Τρίτη 18 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διερεύνηση πιθανοτήτων "διαλόγου"

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Μια μέρα μετά την απώθηση των δυνάμεων του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) από την τελευταία πόλη - προπύργιό τους, το Γιουνίκ, και ενώ η κατάσταση "έμοιαζε ήρεμη", οι προσπάθειες αποκατάστασης διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας επαναλαμβάνονταν. Με λίγες πιθανότητες επιτυχίας τους.

Σύμφωνα με το προσκείμενο στην παράταξη του Ιμπραήμ Ρουγκόβα "Κέντρο Ενημέρωσης του Κοσσυφοπεδίου", οι συγκρούσεις είχαν περιοριστεί χτες, μετά την επίθεση του Σαββατοκύριακου. Το γιουγκοσλαβικό κρατικό πρακτορείο "Τανγιούνγκ" μετέδωσε ότι η αστυνομία "συνέτριψε τους τρομοκράτες" στα χωριά Λόντζα, Γκράμποβατς και Ράουσιτς (της περιοχής της πόλης Πετς) την Κυριακή, ενώ είχε επέλθει νωρίτερα και η κατάληψη του Γιουνίκ.

Η παύση των μαχών χτες πρόσφερε, σχολίασε το "Ασοσιέιτεντ Πρες", ελπίδες αναβίωσης του διαλόγου. Ο κορυφαίος Κοσσοβάρος Αλβανός διαπραγματευτής Φεχμί Αγκάνι, δήλωσε, κατά δημοσίευμα της εφημερίδας του Βελιγραδίου "Blic", ότι ο διάλογος για ένα ειρηνικό διακανονισμό στη διένεξη μπορεί να επαναληφθεί, μετά τον "τερματισμό των σερβικών μέτρων καταστολής".

Σε επιστολή του προς τον ομόλογό του Ράτκο Μάρκοβιτς, μέρος της οποίας μετέδιδε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Αγκάνι ανέφερε πως ο Ιμπραϊμ Ρουγκόβα είναι έτοιμος να "επαναλάβει το συντομότερο δυνατό" τις διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι, θέτοντας ωστόσο εμμέσως τον όρο, οι σερβικές δυνάμεις να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των αυτονομιστών Αλβανών.

"Επιθυμούμε οι διαπραγματεύσεις, που διακόπηκαν εξαιτίας της κλιμάκωσης της βίας εναντίον του αλβανικού πληθυσμού, να επαναληφθούν το συντομότερο δυνατό. Αναμένουμε να σταματήσει η βία και οι δυνάμεις που χρησιμοποιούνται εναντίον των αμάχων να αποσυρθούν, όπως έχει ζητήσει η "Ομάδα Επαφής"", είπε ο Κοσσοβάρος "πρόεδρος" σύμφωνα με τον Αγκάνι.

Ο Αγκάνι δεν έκανε λόγο για συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ο Αμερικανός πρεσβευτής στην ΠΓΔΜ και ειδικός "εντεταλμένος" των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την κρίση, να επιτύχει συμφωνία με την κυβέρνηση του Βελιγραδίου για την έναρξη των συνομιλιών.

Τις τελευταίες δύο βδομάδες οι σερβικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα επιχείρηση κατά του "Απελευθερωτικού Στρατού", η οποία χαρακτηρίστηκε "επιτυχής". Ωστόσο χτες ο ραδιοσταθμός Β - 92 του Βελιγραδίου μετέδιδε πως οι Αλβανοί αντάρτες που μάχονται για την "ανεξαρτησία του Κοσσόβου" επέστρεψαν σε οχυρά τους στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο, από τα οποία είχαν απομακρυνθεί την περασμένη βδομάδα κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων με σερβικές δυνάμεις.

Σήμερα αναμένεται στο Κοσσυφοπέδιο, και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μαυροβούνιο, η Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για ανθρωπιστικά θέματα Εμμα Μπονίνο. Θα συναντηθεί με εκπροσώπους ανθρωπιστικών οργανώσεων και τον Ιμπραϊμ Ρουγκόβα. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Βελιγράδι.

Στα Τίρανα, η κυβέρνηση της Αλβανίας εκμεταλλεύτηκε τη ΝΑΤΟική άσκηση που ξεκίνησε χτες για να μιλήσει για "εθνικές εκκαθαρίσεις" και "απευθείας πιέσεις" στο Βελιγράδι, να διακόψει τις επιχειρήσεις του.

Στη Μόσχα, η ρωσική διπλωματία επανέλαβε την "προτίμησή" της σε "ειρηνική επίλυση" της κρίσης (παρά το ότι συμμετέχει με στρατεύματα στην άσκηση... ). Εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ μίλησε για ανάγκη "περιορισμού των συγκρούσεων" για την έναρξη διαλόγου.

Τα "σενάρια" κι ο 6ος Στόλος

Στα σενάρια των "κρίσεων" στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Ευρώπης αναφέρθηκε χτες, με ένα (μάλλον ανησυχητικό... ) δημοσίευμά της, η "Ουάσιγκτον Ποστ". Με κυριακάτικο άρθρο της, η εφημερίδα σημείωνε πως "ο 6ος αμερικανικός στόλος παρακολουθεί" τις εξελίξεις, έχοντας επικεντρωμένη την προσοχή του στη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, στην ελληνοτουρκική διένεξη στο Αιγαίο και την Κύπρο, στα βουνά του Καυκάσου, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Τζ. Μέρφι, από τη γέφυρα της ναυαρχίδας του 6ου Στόλου, εκφράζει την "ανησυχία του". Το "χειρότερο σενάριο", λέει, είναι να ξεσπάσουν κρίσεις σε πολλά τέτοια καυτά σημεία "ταυτόχρονα". Σε μια τέτοια περίπτωση, λέει ο αντιναύαρχος στην αμερικανική εφημερίδα, "δε θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε: θα έπρεπε να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητές μας"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ