Τρίτη 18 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Απόδραση" και των αρμόδιων από τις ευθύνες τους...

Ασύλληπτοι παραμένουν οι 30 από τους 43 δραπέτες του Σωφρονιστικού Καταστήματος Ανηλίκων Αυλώνα

Τρεις μέρες έχουν περάσει από την οργανωμένη, μαζική απόδραση 43 ανήλικων κρατουμένων - στην πλειοψηφία τους Αλβανών και Ρουμάνων βαρυποινιτών - από τις πρώην στρατιωτικές φυλακές του Αυλώνα και κανείς από τους αρμόδιους παράγοντες, δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει τις ευθύνες του. Από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης δηλώθηκε γενικόλογα, διά στόματος Γιαννόπουλου, ότι "υπάρχουν ευθύνες, οι οποίες και θα καταλογιστούν", χωρίς βέβαια να επιρρίπτεται ευθύνη κατά κύριο λόγο στον ίδιο, που:

α) Αποφάσισε τη μεταφορά άρον άρον, πριν από ένα μήνα, των 223 κρατουμένων από το Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων Κορυδαλλού στον Αυλώνα, αλλά δε μερίμνησε πρωτίστως για την ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας. Προφανώς, εξομοιώθηκαν οι εγκληματίες κατάδικοι και υπόδικοι με τους "αντιρρησίες συνείδησης", που φιλοξενούνταν ως τότε στις στρατιωτικές φυλακές! Εκτός, όμως, από την ανυπαρξία μέτρων ασφαλείας στις εγκαταστάσεις των νέων φυλακών, το δυναμικό των 60 υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων, από τους οποίους μόνο οι 40 είναι φύλακες, δε θα μπορούσε σε καμιά περίπτωση να αποτρέψει μια μαζική απόδραση, όπως αυτή. Για τις ανάγκες φρούρησης των συγκεκριμένων φυλακών, (με αύξηση των πτερύγων από δύο, που ήταν στο ΣΚΑ, σε τέσσερις) απαιτούνται τουλάχιστον 70 φύλακες, αν λάβει κανείς υπόψη ότι στο ΣΚΑ ορισμένες ανάγκες καλύπτονταν και από υπαλλήλους της δικαστικής φυλακής.

β) Εμειναν ακέφαλες αυτό τον καιρό οι φυλακές του Αυλώνα, αφού τόσο ο διευθυντής Χαρ. Ζαγοράκης,όσο και ο προϊστάμενος διοίκησης Αργ. Μπούτσικας πήραν ταυτόχρονα την καλοκαιρινή τους άδεια! Στο "πόδι" τους είχαν αφήσει έναν αρχιφύλακα, ξένο προς τα διοικητικά καθήκοντα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης διέταξε ΕΔΕ, όπως συνηθίζεται, ενώ οι εισαγγελικές αρχές ανέλαβαν να διενεργήσουν κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση (κατά παραγγελία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Κ. Παρασκευαϊδη), προκειμένου να διερευνηθούν οι ακριβείς συνθήκες, κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε η απόδραση και οι τυχόν ευθύνες κρατικών οργάνων.

Από τους 43 δραπέτες είχαν συλληφθεί μέχρι χτες το απόγευμα μόνο οι 13. Χτες το μεσημέρι απολογήθηκαν στον 5ο ειδικό ανακριτή Αθηνών οι 18χρονοι Αλβανοί Ελτον Τρίμη και Κερίμ Φερντινάν, οδηγός και συνοδηγός αντίστοιχα του κόκκινου ημιφορτηγού, με το οποίο είχαν διαφύγει. Οι εναντίον τους κατηγορίες είναι "απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, κλοπή, διακεκριμένες φθορές και απόδραση κρατουμένου". Υπενθυμίζεται ότι, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τα μπλόκα των αστυνομικών στον κόμβο της Κηφισιάς, προκάλεσαν ζημιές σε δύο περιπολικά και τρία αυτοκίνητα, καθώς και καραμπόλα άλλων δέκα αυτοκινήτων. Ο Ε. Τρίμη τραυματίστηκε ελαφρά στον ώμο και το χέρι από τις σφαίρες των αστυνομικών και μεταφέρθηκε αρχικά στο ΚΑΤ, όπου επιδέθηκαν τα τραύματά του. Ο ίδιος φέρεται να έχει κατονομάσει ως εγκέφαλο της μεγάλης απόδρασης κάποιον συμπατριώτη του ονόματι "Μόλτο". Σύμφωνα όμως με ασφαλείς πληροφορίες, επικεφαλής της απόδρασης ήταν ο Αλβανός ισοβίτης για φόνο και ληστεία Κάζα Αλτίν και ο συμπατριώτης του Αν. Κοσταζάνι,καταδικασμένος σε 11ετή κάθειρξη για ναρκωτικά.

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν, επίσης, έξι ακόμα δραπέτες, που συνελήφθησαν στα Ανω Πατήσια, τη Μεταμόρφωση και τη Ν. Ερυθραία και ασκήθηκε εις βάρος τους ποινική δίωξη για "απόδραση κρατουμένου". Μεταξύ των δραπετών που παραμένουν ασύλληπτοι, είναι ο Κάζα Αλτίν και άλλοι τέσσερις υπόδικοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση, πράξη που έχουν ήδη ομολογήσει. Το στοιχείο αυτό σαν απάντηση στις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του Ευ. Γιαννόπουλου ότι πρόκειται για "παιδιά" που δεν πρέπει να εμπνέουν ανησυχία στους πολίτες.

Ο δήμαρχος Αυλώνα

Ο δήμαρχος Αυλώνα Δημήτρης Κυριακού άσκησε αυστηρή κριτική στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εθνικής Αμύνης, τους οποίους κατέστησε υπεύθυνους για όσα συνέβησαν και για όσα πρόκειται να συμβούν στο μέλλον. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "οι υπουργοί, λειτουργώντας αυθαίρετα, χωρίς να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία και το σπουδαιότερο χωρίς να τηρήσουν στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας, που είναι αναγκαίοι για τη δημιουργία σύγχρονων φυλακών ασφαλείας, "βάφτισαν" τις πεπαλαιωμένες και χωρίς προδιαγραφές στρατιωτικές φυλακές της χούντας σε φυλακές ανηλίκων. Και μετέφεραν σε αυτές επικίνδυνους εγκληματίες. Το "έργο" του κ. Γιαννόπουλου, συνεχίζει ο δήμαρχος Αυλώνα, αποδίδει σε τέτοια έκταση που δε θα μπορεί να κοιμάται ήσυχος ούτε ο "συνεργός" του κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος συνυπέγραψε εν κρυπτώ το διάτρητο προεδρικό διάταγμα παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των αρμοδίων του υπουργείου Αμυνας. Κι αυτό, γιατί οι φυλακές είναι μέσα σε στρατόπεδο, όπου υπάρχουν αποθήκες και εγκαταστάσεις αξίας δισεκατομμυρίων του Ελληνικού Στρατού".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι ετοιμάζονται για απεργία πείνας (2021-09-16 00:00:00.0)
Απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων (2013-03-27 00:00:00.0)
Θερίζει ο «λευκός» θάνατος στα κελιά (2005-04-08 00:00:00.0)
Συμπλοκή στις Φυλακές Αυλώνα (2001-01-04 00:00:00.0)
Αφαντοι οι δύο δραπέτες (1996-07-23 00:00:00.0)
Δε θέλουν κι άλλες φυλακές (1996-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ