Τετάρτη 19 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΓΚΟ
"Στο σκοτάδι"

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Με τις πληροφορίες να είναι ακόμα συγκεχυμένες και "σκοτεινές", το "ιδιότυπο εξεγερσιακό καθεστώς" είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Πληροφορίες, που δεν μπορούν να διασταυρωθούν από ανεξάρτητες πηγές, αναφέρουν ότι "στασιαστές" έχουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, τα λιμάνια, τις μεγάλες πόλεις στην ανατολή και το νότο, αλλά και τον κεντρικό υδροηλεκτρικό σταθμό στην "καρδιά" της χώρας, με αποτέλεσμα η πρωτεύουσα να είναι βυθισμένη στο σκοτάδι, λόγω της διακοπής παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα κρατικά ραδιόφωνα κάνουν έκκληση για την ανασύνταξη του "Λαϊκού Στρατού" για να μπορέσουν να αναχαιτίσουν τις δυνάμεις, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μάχες μαίνονται σε όλα τα μέτωπα που είναι ανοιχτά, όπως του Κιμπέσε 200 χιλ. νότια της Κινσάσα. Ακόμα όμως ένα πρόβλημα για τον Λοράν Καμπιλά είναι, από ό,τι τουλάχιστον φημολογείται, η ρήξη και ανάμεσα στα κυβερνητικά μέλη, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι χτες τη νύχτα συνελήφθη ο υπουργός Εσωτερικών Φαουστίν Μουνένε.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Καμπιλά όμως από την "εξέγερση" των Τούτσι Μπανιαμουλέγκε και ορισμένων εκ των στρατευμάτων - που τους κατηγορεί ότι τους στηρίζουν οι κυβερνήσεις της Ουγκάντας και της Ρουάντα - έχει προκαλέσει τον πανικό στα υπόλοιπα όμορα αφρικανικά κράτη. Χτες υπουργοί από τέσσερα αφρικανικά κράτη, απεσταλμένοι του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας, είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις με τις κυβερνήσεις της Ουγκάντας, της Ρουάντας, αλλά και με τον Καμπιλά και τους "στασιαστές", ώστε να μπορέσουν να διερευνήσουν την ανάμειξη ξένων στις εσωτερικές υποθέσεις της ΛΔ του Κογκό και να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια πρόταση, που θα μπορέσει να επιλύσει ειρηνικά αυτή την εξέγερση, που απειλεί να τινάξει στον αέρα όλη την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ