Πέμπτη 20 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σίριαλ αοριστιών για τη θητεία

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας προανήγγειλε, για πέμπτη φορά, την καθιέρωση 9μηνης υποχρεωτικής παραμονής των στρατιωτών στην παραμεθόριο

Σε σίριαλ έχει εξελιχθεί το θέμα των εξαγγελιών του υπουργού Εθνικής Αμυνας γύρω από τη στρατιωτική θητεία. Για πέμπτη συνεχή φορά, προανήγγειλε την καθιέρωση για το Στρατό Ξηράς υποχρεωτικής 9μηνης παραμονής στις παραμεθόριες περιοχές,αντί της 6μηνης που υποτίθεται ότι ισχύει σήμερα. Την εξαγγελία την έκανε προχτές από τη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παλλαϊκή Αμυνα και επανήλθε χτες με δηλώσεις του, επίσης από τη Βουλή, με προφανή στόχο να θολώσει τα νερά και να στρέψει την προσοχή σε ένα ανώδυνο θέμα, όπως αυτό της θητείας, αντί των ρυθμίσεων που προωθούνται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Τις νέες ρυθμίσεις σχετικά με τη θητεία των οπλιτών στα σύνορα, όπως είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, θα τις ανακοινώσει την επόμενη βδομάδα. "Προβλέπουμε, είπε, μια εννεάμηνη θητεία για όλους στα σύνορα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε διαφάνεια στο σύστημα. Θα ισχύουν οι ίδιες διατάξεις για όλους. Θα γνωρίζει ο καθένας εκ των προτέρων, πού και πότε θα πάει. Και διασφαλίζεται η υποχρεωτική, μετά το εννεάμηνο στα σύνορα, μετακίνηση σε άλλες περιοχές". Το μέτρο, όπως είπε, θα συνοδεύεται με υποχρεωτική άδεια ανά δίμηνο και διασφάλιση εκπτώσεων σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τη μετακίνηση των οπλιτών προς τους τόπους κατοικίας τους.

Πέρα βέβαια από τις εξαγγελίες υπάρχει και η πραγματικότητα. Σήμερα, που θεωρητικά ισχύει η υποχρεωτική εξάμηνη παραμονή στην παραμεθόριο, στην πράξη ο χρόνος αυτός παρατείνεται κατά πολύ και η μεγάλη πλειοψηφία των στρατευμένων μετά από 8 ακόμα και 10 μήνες παίρνει μετάθεση σε άλλη επίσης απομακρυσμένη περιοχή. Από την άλλη, το ρουσφέτι καλά κρατεί και για την εξυπηρέτησή του έχει στηθεί ολόκληρος μηχανισμός στο υπουργείο Αμυνας.

Οσο για τη νέα ρύθμιση περί 9μηνης υποχρεωτικής παραμονής στην παραμεθόριο όλων των οπλιτών του Στρατού Ξηράς, αυτή, σύμφωνα με τα λεγόμενα από το υπουργείο Αμυνας, θα μπει θεωρητικά και μόνο σε εφαρμογή από την ΕΣΣΟ του Σεπτέμβρη, αφού θα μεσολαβήσει ένας ολόκληρος χρόνος μέχρι να υλοποιηθεί, δηλαδή να συμπληρώσουν στα σύνορα 9 μήνες οι στρατευμένοι της σειράς αυτής συνυπολογίζοντας και το χρόνο βασικής εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης ειδικότητας. Τελικά, η ρύθμιση φαίνεται πως αποσκοπεί μόνο στην αποσυμφόρηση του συστήματος ρουσφετιών του υπουργείου Αμυνας, που σήμερα με την ύπαρξη του ορίου των έξι μηνών παραμονής στην παραμεθόριο έχει εν μέρει μπλοκαριστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ