Τρίτη 18 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Οι ήρωες δείχνουν το δρόμο του αγώνα
  • Αντιστασιακοί, μαζικοί φορείς και πολίτες από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς της Μάχης και του Μπλόκου της Κοκκινιάς. Απομονωμένος, συνοδεία μιας χούφτας ανθρώπων, έκανε τη δική του "εκδήλωση" ο Βασ. Τράπαλης
  • Την ερχόμενη Παρασκευή, η κορύφωση των εκδηλώσεων που διοργανώνουν η ΠΕΑΕΑ και ο "Φοίνικας"

Μάνδρα, Γέμελου και Μενεμένης, Ροδοπόλεως, Αρμένικα, Πλατεία Κουμπάκη, Νεκροταφείο Ανάληψη, Περιβολάκι, Αγιος Νικόλαος. Δρόμοι και σημεία της Κοκκινιάς. Τόποι θυσίας στα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Ματωμένες γωνιές μιας πόλης που την άνοιξη και το καλοκαίρι του 44', με τη Μάχη του ΕΛΑΣ και το Μπλόκο των Ναζί και των ντόπιων υπηρετών τους, σφράγισε το μέλλον της σαν το μετερίζι των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων.

Χτες στην επέτειο του Μπλόκου εκατοντάδες αντιστασιακοί, μαζικοί φορείς και πολίτες κάθε ηλικίας από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά απέτισαν φόρο τιμής σε καθέναν από αυτούς τους τόπους, ανοίγοντας τις εκδηλώσεις της επετείου, που θα κορυφωθούν την ερχόμενη Παρασκευή. Εκδηλώσεις που για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση η ΠΕΑΕΑ γιορτάζει ξεχωριστά από το δήμο. Η απόφαση αυτή των αντιστασιακών αποτελεί ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική δίωξη της υποψήφιας δημάρχου Βέρας Νικολαϊδου από τη σημερινή δημοτική αρχή. Μια απόφαση - ράπισμα για τον σημερινό δήμαρχο, που καθημερινά αποδεικνύει την αναξιότητά του να σηκώσει το βάρος τέτοιων παραδόσεων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στη Μάνδρα, όπου τον Αύγουστο του 1944 εκτελέστηκαν 142 παλικάρια. Εκεί, σ' ένα πλήθος που ξεπερνούσε σε αριθμό κάθε άλλη ανάλογη εκδήλωση, ο πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς αναφέρθηκε στο χρονικό της σφαγής, τονίζοντας ότι "η θυσία των παλικαριών δεν πτόησε τη συνοικία μας, ο αγώνας συνεχίστηκε και δεν άργησε να έρθει η λευτεριά. Η ηρωική θυσία παραμένει ανεξίτηλη. Το Μπλόκο της Κοκκινιάς στέκει αντάξια δίπλα στο Θυσιαστήριο της Καισαριανής, με την εκτέλεση των κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του '44".

Αναφερόμενος στο ξεχωριστό γιορτασμό σημείωσε ότι "φέτος δυστυχώς δεν έγινε κατορθωτό αυτό (ο κοινός γιορτασμός) όχι από δική μας ευθύνη. Για μας ουσιαστικό νόημα έχουν οι εκδηλώσεις αυτές, όχι μόνο να είναι τυπική υποχρέωση, αλλά πρέπει να βοηθούν την πάλη και τον αγώνα του λαού μας για την εκπλήρωση των ιδανικών, για τα οποία τα νεκρά μας αδέλφια έπεσαν. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να αποκόβει από τις εκδηλώσεις αυτές εμάς, που όλα αυτά τα χρόνια δε σταματήσαμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε μαζί με τους νεκρούς της Κοκκινιάς και τα χιλιάδες άλλα θύματα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Η ιστορία γράφτηκε από τις ζωντανές δυνάμεις της πατρίδας μας και δεν μπορεί κανείς να καπηλεύεται τους αγώνες και τα ιδανικά της ένδοξης Εθνικής μας Αντίστασης". Και κατέληξε με την υπόσχεση για αγώνα, απαιτώντας συγχρόνως να σταματήσουν οι διώξει σε όσους αντιστέκονται στην κυβερνητική πολιτική.Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνου από την ΠΕΑΕΑ και ο κόσμος τραγούδησε το "Επέσατε θύματα" και τον Εθνικό Υμνο. Στην κατάθεση του στεφανιού της "Δημοκρατικής Ενότητας" από την Β. Νικολαϊδου οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε θερμά χειροκροτήματα και φώναξε "Κάτω τα χέρια από τη Νικολαϊδου". Η απότιση φόρου τιμής συνεχίστηκε σε όλα τα σημεία των εκτελέσεων.

Στην πλατεία Κουμπάκη θεάθηκε και ο δήμαρχος Β. Τράπαλης, ο οποίος ακολουθούσε το ίδιο πρόγραμμα, ακολουθούμενος από μια θλιβερή συνοδεία μιας χούφτας ανθρώπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν νεοπροσληφθέντες υπάλληλοι στο δήμο! Μάλιστα, στο στεφάνι που κατέθεσε δε διαβάσαμε "Δήμος Νίκαιας", αλλά το όνομά του. Προφανώς καταλαβαίνει και μόνος του ότι δεν τον ακολουθεί κανείς.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο γραμματέας της ΚΟΠ Σήφης Κωτσαντής,η υποψήφια νομάρχης Πειραιά της ΝΑΣ Ελπίδα Παντελάκη,η υποψήφια δήμαρχος Νίκαιας Β. Νικολαϊδου,παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και μαζικοί φορείς από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ