβεβαιώσει πληροφορίες που φέρουν την Αθήνα να επαναβεβαιώνει σε πρόσφατη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό τη θέση ότι σε περίπτωση που θα υπάρξει τουρκικό χτύπημα στην Κύπρο θα υπάρξει ανταπόδοση, ο Χ. Στυλιανίδης υπενθύμισε την πάγια θέση της Ελλάδας για CASUS BELLI.

Ενισχύονται τα κατοχικά στρατεύματα στη Βόρεια Κύπρο

Ο υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου,κατήγγειλε την Τουρκία για ενίσχυση των κατοχικών της στρατευμάτων, τα οποία, όπως αποκάλυψε, τις τελευταίες μέρες κινούνται σε επιθετικές διατάξεις.

Κατήγγειλε επίσης, την ύπαρξη μιας διεθνούς ενορχηστρωμένης προσπάθειας για μετατροπή του προβλήματος εισβολής και κατοχής της Κύπρου σε πρόβλημα απόκτησης ενός αμυντικού πυραυλικού συστήματος.

Ο Γ. Ομήρου, ο οποίος μιλούσε σε εκδήλωση στο χωριό Λυσός της Πάφου, αποκάλυψε ότι ο τουρκικός στρατός έχει μεταφέρει στα κατεχόμενα δεκάδες άρματα μάχης από τις ΗΠΑ, παρά τη σχετική απαγόρευση του Αμερικανικού Κογκρέσου.

Την τελευταία βδομάδα, είπε, έχει καταγραφεί η μεταφορά στα κατεχόμενα 50 αρμάτων μάχης και αυτοκινούμενων πυροβόλων, ενώ έχουν παρατηρηθεί επιθετικές κινήσεις των κατοχικών δυνάμεων.

"Οσοι εκφράζουν ανησυχίες, είπε, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η ειρήνη κινδυνεύει από τους εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων της Τουρκίας και όχι από την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξασφαλίσει την άμυνά της".

Απέρριψε την αμερικανική πρόταση η Τουρκία

Η Τουρκία απέρριψε, χτες, την αμερικανική πρόταση ενός μορατόριουμ των πτήσεων ελληνικών και τουρκικών στρατιωτικών αεροπλάνων υπεράνω της Κύπρου, σε "αντάλλαγμα" της αναστολής υλοποίησης του πυραυλικού προγράμματος (ρωσικοί πύραυλοι "S - 300") εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης.

"Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτού του είδους τη συναλλαγή, στο θέμα των πυραύλων" δήλωσε στο πρακτορείο "Ανατολή", ο αρμόδιος για τις κυπριακές υποθέσεις Τούρκος υπουργός Σουκρού Σινά Γκιουρέλ,την παραμονή της άφιξης στην Αγκυρα για διήμερες διαβουλεύσεις του Αμερικανού ειδικού μεσολαβητήΤόμας Μίλερ.

Ο Τ. Μίλερ αναμένεται στη συνέχεια να επισκεφθεί την Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ