Τετάρτη 19 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Απλά καταγράφουν την κοροϊδία

Εγκύκλιο προς τις διευθύνσεις εμπορίου των νομαρχιών έστειλε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης, με την οποία δίνονται οδηγίες για τιμοληψίες σε σούπερ μάρκετ της περιφέρειας, προκειμένου να διαπιστωθεί σε τι έκταση και σε τι ποσοστό εφαρμόστηκε η "συμφωνία κυρίων" με τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ για μειώσεις στις τιμές πέντε ειδών πλατιάς κατανάλωσης. Στην πραγματικότητα, όπως έχει αποδειχτεί από την εφαρμογή στην πράξη της"συμφωνίας" στα σούπερ μάρκετ της Αθήνας, δε θα ήταν πρόωρο να προβλέψει κανείς ότι ουσιαστικά θα γίνει μια καταγραφή της μη εφαρμογής της και στην επαρχία. Εκτός, βέβαια, εάν επαναληφθεί κάποιο "θαύμα" σαν αυτό που συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ δήλωναν απερίφραστα ότι η πλειοψηφία των όποιων - προσωρινών, όπως τόνιζαν - μειώσεων έγιναν, κινούνταν γύρω στο 5%, και την ίδια μέρα το υπουργείο Ανάπτυξης έδινε στη δημοσιότητα μειώσεις οι περισσότερες από τις οποίες κυμαίνονταν μεταξύ 8% - 10%!

Πάντως, αξίζει να επαναλάβουμε ότι σε κάθε περίπτωση οι όσες και όποιες μειώσεις καταγραφούν θα είναι, χωρίς αμφιβολία, δίχως το παραμικρό κόστος για τα σούπερ μάρκετ, αφού ο ΣΕΣΜΕ και με χτεσινή του ανακοίνωσε δήλωνε εμμέσως, πλην σαφώς, ότι οι ιδιοκτήτες δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν μειώσεις σε προϊόντα που οι προμηθευτές - βιομήχανοι δεν κάνουν την αντίστοιχη μείωση. Παράλληλα, δεν παραλείπουν να κάνουν λόγο για "επιδότηση" των τιμών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι περιμένουν συγκεκριμένα ανταλλάγματα για την "καλή τους θέληση".

Τέλος, ας σημειωθεί ότι, την ίδια στιγμή που ο υφυπουργός Ανάπτυξης κάνει λόγο για "επέκταση της συμφωνίας" και σε άλλα προϊόντα, αρκετές βιομηχανίες μαγειρεύουν ήδη αυξήσεις, ενώ μέσα στον Αύγουστο επιβλήθηκαν αυξήσεις 2% σε αναψυκτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ