Τετάρτη 19 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα επιχείρηση φίμωσης του Τύπου!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χτες ότι προωθεί διάταξη, σύμφωνα με την οποία θα διώκονται αυτεπαγγέλτως παρουσιαστές ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών - όπως και οι υπέυθυνοι των σταθμών - στη διάρκεια των οποίων θα μεταδίδονται "συκοφαντικά" και "υβριστικά" σχόλια

Ενα ακόμη βήμα στον αυταρχικό αντιδημοκρατικό κατήφορο έκανε χτες η κυβέρνηση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος ανακοίνωσε ένα νέο αντιδραστικό μέτρο που στοχεύει στην φίμωση του Τύπου. Ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι Θα διώκονται αυτεπάγγελτα και θα τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο χρόνων οι παρουσιαστές και εκφωνητές εκπομπών, στην διάρκεια των οποίων θα μεταδίδουν ή θα επιτρέπουν να μεταδίδονται μηνύματα "υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου"...

Πρόκειται για εμφανή επιχείρηση τρομοκράτησης και φίμωσης σε αυτήν την φάση των παρουσιαστών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών αλλά και των υπευθύνων της, η οποία στο μέλλον μπορεί να επεκταθεί στο σύνολο του Τύπου. Και είναι τέτιας μορφής επιχείρηση, γιατί δεν εναπόκειται πλέον στους θιγόμενους να προσφεύγουν κατά αυτών που θεωρούν ότι τους υβρίζουν ή τους συκοφαντούν, αλλά οι εισαγγελείς θα είναι αυτοί που θα αποφασίζουν αν ο τάδε έθιξε τον δείνα και θα προχωρούν αυτεπάγγέλτως σε διώξεις!

Η αφορμή που ζητούσε ο γνωστός για το υβρεολόγιο που εξαπολύει κατά πάντων μέσω ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών υπουργός Δικαιοσύνης, ήταν κάποια σχόλια που μεταδόθηκαν με αφορμή τη μαζική απόδραση αλλοδαπών κρατουμένων, που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων του Αυλώνα και τις κυβερνητικές ευθύνες. Ετσι, ο Ευάγ. Γιαννόπουλος συγκάλεσε χτες το μεσημέρι έκτακτη συνέντευξη Τύπου για την "αποκατάσταση του ονόματός" του, που "σπιλώθηκε" τάχα με την υπόθεση της απόδρασης. Αντί να βγάλει τα αναγκαία για την περίσταση συμπεράσματα και να επωμιστεί, έστω και καθυστερημένα, τις ευθύνες του, ως καθ' ύλην υπουργός, ανακοίνωσε αιφνιδίως ότι: "Με την ευκαιρία, ειδοποιούνται οι εκφωνητές, αναλυτές και παρουσιαστές εκπομπών ότι θεσπίζεται ποινική διάταξη, κατά την οποία στα άρθρα 361 και 362 του Ποινικού Κώδικα προστίθεται αντιστοίχως παράγραφος 4 που έχει ως εξής: "Παρουσιαστής ή εκφωνητής τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σταθμού, ο οποίος παρουσιάζει, εκφωνεί ή επιτρέπει την εκφώνηση μηνυμάτων υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών. Ο προϊστάμενος Διευθυντής του υπαλλήλου, ο οποίος έδωσε εντολή για την παρουσίαση ή εκφώνηση του μηνύματος αυτού ή επέτρεψε την εκφώνησή του τιμωρείται ως ηθικός αυτουργός ή απλός συνεργός κατά περίπτωση. Η ποινική δίωξη χωρεί αυτεπαγγέλτως"".Εσπευσε, μάλιστα, να οριοθετήσει ο ίδιος και την έννοια της "υβρεως" και της "συκοφαντίας", αναγγέλλοντας (αμ' έπος αμ' έργον) ότι θα... υποβάλει μήνυση εναντίον της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" επειδή ανέφερε σε σχόλιό της ότι "ο κ. Γιαννόπουλος οργάνωσε τηλεοπτικά "σόου" για τις φυλακές του Αυλώνα και τώρα κρύβεται για να αποφύγει τις πολιτικές συνέπειες της αποτυχίας του. Για γέλια και για κλάματα"! Τόση επίδειξη ευθιξίας από τον πρωταθλητή ύβρεων και συκοφαντικών χαρακτηρισμών ("γαϊδούρια" έχει αποκαλέσει τους αγρότες κλπ.)

Εαν και εφόσον αυτή η "τρομοδιάταξη" γίνει νόμος, οι εισαγγελείς αναγορεύονται στην ουσία σε λογοκριτές του Τύπου, καθώς θα αποφασίζουν για διώξεις εναντίον δημοσιογράφων και υπευθύνων σταθμών, ακόμη και στην περίπτωση που ο "υβριζόμενος" ή "συκοφαντούμενος" δεν έχει λόγο ή δεν επιθυμεί την δίωξη του "υβριστή" ή "συκαφάντη". Θα αρκεί επίσης μια απλή τηλεφωνική εντολή για να βρίσκεται διωκόμενος ο παρουσιαστής εκπομπής που ενοχλεί την εξουσία με αυτά που λέει ο ίδιος, ή οι καλεσμένοι του ή οι ακροατές - τηλεθεατές με τους οποίους συνομιλεί στην διάρκεια της εκπομπής του! Στην ουσία δηλαδή θα πρόκειται για μια διαρκή δίωξη κατά πάντων, η οποία θα ενεργοποιείται αυτόματα κατά περίπτωση από τις εισαγγελικές αρχές!

Ενοχλούν την κυβέρνηση τα σχόλια των δημοσιογράφων, των ακροατών, των τηλεθεατών για την πολιτική της και επιχειρεί να τους φορέσει φίμωτρο. Δεν λησμονεί βέβαια ότι τα χρόνια της λογοκρισίας ανήκουν στο μακρινό παρελθόν. Παίρνει τέτια κατασταλτικά μέτρα γιατί σκοπεύει να εντείνει την αντιλαϊκή της πολιτική. Το ζήτημα που ανακύπτει πλέον είναι αν η κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε να πετάξει τελείως την "εκσυγχρονιστική" της μάσκα και να δείξει το πραγματικό της αντιδημοκρατικό πρόσωπο, ενεργοποιώντας και αυτήν ακόμα την καταργημένη διάταξη της "περιύβρισης Αρχής"), ώστε κανείς πλέον να μην τρέφει αυταπάτες για την πολιτική που ασκεί, αλλά και τις προθέσεις της.

Η ΝΔ "επιφυλάσσεται"...

Με σχετικές δηλώσεις του ο βουλευτής της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλος υπεύθυνος του τομέα Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του κόμματός, ενώ θεωρεί οτι "ο Β. Γιαννόπουλος ως πολιτικό πρόσωπο, με τη συμπεριφορά του είναι ο τελευταίος που μπορεί να δίνει μαθήματα σε ότι αφορά την ευπρέπεια του πολιτικού λόγου και από τα ερτζιανά", ουσιαστικά καλύπτει την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης για τις νέες διατάξεις για τα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις ανακοινώσεις Γιαννόπουλου για τις νέες ποινικές διατάξεις για τα ΜΜΕ , δήλωσε, απλώς: "Επιφυλάσσομαι, λοιπόν, να δω τη σχετική διάταξη και με βάση το περιεχόμενό της η ΝΔ θα αποφανθεί..."


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ