Τετάρτη 19 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Μπάχαλο πριν τη σέντρα

Λίγες μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής και η ΕΠΑΕ βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση...

Ως αργά χτες το βράδυ, την ώρα που συμπληρώνονταν αυτές οι γραμμές, συνεχιζόταν η συνεδρίαση του ΔΣ στην ΕΠΑΕ. Πληροφορίες μιλούσαν για συγκρούσεις και διαφωνίες που αντανακλούν τους συσχετισμούς, οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί και φυσικά επηρεάζουν τα δρώμενα. Αλλωστε, τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν... καυτά. Αλλαγή ή όχι στην επιτροπή ορισμού διαιτητών, επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων κλπ.

Η προσπάθεια επικράτησης των δύο πλευρών ("Μητροπουλικοί", "Αλαμανικοί") κορυφώνεται, όσο πλησιάζει η αντιμετώπιση καθοριστικών θεμάτων για την πορεία και τον έλεγχο του χώρου. Τα συμφέροντα είναι μεγάλα και πολύπλοκα. Τα ποσά που διακυβεύονται, αλλά και εκείνα που φαίνονται στο... βάθος του τούνελ, δεν επιτρέπουν ήττες. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο κάθε μέρα που περνάει γαντζώνεται περισσότερο στο άρμα της επιχειρηματικής λογικής. Ετσι επικρατεί ο νόμος της αγοράς και τα καπιταλιστικά δεδομένα. Γι' αυτό κανείς δεν ενδιαφέρεται για την πρόοδο του αθλήματος αλλά μόνο για όσα μπορεί μέσω αυτού ν' αποκομίσει.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δύο μέρες πριν την πρεμιέρα της Α εθνικής υπάρχει έλλειψη έδρας για έναν αγώνα (Απόλλωνας - Ολυμπιακός). Η κατάσταση των περισσοτέρων γηπέδων παραμένει από άθλια έως επικίνδυνη για αγωνιζόμενους και θεατές. Η έννοια αξιοπιστία δεν υπάρχει στο γνωστικό πεδίο των παραγόντων. Αντίθετα ευκαιριακές συμμαχίες, "λυκοφιλίες" και παρασκηνιακές κινήσεις αποτελούν το στάτους κβο.

Την κατάσταση επιβαρύνει περισσότερο η κινητικότητα και σ ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι επιχειρηματίες ισχυρών σωματείων βαδίζουν ολοταχώς στη δημιουργία νέων διοργανώσεων, με σκοπό την αύξηση των κερδών τους. Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν ετήσια κέρδη από την καλούμενη "Σούπερ Λίγκα" πλέον των 300 δισ. δρχ. Μόνο η συμμετοχή θ αποφέρει σε κάθε εταιρία περίπου 8 δισ. δρχ., ενώ ο τίτλος μεταφράζεται σε περίπου 17 δισ. δρχ. Φέτος η Ρεάλ για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ κέρδισε περίπου 5 δισ. δρχ...

Οπως κατανοεί, λοιπόν, κάποιος και το ποδόσφαιρο έγινε άλλη μια επιχειρηματική δραστηριότητα με αυξανόμενα μάλιστα κέρδη. Κάθε ελπίδα για "ευ αγωνίζεσθαι" και κώδικες ηθικής είναι ουτοπία. Κινητήριος μοχλός και οδηγός των παραγόντων είναι μόνο το κέρδος.

Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ