Τετάρτη 19 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε επιθετική διάταξη οι δυνάμεις του "Αττίλα"

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Η ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων άρχισε από το καλοκαίρι του 1997 και έχουν γίνει, ήδη, παραστάσεις και διαβήματα και θα γίνουν κι άλλα. Αυτό δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης,αναφερόμενος στις χτεσινές αποκαλύψεις του υπουργού Αμυνας, Γιαννάκη Ομήρου,ότι οι Τούρκοι έχουν μεταφέρει την τελευταία βδομάδα 15 άρματα μάχης αμερικανικής κατασκευής και 35 αυτοκινούμενα πυροβόλα.

Ο Χρ. Στυλιανίδης είπε πως γίνεται μια καταγραφή στοιχείων από το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Αμυνας, για να είναι η κυβέρνηση πιο πειστική στα διαβήματά της. Ο εκπρόσωπος είπε πως οι δυνάμεις του "Αττίλα" είναι σε επιθετική διάταξη, γεγονός που υποδεικνύεται προς τους ξένους για να αντιληφθούν ότι η όλη προσπάθεια για ενίσχυση της άμυνάς μας γίνεται, διότι υπάρχει, εκτός των άλλων δεδομένων, και συγκεκριμένος συγκυριακός λόγος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του υπουργού Προεδρίας της Τουρκίας, αρμόδιου για κυπριακές υποθέσεις, Σούκρου Γκιουρέλ,ότι η Αγκυρα δε διαπραγματεύεται το θέμα των πυραύλων "S - 300" και πως απορρίπτει προκαταβολικά τις όποιες ιδέες διαμορφώνονται, ο Χρ. Στυλιανίδης είπε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τη θέση αυτή, για να αντιληφθεί ποιος είναι ο υπαίτιος της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ποιοι αντιστρατεύονται την ειρήνη.

Για τις δηλώσεις του διοικητή του 6ου Στόλου στην εφημερίδα ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ ότι μπορεί να λειτουργήσει ως "πυροσβέστης" στην περιοχή, σε περίπτωση που χρειαστεί, ο εκπρόσωπος είπε πως αρχικά διερευνάται κατά πόσο το περιεχόμενο των δηλώσεων είναι το ακριβές.

Στην Αγκυρα ο Τ. Μίλερ

Ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ έφθασε χτες στην Αγκυρα για συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, ο Αμερικανός απεσταλμένος δήλωσε, σύμφωνα με το Ανατολή, ότι δεν κομίζει κανένα σχέδιο για το Κυπριακό και ότι θέλει μόνο να συναντήσει τους Τούρκους υπευθύνους.

Ο Μίλερ θα συναντήσει σήμερα τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ,τον υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ και τον αρμόδιο για το Κυπριακό υπουργό Προεδρίας Σουκρού Σινά Γκιουρέλ.

Ο Μίλερ πρόκειται να έρθει στην Αθήνα μετά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αγκυρα.

Κρανιδιώτης: Προέχει η πρόοδος στο Κυπριακό

"Απογοητευτικό" είναι το γεγονός ότι η Τουρκία απέρριψε την πρόταση για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από την Κύπρο, πριν ακόμα φθάσει στην Αγκυρα ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, επισήμανε χτες, μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές στην Αθήνα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης. Το σχόλιο του Γ. Κρανιδιώτη έγινε με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για κυπριακές υποθέσεις Σουκρού Γκιουρέλ.

Απαντώντας σε ερωτήματα των δημοσιογράφων, ο Γ. Κρανιδιώτης επανέλαβε ότι εκείνο που προέχει για την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι η πρόοδος στο Κυπριακό, που σημαίνει επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών επί της ουσίας του προβλήματος, ή διάλογο με στόχο τη μείωση των εξοπλισμών και στις δυο πλευρές του νησιού και αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την εξομάλυνση της κατάστασης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι για την ελληνική πλευρά το κυρίαρχο θέμα δεν είναι οι πύραυλοι. Είναι η κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου, είναι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατηγόρησε την Τουρκία, λέγοντας ότι "η Αγκυρα δεν έχει εκπληρώσει ακόμη τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης".

Αναφερόμενος στο θέμα των ρωσικών πυραύλων, ο Γ. Κρανιδιώτης είπε ότι η εγκατάστασή τους δεν αναμένεται πριν από το Νοέμβρη, αλλά, όπως διευκρίνισε, αυτά συζητούνται και θα ξανασυζητηθούν κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη στην Αθήνα στις 27 Αυγούστου.

Στα Κατεχόμενα αμερικανική αντιπροσωπεία

Πέντε βοηθοί γερουσιαστών και βουλευτών των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται από χτες στα Κατεχόμενα και συναντήθηκαν με λεγόμενους αξιωματούχους του ψευδοκράτους, μετέδωσε χτες το μεσημέρι το "Μπαϊράκ".

Μιλώντας πριν τη συνάντησή του με την αντιπροσωπεία, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ότι θα ενημέρωνε τους Αμερικανούς αντιπροσώπους για τις πραγματικότητες και πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους επισκέψεις είναι ωφέλιμες για όλους όσοι ενδιαφέρονται για το Κυπριακό.

Ο λεγόμενος πρόεδρος της ψευδοβουλής δήλωσε στους Αμερικανούς ότι οι παράμετροι για λύση του Κυπριακού καταστράφηκαν από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης του Λουξεμβούργου, η οποία αποσκοπούσε, όπως είπε, να υποβιβάσει τους Τουρκοκυπρίους σε μειονότητα.

Η αντιπροσωπεία θα παραμείνει στα Κατεχόμενα μέχρι την Παρασκευή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς ενσωμάτωση των Κατεχομένων (2002-10-12 00:00:00.0)
Κινούνται διπλωματικά και οι Τούρκοι (2002-08-22 00:00:00.0)
Ανταλλάγματα Βόλφοβιτς στην Αγκυρα (2002-07-18 00:00:00.0)
«Εύκολα» τα ελληνοτουρκικά (2000-10-12 00:00:00.0)
Στους Αμερικανούς οι ...ελπίδες (1998-04-28 00:00:00.0)
"Καμιά υποχώρηση. Λάθος καταλάβατε... " (1997-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ