Τετάρτη 19 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Βομβαρδίζουν" με ψέματα τους βαμβακοπαραγωγούς

Το μαύρο - άσπρο επιχειρεί να παρουσιάσει η διοίκηση του Οργανισμού Βάμβακος

Η διοίκηση του Οργανισμού Βάμβακος (ΟΒ) επιμένει σκοπίμως - και ψευδώς - να αποκρύψει τις τεράστιες ευθύνες της πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που η ίδια πιστά υπηρετεί, για την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών.

Ο πρόεδρος του ΟΒ ανακοίνωσε προχτές πως αναμένεται αύξηση της προκαταβολής στο βαμβάκι της φετινής εσοδείας κατά 5 - 10 δραχμές το κιλό, λόγω των υψηλών διεθνών τιμών και της αλλαγής της πράσινης ισοτιμίας. Ο "Ρ" σε χτεσινό δημοσίευμά του δεν αμφισβήτησε το σημείο αυτό, αλλά επισήμανε το γεγονός ότι η ανακοίνωση αυτή αποκρύπτει την αλήθεια από τους βαμβακοπαραγωγούς. Αποκάλυψε αυτό που επιμελώς επιχείρησε να αποκρύψει ο πρόεδρος του ΟΒ: Οτι, δηλαδή, ανεξάρτητα από το αν θα είναι μεγαλύτερη η προκαταβολή στο βαμβάκι, η τελική πραγματική τιμή θα είναι μικρότερη σε σύγκριση με πέρσι.Η εκτίμηση της παραγωγής σύσπορου βαμβακιού για φέτος ύψους 1.150.000 τόνων που ανακοίνωσε προχτές ο πρόεδρος του ΟΒ, σε σύγκριση με περσινή παραγωγή, (1.058.000 τόνους) σημαίνει, αύξηση της συνυπευθυνότητας τουλάχιστον κατά 20 δραχμές το κιλό και κατά συνέπεια μείωση της πραγματικής τιμής στο βαμβάκι.

Ομως ο πρόεδρος του ΟΒ, σε μια απόπειρα να εξυπηρετήσει τις αντιαγροτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης, η οποία και τον διόρισε στη θέση αυτή, επιχείρησε, χτες, να παρουσιάσει ως "διαστρεβλωτική και παραποιημένη φιλοξενία των στοιχείων του δελτίου Τύπου του ΟΒ" από τον "Ρ" και πρόταξε το σαθρό και γελοίο "επιχείρημα" ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας υπονομεύει τη διαπραγματευτική δύναμη του Ελληνα βαμβακοπαραγωγού! Μόνο όμως που το εισόδημα του Ελληνα βαμβακοπαραγωγού δεν το υπονομεύουν τα δημοσιεύματα του "Ρ", που αποκαλύπτουν την αλήθεια, αλλά ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι που ψήφισε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, καθώς και η ευνοϊκή μεταχείριση που επιφυλάσσεται στους εκκοκκιστές, πράγμα που έχει επισημανθεί επανειλημμένα από τις στήλες της εφημερίδας αυτής και έχει αποδειχτεί από την πραγματικότητα.

Η τιμή στο βαμβάκι μετά την ψήφιση του κανονισμού της ΕΕ παραμένει καθηλωμένη, ενώ το κόστος παραγωγής μετά και την υποτίμηση της δραχμής ανέβηκε αλματωδώς. Για παράδειγμα, ο βαμβακόσπορος από 500 δραχμές το κιλό το 1995 ανέβηκε τώρα στις 2.000 δραχμές. Ομως, για τη ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής μετά και την υποτίμηση της δραχμής, που σε συνδυασμό με τη μείωση σε ονομαστικές τιμές της τιμής στο βαμβάκι, σημαίνουν τη δραματική μείωση του πραγματικού εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, ο πρόεδρος του ΟΒ και η κυβέρνηση δε βγάζουν άχνα.

Αλλωστε, παρόμοια "επιχειρήματα" ότι δήθεν από τα δημοσιεύματα του "Ρ" ευνοούνται οι εκκοκκιστές είχε επικαλεστεί μετά την ψήφιση του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ, για το βαμβάκι και ο τότε υπουργός Γεωργίας Θ. Στάθης. Μάλιστα τότε σε μια προσπάθεια να ανέβει κάπως η τιμή στο βαμβάκι ζητήθηκε εκβιαστικά από Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών να ανεβάσουν τις τιμές στο βαμβάκι και το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί σε μια σειρά Ενώσεων (π.χ. Φάρσαλα, Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Λιβαδειά κ.ά.) η τρίτη γενιά χρεών. Ομως, ο υπεύθυνος τότε υπουργός εξαφανίστηκε χωρίς να αναλάβει καμία ευθύνη.

Ο πρόεδρος του ΟΒ αν θέλει πραγματικά να στηρίξει το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών θα πρέπει να αντισταθεί στον κανονισμό της ΕΕ, που αναδείχνει τους εκκοκκιστές σε βασικούς διαχειριστές των κοινοτικών κονδυλίων που αφορούν το βαμβάκι και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη μείωση του πραγματικού εισοδήματός τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κυβερνητικό «σομπρέρο» (2002-10-30 00:00:00.0)
Στην πρώτη γραμμή οι βαμβακοπαραγωγοί (2001-11-11 00:00:00.0)
Καθ' υπόδειξιν των εκκοκκιστών (2001-10-06 00:00:00.0)
"Μαύρα" μαντάτα (1997-08-27 00:00:00.0)
Τα αιτήματα της αγροτιάς (1996-11-29 00:00:00.0)
Τα αιτήματα της αγροτιάς (1996-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ