Πέμπτη 20 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Συνεχίζουν την κοροϊδία των "συμφωνιών"

Νέα "καρφιά" από τους βιομηχάνους τροφίμων για κέρδη μέχρι και 70% των ιδιοκτητών των σούπερ μάρκετ στα είδη που υποτίθεται πως έπεσαν οι τιμές

Μια ακόμα "συμφωνία κυρίων", αυτή τη φορά με τις εταιρίες πετρελαιοειδών, δηλώνει ότι "πέτυχε" το υπουργείο Ανάπτυξης για μειώσεις στις τιμές των λιπαντικών που πωλούνται σε συνεργεία και πρατήρια και χρησιμοποιούνται από ΙΧ βενζινοκίνητα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι μειώσεις στις λιανικές τιμές θα είναι της τάξης του 10% και θα ισχύσουν από τις 7 Σεπτέμβρη, ενώ μέχρι τότε θα γνωστοποιηθούν και στο υπουργείο νέοι τιμοκατάλογοι. Ακόμα, σύμφωνα με τις υποσχέσεις του υπουργείου, από τις 24 του μήνα θα πρέπει να πωλούνται κατά 10% φτηνότερα τα ανταλλακτικά από τις επίσημες αντιπροσωπείες και από την 1η Σεπτέμβρη κατά 15% από τους ελεύθερους εισαγωγείς.

Την ίδια στιγμή, στελέχη του υπουργείου δεν παραλείπουν να εκφράσουν με κάθε ευκαιρία την ικανοποίησή τους από την πορεία της "συμφωνίας" με τα σούπερ μάρκετ για μειώσεις τιμών 5 - 10% σε πέντε είδη πλατιάς κατανάλωσης, κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των καταστημάτων αυτών έχουν διαψεύσει τα σχετικά στοιχεία του υπουργείου.

Στο μεταξύ, σήμερα ο Μ. Χρυσοχοϊδης πρόκειται να συναντηθεί με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), στα πλαίσια των αγωνιωδών προσπαθειών του υπουργείου να μαζέψει τα ασυμμάζευτα της "απελευθερωμένης" διαμόρφωσης των τιμών που επιβαρύνουν τον τιμάριθμο. Χαρακτηριστική των διαθέσεων των βιομηχάνων τροφίμων είναι χτεσινή τους ανακοίνωση, με την οποία ξεκαθαρίζουν ότι αυτοί οι οποίοι έχουν τεράστια κέρδη, που ξεπερνούν το 70%, κυρίως στα είδη που αφορούν την πρόσφατη "συμφωνία κυρίων", είναι τα σούπερ μάρκετ. Συμπληρώνουν, δε, ότι από τη μεριά τους έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια "περιορισμού των αυξήσεων". Μάλιστα, προειδοποιούν με νόημα προς... πάσα κατεύθυνση "να μην τους ζητείται τίποτα περισσότερο από το να συνεχίζουν αυτή την προσπάθεια". Δεν παραλείπουν, δε, να υπογραμμίσουν, δίνοντας και το στίγμα των ορίων της ανοχής τους, ότι "η προώθηση του ελεύθερου ανταγωνισμού σε όλη την οικονομία είναι το μόνο αποτελεσματικό και διαρκές μέσο μείωσης του πληθωρισμού".

Τέλος, στο επόμενο διάστημα, ο Μ. Χρυσοχοϊδης θα έχει επαφές με εκπροσώπους των κλάδων ένδυσης, υπόδησης και οικοδομικών υλικών. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως εκτιμούν ανώτερα στελέχη του υπουργείου, ακόμα και στην ασύλληπτα καλή περίπτωση, που όλες αυτές οι "συμφωνίες" για συγκράτηση των τιμών υλοποιηθούν, το ποσοστό ελάφρυνσης για τον πληθωρισμό δε θα είναι πάνω από 0,3%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ