Τετάρτη 19 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΠΑΣΑΡΕΛΑ, ΤΑ ΑΠΟΚΑΪΔΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σαν να το 'χει πάρει απόφαση η κυβέρνηση και θέλει να επισφραγίσει το βάρβαρο έργο της θερινής αποτέφρωσης - φέτος σε έξαρση - μ' αυτό που θεωρεί πολιτιστική αντίληψη. Λες και δε φτάνουν τα αποκαϊδια μιας συνολικής πολιτικής: το μαύρο χρώμα του πένθους εκεί που ήταν κάποτε δάσος, η στάχτη της εργασιακής - κοινωνικής πολιτικής και να που δεν έφερε το μουντομπάσκετ το επιθυμητό χρυσό, που γυαλίζει και καλύπτει τη μιζέρια. Ελειπε η πασαρέλα. Η φωτιά πλησίασε ακόμα και κάποιους αρχαιολογικούς χώρους (την Αρχαία Αγορά στην Πλάκα, την Αρχαία Ολυμπία, επιχείρησαν να βάλουν φωτιά και κοντά στην Κνωσό). Ευτυχώς, διασώθηκαν, ακούσαμε από τα χείλη διαφόρων τηλεοπτικών εκφωνητριών στα δελτία ειδήσεων. Διασώθηκαν; Δεν κάηκαν; Να γίνουν πασαρέλα λοιπόν! Και η αρχή να είναι το Ηρώδειο... Η αισθητική και η "πρακτική της χρήσης" το δικαιολογούν, σύμφωνα με τα λεχθέντα του υπουργού και του γγ του υπουργείου Πολιτισμού. Φυσικά, υπάρχει μια αντίληψη πίσω από την πολιτική σχετικά με τον πολιτισμό. Και μάλιστα μια "αριστερή". Ετσι, ο υπουργός Πολιτισμού, σε άρθρο του στην εφημερίδα "Το Βήμα" (26.7.1998) με τίτλο "Ευρωπαϊκή Αριστερά και Πολιτισμός", είπε: "Νομίζω ότι το πρώτο στοιχείο μιας αριστερής αντίληψης για τον πολιτισμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η ανάγκη να υπάρχει άποψη.Η ανάγκη να γίνει αντιληπτό ότι ο πολιτισμός δεν είναι πολυτελής και ανύποπτη δραστηριότητα, που συνδέεται μόνο με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την καλλιέργεια των τεχνών και την ψυχαγωγία, αλλά ότι είναι το πιο κρίσιμο ιδεολογικό μέγεθος που συνδέεται με τα στερεότυπα, τις νοοτροπίες, το βαθμό αυτογνωσίας κάθε κοινωνίας, τον τρόπο που αυτή αντιλαμβάνεται τον εαυτό της" (οι υπογραμμίσεις είναι δικές του).

****

Ο πολιτισμός είναι η ταυτότητα, η συνείδηση ενός λαού. Συνδέεται με το βαθμό αυτογνωσίας, όπως λέει και ο υπουργός, είναι το πιο κρίσιμο ιδεολογικό μέγεθος.

Συνήθως, στην ιστορία, η αρχή του τέλους ενός πολιτισμού σημαδεύεται από την εισβολή των βαρβάρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι βάρβαροι έρχονται απ' έξω. Σε άλλες περιπτώσεις οι ντόπιοι βάρβαροι δίνουν το "παρών" με τα δείγματα της αυτογνωσίας τους. Σε άλλες περιπτώσεις συμπράττουν. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι πάντα το ίδιο: "καίνε" ό,τι πολύτιμο έχει δημιουργηθεί από τη φύση και τον άνθρωπο. Ενα άλλο χαρακτηριστικό είναι η "πασαρελοποίηση" της πολιτικής ζωής. Η πούληση της πολιτιστικής ταυτότητας. Σήμερα, το έτος 1998, η Ελλάδα γίνεται στάχτη και οι ανευθυνοϋπεύθυνοι πολιτικοί εκπρόσωποι κάνουν πασαρέλα, συναγωνιζόμενοι στην τέχνη της επίρριψης ευθυνών σε αδιαφανείς και άπιαστους παράγοντες. Η αρχαιότητα γίνεται πασαρέλα στο όνομα της"αισθητικής" της αισχροκέρδειας. Ο πολιτιστικός θησαυρός της αρχαιότητας θυσιάζεται στο βωμό της εμπορικής βαρβαρότητας και, μαζί με την αμήχανη πασαρέλα των υπεύθυνων υπουργών, δίνει ακριβώς την εικόνα της παρακμής και του εκφυλισμού ενός πολιτισμού, της παράδοσής του στα χέρια των βαρβάρων. Ο περιβαλλοντικός θησαυρός των δασών - βασικό στοιχείο του πολιτισμού - θυσιάζεται και αυτός στο βωμό της αισχροκέρδειας, της εμπορικής και πολιτικής βαρβαρότητας. Και στην πασαρέλα της πολιτικής εξουσίας περνάνε οι θλιβερές φιγούρες υπουργών και παρατρεχάμενων: οι υπεύθυνοι ενός εγκλήματος που τιμωρία δεν είχε μέχρι τώρα. Η μήπως κάτι δεν καταλάβαμε; Μήπως μας διαφεύγει η πρόθεση πίσω από τις πολιτικές αποφάσεις και οδηγούμαστε σε κάτι το καλό, που δεν το αντιληφθήκαμε; Διότι το ζητούμενο μιας αριστερής πολιτικής για τον Πολιτισμό είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού στο προαναφερόμενο άρθρο, "ακριβώς η κοινωνική συνοχή... μια νέα αντίληψη για τη διαρκή δημοκρατική νομιμοποίηση των πολιτικών αποφάσεων, που λαμβάνονται γύρω από τα θέματα. Μόνο έτσι μπορεί να βρει θεσμική υποδοχή η αφομοίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η δημιουργικότητα και η έμπνευση. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία τώρα που γίνεται αντιληπτό ότι τίποτα δεν είναι τόσο σημαντικό για το μέλλον της Ευρώπης, όσο ο διανοητικός πλούτος και η ευρωπαϊκή πολιτιστική παράδοση".

****

Ετσι, το Ηρώδειο με βάση τις κυβερνητικές απόψεις μπορεί να υποδεχτεί τη"δημιουργικότητα" και την "έμπνευση" του μόδιστρου Κάλβιν Κλάιν κι εμείς καλούμαστε να αφήσουμε τα στερεότυπα γύρω από την πολιτιστική κληρονομιά και να αφομοιώσουμε τις "εκσυγχρονιστικές" αντιλήψεις.

Ο λαός - θύμα σκόρπιες κραυγές βγάζει πάνω στις στάχτες του κόπου του, μετατρεπόμενος σε θλιβερό θεατή μιας πολιτικής, που τον καίει και τον καταστρέφει και που, ωστόσο, τη νομιμοποίησε μέχρι τώρα με την ψήφο του. Μέχρι πότε θα δέχεται, η ταυτότητά του να είναι αποκαϊδια και πασαρέλες; Μέχρι πότε θα δέχεται, να είναι συνυπεύθυνος στο έγκλημα, που κραυγάζει για τιμωρία; Καιρός να κάνει την ψήφο του καταπέλτη αντεπίθεσης. Η πνευματική παρακαταθήκη των αρχαίων χρόνων, η περιβαλλοντική παρακαταθήκη των αιώνων φωνάζουν για εκδίκηση, απαιτούν δικαίωση. Το άθλιο σύστημα πρέπει να ανατραπεί.

Αννεκε ΙΩΑΝΝΑΤΟΥ

Η αρχαιότητα γίνεται πασαρέλα στο όνομα της "αισθητικής" της αισχροκέρδειας. Ο πολιτιστικός θησαυρός της αρχαιότητας θυσιάζεται στο βωμό της εμπορικής βαρβαρότητας και, μαζί με την αμήχανη πασαρέλα των υπεύθυνων υπουργών, δίνει ακριβώς την εικόνα της παρακμής και του εκφυλισμού ενός πολιτισμού, της παράδοσής του στα χέρια των βαρβάρων. Ο περιβαλλοντικός θησαυρός των δασών - βασικό στοιχείο του πολιτισμού - θυσιάζεται και αυτός στο βωμό της αισχροκέρδειας, της εμπορικής και πολιτικής βαρβαρότητας

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το μοναδικό επίκαιρο αίτημα είναι να επιστραφούν όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα (2023-01-14 00:00:00.0)
Να ακυρωθεί η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στο Νημποριό (2021-10-26 00:00:00.0)
Αύξησή τους... με προβληματικά επιχειρήματα (2011-09-11 00:00:00.0)
Ποιεί την νήσσαν... για την κλοπή αρχαιοτήτων (2005-12-30 00:00:00.0)
Η μεγάλη λεηλασία (2002-05-25 00:00:00.0)
ΟΧΙ πασαρέλα το Ηρώδειο! (1998-08-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ