Τετάρτη 19 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ
Ψήφος - καταδίκη της αντεργατικής πολιτικής

Κλιμάκιο της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Εύβοιας και της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" επισκέφτηκε τις επιχειρήσεις "Μιμίκος" και "Ναυπηγεία Χαλκίδας" και συζήτησε με τους εργαζόμενους

Προτάσεις, που βρίσκονται έξω από την κυβερνητική πολιτική του νεοφιλελευθερισμού και της "ελεύθερης αγοράς", της ανεργίας, της επιστροφής στο μεσαίωνα των εργασιακών σχέσεων και της απώλειας κάθε ασφαλιστικού δικαιώματος, μετέφερε στους εργαζόμενους της "Μιμίκος ΑΕ" και των "Ναυπηγείων Χαλκίδας" - επιχειρήσεις που απασχολούν 730 και 350 εργαζομένους, αντίστοιχα - κλιμάκιο της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Ν. Εύβοιας και της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" Χαλκίδας. Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο υποψήφιος νομάρχης Δ. Ραχιώτης και η υποψήφια δήμαρχος Χαλκίδας Ιωάννα Ντούρου,οι οποίοι επισκέφτηκαν τις δύο επιχειρήσεις και είχαν συνάντηση με τα ΔΣ των σωματείων.

"Οι προτάσεις μας", τόνισε προς τους εργαζόμενους και των δύο επιχειρήσεων ο Δ. Ραχιώτης, "αποτελούν στόχους πάλης για την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης προοπτικής των επιχειρήσεων, της βιωσιμότητάς τους, τη διασφάλιση και αύξηση των θέσεων εργασίας. Προϋποθέτουν την αγωνιστική παρέμβαση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές και τη δημιουργία μετώπου των λαϊκών δυνάμεων, που θα αντισταθούν και θα ανατρέψουν αυτή την πολιτική και τους πολιτικούς εκφραστές της σε κυβερνητικό και τοπικό επίπεδο. Μια τέτοια ευκαιρία, κατέληξε, αποτελούν οι εκλογές του Οκτώβρη για την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η ανάδειξη αγωνιστικών αρχών και αγωνιστών αιρετών".

Το νεοσύστατο Σωματείο Εργαζομένων της "Μιμίκος ΑΕ" ενημέρωσε τους δύο υποψήφιους και ζήτησε τη συμπαράστασή τους στον αγώνα που δίνουν οι 730 εργαζόμενοι, για να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα 2 μηνών που τους οφείλονται - πάνω από 300 εκατομμύρια δραχμές - αλλά και όλα όσα προκύπτουν από τις συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις και δεν τους έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη κατά την τελευταία εξαετία. Οι οφειλές αυτές πλησιάζουν το 1,5 δισ. δραχμές!

Εξήγησαν, επίσης, ότι όταν πριν ένα χρόνο ανέλαβε τη διοίκηση η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (ΑΤΕ) (λόγω των μεγάλων χρεών του ιδιοκτήτη, που έφταναν τα 20 δισ. δραχμές), είχε δοθεί η υπόσχεση για εξυγίανση της επιχείρησης. Μέχρι σήμερα, η ΑΤΕ έχει διαθέσει 4 δισ. δραχμές και την πάει για εκκαθάριση (4 Σεπτέμβρη εκδικάζεται η προσφυγή της ΑΤΕ) και κανένας δε διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας.

Ετσι, κατέληξαν οι συνδικαλιστές, οι εργαζόμενοι περνάνε τη μεγαλύτερη ανασφάλεια, παρότι έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους για να σταθεί η επιχείρηση.

Ο Δ. Ραχιώτης, καταθέτοντας την πρόταση για τη "Μιμίκος ΑΕ" - αφού επισήμανε τη σπουδαιότητα της επιχείρησης, τη συμβολή της στη μείωση της ανεργίας στην περιοχή και στη βελτίωση του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου - υπογράμμισε ότι μοναδική λύση για την απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρίας είναι να περάσουν όλες οι μετοχές του ιδιοκτήτη στην ΑΤΕ, χωρίς καμιά αποζημίωση.

"Η ΑΤΕ πρέπει να εξυγιάνει την εταιρία και να τη λειτουργήσει ως εταιρία μετοχικού ενδιαφέροντος, μαζί με τους πτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς, όπου θα πρέπει να οργανωθούν οι μικρομεσαίοι πτηνοτρόφοι αλλά και όσοι άλλοι παραγωγοί της περιοχής ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της πτηνοτροφίας", είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Ραχιώτης.

Στα "Ναυπηγεία Χαλκίδας", τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της εκποίησής τους από την ΕΤΒΑ, το φιλοκυβερνητικό σωματείο στήριξε τη θέση ότι δεν πρέπει να κηρυχτεί άγονος ο διαγωνισμός, με τη δικαιολογία ότι δεν ξέρουν τι θα προκύψει αν γίνει δεύτερος.

"Εμείς", τόνισε στην παρέμβασή του ο υποψήφιος νομάρχης, "θεωρούμε ότι η ναυπηγική βιομηχανία είναι στρατηγικής σημασίας κλάδος για την παραγωγική ανάπτυξη, την οικονομία και την άμυνα της χώρας, γι' αυτό πρέπει να γίνει αντικείμενο πάλης των εργαζομένων η δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορέα".

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ