Τρίτη 18 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Από χτες οι "τσουχτερές" αυξήσεις στα εισιτήρια

Ισχύουν από χτες οι "τσουχτερές" αυξήσεις 20%, που επέβαλε η κυβέρνηση στα εισιτήρια των λεωφορείων, των τρόλεϊ και του "ηλεκτρικού σιδηροδρόμου", στρώνοντας το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών.

Τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών είναι πιο ακριβά κατά 20 δραχμές (από 100 κοστίζουν 120 δραχμές), ενώ η μετακίνηση και στις τρεις ζώνες του "ηλεκτρικού σιδηροδρόμου" ακρίβυνε κατά 30 δραχμές (από 150 σε 180 δρχ.).Ως πρόσχημα για την επιβολή των αυξήσεων, η κυβέρνηση προβάλλει την οικονομική "εξυγίανση" των συγκοινωνιακών φορέων και τον εκσυγχρονισμό των αστικών συγκοινωνιών, ώστε να γίνουν "ελκυστικές" στο επιβατικό κοινό. Σημειώνεται ότι είναι το δεύτερο χαράτσι σε βάρος του επιβατικού κοινού σε διάστημα ενάμιση χρόνου, ενώ από το Σεπτέμβρη έρχεται νέο κύμα αυξήσεων στα εισιτήρια και τα κόμιστρα του ΟΣΕ, καθώς και στα ταχυδρομικά τέλη, που σε ορισμένες περιπτώσεις αυξάνονται μέχρι και 80%.

Οι αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών αποτελούν ένα ακόμα πλήγμα στο εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία του επιβατικού κοινού, ενώ με δηλώσεις τους οι αρμόδιοι της κυβέρνησης και του ΟΑΣΑ έμμεσα αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν και άλλες αυξήσεις στα εισιτήρια, επειδή, όπως υποστηρίζουν, το κόστος μετακίνησης ανά επιβάτη ξεπερνά τις 240 δραχμές.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η κυβέρνηση προβάλλει τη μείωση κατά 1.000 δραχμές της μηνιαίας κάρτας που ισχύει σε λεωφορεία και τρόλεϊ (από 6.000 σε 5.000 δρχ.), υποστηρίζοντας ότι είναι σημαντική παροχή στα χαμηλά εισοδήματα. Βέβαια, γνωρίζει πολύ καλά ότι στην ουσία το ετήσιο όφελος για τον επιβάτη είναι από ελάχιστο ως μηδαμινό, αλλά μ' αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να συγκαλύψει τον πραγματικό της στόχο, που δεν είναι άλλος από την εξασφάλιση μεγαλύτερης "πελατείας" και κατ' επέκταση περισσότερων κερδών στους ιδιώτες, στους οποίους έχει αποφασίσει να εκχωρήσει εξ ολοκλήρου τη διακίνηση εισιτηρίων και καρτών.

Με χτεσινές τους ανακοινώσεις, οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΤΣΑ χαρακτηρίζουν απαράδεκτες τις αυξήσεις στα εισιτήρια και ζητούν από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας καταγγέλλει ότι η αύξηση αυτή είναι ένα ακόμα πλήγμα στο πενιχρό εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, ύστερα από την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ και "τρώει" το 20- 25% της πενιχρής αύξησης 3,7% που πήραν για το 1998.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Αυτοκινητιστών ζητά να ανακληθούν οι αυξήσεις, καταγγέλλοντας ότι ήδη οι αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και τα είδη διατροφής έχουν εξανεμίσει την αύξηση - κοροϊδία 5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ