Πέμπτη 20 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΑΔΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΟΑΣ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ "Η ΑΝΟΙΞΗ"
Πάλι χαμένοι οι βαμβακοπαραγωγοί

- Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται φέτος η κατάσταση στο βαμβάκι, σε σύγκριση και με τα προηγούμενα χρόνια;

- Δυστυχώς, για άλλη μια χρονιά, τα πράγματα δε φαίνονται ευοίωνα για τους βαμβακοπαραγωγούς. Και λέω δυστυχώς, γιατί παρ' όλο που η παραγωγή φαίνεται να είναι καλή και αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, δε φαίνεται να έχουμε και αυξημένο κέρδος. Η αύξηση της παραγωγής μεγαλώνει και το πρόστιμο συνυπευθυνότητας που επιβάλει η ΕΕ και επομένως μειώνει και την τιμή παραγωγού στο βαμβάκι. Αυτό, σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής, που φέτος ανέβηκε ακόμα περισσότερο λόγω της υποτίμησης της δραχμής, φέρνει τους βαμβακοπαραγωγούς σε αδιέξοδο, αφού δε βγάζουν κέρδος και εισόδημα, για να μπορέσουν να ζήσουν και να δουλέψουν τα χωράφια τους. Τα τρία τελευταία χρόνια στην περιοχή μας, είτε ήταν μεγάλη η παραγωγή είτε μικρή, οι βαμβακοπαραγωγοί δεν πήραν περισσότερες από 65.000 δραχμές ανά στρέμμα, ενώ πριν τέσσερα χρόνια, για παράδειγμα, πήραν γύρω στις 87.000 δραχμές το στρέμμα. Το αποτέλεσμα είναι οι βαμβακοπαραγωγοί να γίνονται κάθε χρόνο φτωχότεροι και σήμερα πολλοί αγρότες να βρίσκονται καταχρεωμένοι στην ΑΤΕ, αφού ακόμα και τα χωράφια που τα θεωρούσαν δικά τους τα έχουν υποθηκευμένα. Τα στοιχεία από την ΑΤΕ για την περιοχή μας, δείχνουν ότι τα τελευταία πέντε χρόνια εφταπλασιάστηκαν οι αγρότες που δανείστηκαν.

- Ποιος ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί;

- Πρώτα απ' όλα δεν είναι άμοιρος τον ευθυνών κανένας από αυτούς που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα τη χώρα. Ολοι συμφώνησαν και εφάρμοσαν τις καταστροφικές αποφάσεις και τα μέτρα που πάρθηκαν στα επιτελεία των Βρυξελλών. Αποφάσεις, που πάρθηκαν ερήμην των αγροτών και των εργαζομένων και σε όφελος πάντα των μεγάλων αφεντικών. Παράλληλα, δεν έγινε καμία προσπάθεια για τη μείωση του κόστους και στήριξη του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών. Για παράδειγμα, οι τιμές στα λιπάσματα και το βαμβακόσπορο διπλασιάστηκαν και τριπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια, με μόνους ωφελημένους του εμπόρους - εισαγωγείς και τις πολυεθνικές. Και από την κυβέρνηση δε γίνεται λόγος ούτε γι' αυτό, ούτε καν για πετρέλαιο τράνζιτ στους αγρότες.

Ομως, άρχισε να γίνεται λόγος από κυβερνητικούς εντεταλμένους για μεγαλύτερη προκαταβολή στο βαμβάκι και αύξηση της τιμής, με επιδίωξη τη σκόπιμη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων και κλίματος ευφορίας στους βαμβακοπαραγωγούς. Επίσης, στον τοπικό Τύπο αναφέρθηκε τις τελευταίες μέρες για κακοκαιρία σε Αμερική και Κίνα και καταστροφή της παραγωγή βαμβακιού εκεί ώστε να δημιουργηθούν προσδοκίες ότι θα ανέβει η εμπορική τιμή... Μόνο που κάτι τέτοιο δε φαίνεται στον ορίζοντα.

- Σε τι μπορούν να ελπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί και τι πρέπει να γίνει;

- Αν περιμένουμε να ρίξει ο θεός κομμάτια δεν πρόκειται. Ούτε βεβαίως θα πρέπει να ελπίζουμε στην πολιτική που ασκείται από κυβέρνηση και ΕΕ, η οποία είναι καθαρά αντιαγροτική. Το δρόμο τον ξέρουν όλοι οι αγρότες. Και είναι ο δρόμος του αγώνα που ακολούθησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι αγρότες έχουν εξαγγείλει, τουλάχιστον εδώ στη Θεσσαλία, κινητοποιήσεις μέσα στο φθινόπωρο και αυτός είναι ο πραγματικός μονόδρομος, για να λυθούν τα προβλήματά μας και να μπορέσουμε να επιβιώσουμε.

Φ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ