Τρίτη 18 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυβερνητικά "πυρ"άματα

Την ιδέα να αναλάβουν οι δήμοι την προστασία των δασών "λανσάρει" τώρα η κυβέρνηση

Στάχτη στα μάτια του κόσμου επιχειρεί να ρίξει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση όσον αφορά το θέμα της δασοπροστασίας και στα πλαίσια αυτά κινούνται και οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλου,χτες, στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία". Ο υπουργός Εσωτερικών, σε μια προσπάθεια να αποκρύψει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τις τεράστιες καταστροφές που έγιναν μέχρι τώρα στο δασικό πλούτο της χώρας, έκανε λόγο για συζήτηση του αντιπυρικού σχεδιασμού από μηδενική βάση και "πρότεινε" να αναλάβουν οι δήμοι την ευθύνη της προστασίας των δασών.

Τις δηλώσεις αυτές του υπουργού Εσωτερικών σχολίασαν στο "Ρ" ο Γιάννης Περρής,μέλος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Δασολόγων", και ο Κώστας Μπέσης,πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ).

Ο Γ. Περρής τόνισε σχετικά: "Η κυβέρνηση πρώτα και κύρια θα έπρεπε να ασχοληθεί με τη χάραξη της δασικής πολιτικής. Κάτι που δεν έχει υλοποιήσει ούτε η σημερινή, αλλά ούτε και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν επιτρέπεται να γίνονται τώρα δηλώσεις ότι θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα της δασοπροστασίας από μηδενική βάση. Πρέπει να ληφθεί υπόψη το ομόφωνο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, που βάζει τις αρχές για την προστασία των δασών, προτείνει μέτρα και συνολική διάρθρωση του ενιαίου φορέα δασοπροστασίας. Ολα τα άλλα είναι εκ του περιττού. Ο υπουργός Εσωτερικών λέει ότι οι δήμοι του "Καποδίστρια" πρέπει να αναλάβουν την προστασία των δασών. Εγώ αναρωτιέμαι, πώς θα γίνει αυτό, αν δε δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια στους δήμους ώστε να μπορούν να προσφέρουν στην πρόληψη των πυρκαγιών".

"Αν υπήρχε θέληση - συνέχισε ο Γ. Περρής - να λυθούν τα προβλήματα και να προστατευτούν τα δάση, αλλά και γενικότερα το περιβάλλον, απλά θα εφαρμόζονταν τα όσα λέει το ομόφωνο πόρισμα, και όχι σήμερα μετά από την τεράστια καταστροφή, η οποία έγινε με δική τους ευθύνη, να προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους κοροϊδίας και να λένε ότι πρέπει να ξεκινήσουν από... μηδενική βάση. Αυτό δηλώνει απλά υπεκφυγή από τις, τόσων χρόνων, ευθύνες τους. Σήμερα, πρώτο και βασικό βήμα είναι να αποσυρθούν τα νομοσχέδια Τζουμάκα και Δρυ, που έχουν σαν σκοπό μόνο το κέρδος και την καταστροφή των δασών".

Με τη σειρά του ο Κ. Μπέσης δήλωσε: "Τα δάση στην Ελλάδα είναι κατά τεκμήριο δημόσια, ανήκουν σε όλους τους πολίτες, ανήκουν στο κράτος. Δεν είναι κοινοτικά και δημοτικά και άρα την ευθύνη για τη διαχείρισή τους, την αναβάθμισή τους, την προστασία τους και την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών, οφείλει να την έχει το ίδιο το κράτος, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Βάση της συζήτησης για τη δασοπροστασία θα πρέπει να αποτελέσει το ομόφωνο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, το οποίο έγινε σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία και εμπειρία, τη γνώση και την τεχνογνωσία, αλλά και τις απόψεις των Ελλήνων επιστημόνων. Η πατρίδα μας δεν αντέχει άλλους πειραματισμούς... Εξάλλου, και τα αποτελέσματα του "πειραματισμού" της μεταφοράς της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία πρέπει να έγιναν πλέον κατανοητά και από την ίδια την κυβέρνηση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ