Πέμπτη 20 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ
Συνέλαβαν τον δήμαρχο επειδή καθάριζε το δάσος!

"Είναι δυνατόν να κατηγορούμαστε επειδή φροντίσαμε το δάσος;". Κι όμως, είναι! Συνέβη χτες το μεσημέρι στο δάσος Κάσδαγλη,όταν αστυνομικοί - μετά από καταγγελία υπαλλήλων του Δασαρχείου Πεντέλης - συνέλαβαν δύο εργαζόμενους στο Δήμο Λυκόβρυσης αλλά και τον ίδιο τον δήμαρχο, Χρήστο Σκαμάκη,επειδή με εντολή του... καθάριζαν το δάσος απ' τα ξερά χόρτα για να μην πιάσει φωτιά!

Ετσι, με την κατηγορία ότι ο δήμαρχος προέβη στον καθαρισμό του δάσους - βρίσκεται στα όρια των Δήμων Λυκόβρυσης και Πεύκης - χωρίς να έχει πάρει άδεια από το αρμόδιο Δασαρχείο Πεντέλης, οδηγήθηκε, μαζί με τους υπαλλήλους, στο Αστυνομικό Τμήμα Πεύκης, απ' όπου στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Είχαν προηγηθεί απειλές του δασάρχη Πεντέλης προς τον δήμαρχο, πως πρόκειται να τον μηνύσει αν συνεχίσει να φροντίζει το δάσος! Κι αυτό παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Χρ. Σκαμάκη, που εδώ και 18 μήνες ζητά από το Δασαρχείο να επιληφθεί της καθαριότητας του δάσους, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει καμία απάντηση...

"Η ευθύνη - όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λυκόβρυσης - για την επίβλεψη και καθαριότητα του δάσους ανήκει στο Δασαρχείο. Ωστόσο, δεν έχει κάνει τίποτα όλο αυτό διάστημα. Αποφασίσαμε πριν ένα μήνα να αναλάβουμε με συνεργεία του δήμου την καθαριότητα του δάσους, καθώς και οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και η Δημοτική Αρχή δεχόμασταν απειλητικά τηλεφωνήματα ότι "θα μας κάψουν". Ετσι, το διάστημα αυτό μαζέψαμε τα ξερά κλαδιά, μπάζα και καμένα δέντρα και τα μεταφέραμε στη χωματερή των Ανω Λιοσίων".

Ο ίδιος θεωρεί απαράδεκτη τη σύλληψή του και αναρωτιέται: "Είναι δυνατόν να κατηγορούμαστε επειδή φροντίσαμε το δάσος;". Εύλογη ερώτηση, καθώς τελικά το πρόβλημα ήταν... τυπικό για το Δασαρχείο, αφού τελικά θα δώσει την απαιτούμενη άδεια στο δήμο για τον καθαρισμό του δάσους.

Σημειώνεται ότι στο εν λόγω δάσος υπάρχουν 150 αγροτεμάχια και 75 σπίτια, τα οποία είναι μεν εκτός σχεδίου, αλλά οι κάτοχοί τους διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η εν λόγω έκταση είναι ιδιωτική δασική, αλλά το Δασαρχείο δεν αποδέχεται τους τίτλους ιδιοκτησίας που φέρουν. Οπως και να 'χει πάντως, κανείς δεν αμφισβητεί πως η καθαριότητα ενός δάσους και κατ' επέκταση η ελαχιστοποίηση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, είναι κάτι που δεν πρέπει να γίνεται.

Αλλωστε, όπως λένε και οι κάτοικοι, "δεχόμαστε το τελευταίο διάστημα απειλητικά τηλεφωνήματα για φωτιά στο δάσος. Παραπονεθήκαμε στον δήμαρχο κι αφού το Δασαρχείο δεν έκανε τίποτα...", μας είπε ο Γ. Πάνος. "Δεν μπορεί να συλλαμβάνουν έναν δήμαρχο επειδή, λέει, δεν έχει άδεια να καθαρίσει το δάσος", τόνισε ο Κ. Ανδρεάδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ