Τετάρτη 19 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΤΣΑ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ("ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ" ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΝΑΣ)
Εγκληματικές ευθύνες

- Πώς σχολιάζετε τις πρόσφατες εξαγγελίες Λαλιώτη για την αποκατάσταση του Ταϋγέτου, της περιοχής Νέδας και Ιθώμης;

- Το κράτος, όπως συνηθίζει, καταφτάνει εκ των υστέρων και καθυστερημένα και εξαγγέλλει μέτρα και αποζημιώσεις. Είναι, όμως, κοινή διαπίστωση ότι, ενώ δεν είναι καθόλου φειδωλό στις υποσχέσεις και μάλιστα, εν όψει εκλογών, όταν περάσει ο "κουρνιαχτός", οι υποσχέσεις αυτές ξεχνιούνται και παραπέμπονται στις καλένδες. Είναι διάχυτη η εντύπωση ότι το ίδιο θα συμβεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πολύ περισσότερο δε, που ακόμα και οι υποσχέσεις, εν προκειμένω, ήταν περισσότερο φειδωλές και δε συγκεκριμενοποιήθηκε από πού θα εξοικονομηθούν και θα εκταμιευτούν τα κονδύλια που υποσχέθηκε. Δυστυχώς, ενώ υπήρχε δυνατότητα και αναγκαιότητα αποτροπής της τεράστιας καταστροφής, η εγκληματική αμέλεια του κράτους και πάλι μας οδήγησε στο θλιβερό αποτέλεσμα που γνωρίζουμε όλοι.

- Τι προτείνει ο ΕΜΑΣ για την ουσιαστική αντιμετώπιση της καταστροφής που έγινε;

- Το άρθρο 24 του Συντάγματος αναφέρει ότι "η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους. Το κράτος υποχρεούται να λαμβάνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα προς διαφύλαξιν αυτού". Αυτή τη συνταγματική υποχρέωσή του παρέβη το κράτος και είναι πλέον υποχρεωμένο να λάβει τα εξής μέτρα:

  • Να καταγράψει άμεσα και λεπτομερειακά τις καταστροφές σε κτίρια δέντρα και ζώα.
  • Να καταβάλει πλήρη αποζημίωση για τη θετική και αποθετική ζημία. Την αξία, δηλαδή, των δέντρων και τις χαμένες επόμενες σοδειές τουλάχιστον για μια δεκαετία δεδομένου ότι π.χ. τα ελαιόδεντρα που κάηκαν ολοσχερώς χρειάζονται αυτό το χρόνο, για να ξανακαρποφορήσουν και όχι μόνο να χορηγήσει δάνεια έστω και άτοκα.
  • Να καταβληθούν στις πληγείσες κοινότητες έκτακτες επιχορηγήσεις για την αποκατάσταση των έργων υποδομής που καταστράφηκαν.
  • Να προχωρήσει άμεσα στην υλοτόμηση των καμένων δέντρων και την αναβάθμιση των περιοχών.
  • Να ληφθούν επειγόντως αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά μέτρα για την αντιμετώπιση των πλημμυρών που έρχονται.
  • Να επιταχυνθεί η λιμνάζουσα διαδικασία του Δασικού και Εθνικού Κτηματολογίου και να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης από τη Δασική και Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

- Η φωτιά καίει πάνω από 20 ημέρες. Οι προσπάθειες πυρόσβεσης γιατί δεν απέδωσαν έγκαιρα;

- Με βάση το νόμο 26/12 του '98 εκδόθηκε κοινή υπουργική απόφαση στις 2 Μάη 1998 με την οποία αφαιρέθηκαν από τους δασολόγους οι αρμοδιότητες για τη δασοπυρόσβεση και ανατέθηκαν στην Πυροσβεστική για καθαρά λόγους δημοσιοοικονομικούς. Συγκεκριμένα, ο νόμος αυτός στην εισηγητική του έκθεση αναφέρει: "Με τις παρούσες δημοσιοοικονομικές συνθήκες και διαρκούσης της προσπάθειας σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με την ευρωπαϊκή, η ύπαρξη δύο φορέων καταστολής των δασικών πυρκαγιών δεν αποτελεί ορθολογική λύση". Δηλαδή στο βωμό της ΟΝΕ θυσιάστηκαν τα δάση και οι περιουσίες των ανθρώπων. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της προσφυγής των δασολόγων στο ΣτΕ: "Η δασοπυρόσβεση ανατέθηκε με τρόπο ευκαιριακό και αποσπασματικό σε εργαζόμενους που στερούνται της αναγκαίας τεχνογνωσίας και εμπειρίας". Σημειωτέον ότι η παράδοση όλου του μηχανισμού πυρόσβεσης παραδόθηκε στη Μεσσηνία από τους δασολόγους στους πυροσβέστες στα μέσα Ιουνίου. Είναι λοιπόν λογικό και αναπόφευκτο η Πυροσβεστική Υπηρεσία να μην προλάβει καν να μελετήσει τους χάρτες της περιοχής. Να μη γνωρίζει καν τις ελάχιστες δεξαμενές ύδατος και τους δρόμους του δάσους και με τις πυρκαγιές αιφνιδιάστηκε πλήρως. Ετσι, παρά τις ηρωικές προσπάθειες που κατέβαλαν οι πυροσβέστες, το αποτέλεσμα ήταν μηδαμινό. Αν προσθέσουμε την παντελή έλλειψη σχεδιασμού για δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση, την έλλειψη υποδομής, αντιπυρικών ζωνών, δεξαμενών ύδατος, την ανεπάρκεια οχημάτων, αεροπλάνων κ λπ. έχουμε την πλήρη εικόνα, γιατί έγινε η μεγάλη καταστροφή.

Ρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ