Τετάρτη 19 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Μικροβελτιώσεις στις εφημερίες

Θα εκδοθεί νέα Υπουργική Απόφαση

Σε βελτιωτικές διορθώσεις των εφημεριών στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) προχωρά η κυβέρνηση, μετά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε σε πανελλαδική κλίμακα για την κοινή Υπουργική Απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και του υπουργού Υγείας, Κ. Γείτονα (16.7.1998), με την οποία περιορίζονταν με εντελώς αυθαίρετο τρόπο οι εφημερίες των γιατρών στα μικρά νοσοκομεία, στα ΚΥ και τα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ).

Οι αλλαγές αυτές αποφασίστηκαν σε χτεσινή σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και θα περιληφθούν σε νέα κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργών. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", ο πυρήνας της νέας απόφασης περιλαμβάνει την ενεργό εφημερία δύο ειδικών γιατρών, που θα συνεπικουρούνται από δυο ειδικευόμενους στη Γενική Ιατρική και δύο αγροτικούς γιατρούς. Στις προθέσεις του υπουργείου - σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες - είναι να καλυφθεί η ενεργός εφημερία με παιδίατρο ή σε περίπτωση έλλειψής του με γενικό γιατρό.

Τα ΚΥ της επαρχίας κατατάσσονται στη Γ Ζώνη και ο νόμος για το ιατρικό μισθολόγιο (ΙΜ) προέβλεπε την εφημερία "μέχρι και το σύνολο των υπηρετούντων γιατρών" (άρθρο 7 παρ. 3). Ομως, ήρθε η κοινή Υπουργική Απόφαση, που προέβλεπε τα εξής για τα ΚΥ: "Καθημερινά θα εφημερεύει ένας γενικός γιατρός ή παθολόγος σε ενεργό εφημερία και ένας ειδικευμένος γιατρός (της αυτής ή άλλης ειδικότητας) σε εφημερία ετοιμότητας (εφόσον κρίνεται απαραίτητο και ο αριθμός τους το επιτρέπει). Συγχρόνως, θα εφημερεύουν ένας έως δύο αγροτικοί γιατροί (ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες)". Επίσης, για τα ΠΙ προέβλεπε ότι θα "εφημερεύουν ειδικευμένοι γιατροί του ΕΣΥ (οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί με απόφασή μας, σε συστημένη οργανική θέση του κλάδου γιατρών ΕΣΥ), καθώς και αγροτικοί γιατροί, ανάλογα με τις ανάγκες, όπως αυτές προσδιορίζονται από τα πληθυσμιακά δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής".

Πάντως, και αυτές οι ρυθμίσεις απέχουν και από τα προγράμματα των εφημεριών, που πρότειναν και οι ίδιες οι διοικήσεις των νοσοκομείων για τα ΚΥ. Για παράδειγμα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Χαλκιδικής αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει απ' το υπουργείο Υγείας τις ίδιες εφημερίες για το 1998 με εκείνες που έγιναν το 1997 στα τέσσερα ΚΥ (Μουδανιά, Κασσάνδρα, Αγιος Νικόλαος και Παλαιοχώρι), όπως παρουσιάστηκαν χτες σε σύσκεψη γιατρών από όλη τη χώρα, που οργανώθηκε απ' την Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών.

Με μια τέτοια λογική δεν αντιμετωπίζεται η πραγματική ροή ασθενών στα ΚΥ. Για παράδειγμα, το ΚΥ Μουδανιών Χαλκιδικής - που είναι μια τουριστική περιοχή - παρουσίασε μέσα σε ένα μήνα μια αύξηση κατά 23,9% (βλέπε και πίνακα) των ασθενών. Το φθινόπωρο και το χειμώνα η κίνηση στο ΚΥ Μουδανιών - όπως και σε άλλα ΚΥ τουριστικών περιοχών - η κίνηση θα είναι μικρότερη και η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με το "μαύρο μαρκαδόρο" του υφυπουργού Οικονομικών, που "γράφει" μόνο τα νούμερα της ΟΝΕ και διαγράφει κάθε άλλη δαπάνη.

Πάντως, πέρα απ' τις επιπλοκές στην περίθαλψη υπάρχουν επιπτώσεις και στα οικονομικά των γιατρών των ΚΥ, καθώς οι αποδοχές απ' τις εφημερίες καλύπτουν το 40% των συνολικών αποδοχών τους. Ετσι, δεν αποκλείεται ορισμένοι γιατροί να πάρουν λιγότερα συνολικά χρήματα από αυτά που έπαιρναν στις 31.12.1997. Το πρόβλημα αυτό το είχε εντοπίσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και στη Διαρκή Επιτροπή των Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής - πριν δηλαδή ψηφιστεί ο νόμος για το ΙΜ - πρότεινε να γίνει η εξής διατύπωση: "Το σύνολο των αποδοχών, τακτικών, επιδομάτων και εφημεριών, δε θα είναι μικρότερο απ' αυτό που ήταν στις 31.12.1997". Κι ενώ συμφώνησαν οι εισηγητές όλων των κομμάτων, επενέβη ο υφυπουργός Ν. Χριστοδουλάκης και είπε να αφήσουν το ΙΜ να λειτουργήσει, καθώς όλες οι συζητήσεις δείχνουν ότι δε θα επέλθουν μειώσεις των αποδοχών. "Εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα το δούμε στο μέλλον", είπε ο υφυπουργός.

Το ερώτημα για το "πώς θα διασφαλίσει η κυβέρνηση τις συνολικές αποδοχές των γιατρών, ώστε - αντί για μείωση - να έχουν αύξηση ή τουλάχιστον διατήρηση στο ύψος της 31.12.1997" επανέφεραν οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας,Αχιλ. Κανταρτζής,Στρ. Κόρακας και Στ. Παναγιώτου σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Γείτονα,και τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη,που κατέθεσαν στη Βουλή στις 11.8.1998.

Πάντως, και στη χτεσινή σύσκεψη των γιατρών δόθηκε έμφαση σε αυτή την πλευρά.

Αποφάσεις γιακάθε νοσοκομείο

Για τις εφημερίες στην Α Ζώνη το υπουργείο προχωρά σε ξεχωριστές κοινές αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργών.

Ωστόσο, κοινός παρονομαστής είναι ότι οροφή των εφημεριών, που σε "καμιά περίπτωση δεν εξαντλούνται υποχρεωτικά", είναι το ένα τρίτο των υπηρετούντων γιατρών στη γενική εφημερία και το ένα πέμπτο στην εσωτερική εφημερία.

Μ' άλλα λόγια, καταργείται και για την Α Ζώνη η δυνατότητα για την εφημερία του ενός τρίτου των γιατρών "σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις", που προέβλεπε ο νόμος για το ΙΜ.

Γ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από τον Ιούνη με απλήρωτες εφημερίες οι γιατροί! (2021-12-14 00:00:00.0)
Ουσιαστικό σύστημα 24ωρης περίθαλψης (1998-11-28 00:00:00.0)
Γενική Συνέλευση την Πέμπτη (1998-10-27 00:00:00.0)
Μείωση αποδοχών 279.913 δραχμές το μήνα! (1998-10-15 00:00:00.0)
Καταπέλτης για την κυβέρνηση (1998-09-15 00:00:00.0)
Διήμερη απεργία των γιατρών (1998-08-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ