Πέμπτη 20 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΠ

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΔΑΛΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΘΗΚΕ ΑΠΟ ΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΣΟΥΡΛΑ
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΒΛΗΘΕΙ ΣΕ ΚΟΛΑΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ

Από το ρεπορτάζ του "Ρ" της Τρίτης 20/8/1946 αναδημοσιεύουμε το ειδησεογραφικό μέρος γύρω από την τύχη του Κ. Βιδάλη, καθώς και μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που φιλοξενήθηκαν σ' αυτό το φύλλο.

"...Οι πρώτες ανησυχητικές πληροφορίες του Σαββάτου για την τύχη του πολιτικού συντάκτη του "Ριζοσπάστη" σ. Κώστα Βιδάλη είναι γνωστές, όπως γνωστά είναι και τα διαβήματα και οι ενέργειες των κυβερνητικών αρχών.

Συμπληρωματικά, στις 11 π.μ. της Κυριακής, ο συντάκτης της μοναρχικής εφημερίδας της Λάρισας κ. Γραμματίδης τηλεφώνησε στο "Ριζοσπάστη" ότι το μεσημέρι της Τρίτης συνέφαγε με το Βιδάλη, ο οποίος τον αποχαιρέτησε στη 1 1/2 μ.μ., λέγοντάς του ότι έφευγε για το Βόλο.

Ο κ. Γραμματίδης πρόσθεσε ότι στη Λάρισα κυκλοφορούν δύο φήμες: Μια ότι πιάστηκε και οδηγήθηκε για ανάκριση στο λήσταρχο Σούρλα και άλλη ότι εκτελέστηκε από τους συμμορίτες του.

Ως εδώ κλείνει ο κύκλος των πληροφοριών μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής. Πληροφοριών πολύ ανησυχητικών βέβαια, αλλά χωρίς καμιά συγκεκριμένη απόδειξη.

Λίγες ώρες αργότερα, ήρθε η πρώτη αποκαλυπτική μαρτυρία. Γνωστός έμπορος, του οποίου το όνομα για ευνόητους λόγους δε δημοσιεύουμε, αφηγήθηκε τα εξής:

- Στις 3 1/2 μ.μ. της Τρίτης έφυγα με το τραίνο από τη Λάρισα για το Βόλο. Στις 4 παρά 10, όταν το τραίνο σταμάτησε στο σταθμό Πλατύκαμπου (Τοπουζλάρ) 12 χιλιόμετρα από τη Λάρισα, κυκλώθηκε από 20 - 25 ενόπλους με επικεφαλής τον Ηλία Αρχιμανδρίτη (εγκληματία πολέμου καταδικασμένο σε 20ετή ειρκτή από το Κακουργιοδικείο Λάρισας). Οι συμμορίτες, αφού έκαναν έλεγχο των επιβατών, παρέλαβαν αιχμαλώτους δύο απ' αυτούς (Σ."Ρ": Η περιγραφή των χαρακτηριστικών ενός από τους δύο συμπίπτει με το πρόσωπο του Κ. Βιδάλη).

Ο έμπορος αυτός πρόσθεσε ότι στο βαγόνι του συνταξίδευε ένας ανώτερος αξιωματικός και δύο κατώτεροι. Στ' άλλα βαγόνια ταξίδευαν και άλλοι αξιωματικοί, παρόντες κατά τον έλεγχο των συμμοριτών και την απαγωγή των δύο επιβατών...

ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΑΥΤΟΠΤΗ ΜΑΡΤΥΡΑ

Δυστυχώς, από χθες στις αρκετά ανησυχητικές ενδείξεις των δυο προηγούμενων ημερών, προστέθηκε νέο ουσιώδες στοιχείο για την εξακρίβωση της αλήθειας, που καθιστά σχεδόν βεβαιότητα την αρχική υπόνοια ότι ο αξέχαστος σύντροφος δεν υπάρχει πια. Το νέο στοιχείο είναι οι πληροφορίες που μετέδωσε χθες το πρωί στο σ. Καραγιώργη αυτόπτης μάρτυρας του εγκλήματος.

Ηταν τόσο σημαντικές οι πληροφορίες αυτές, ώστε ο σ. Καραγιώργης μαζί με συντάκτες της εφημερίδας, μέλη της Ενώσεως Συντακτών οδήγησε το μάρτυρα στα γραφεία της Ενώσεως Συντακτών, όπου μπροστά στο διοικητικό συμβούλιο αποτελούμενο από τους κ. κ. Ν. Κρανιωτάκη πρόεδρο, Κ. Οικονομίδη (διευθυντή του "Εθνους"), Θεοδοσόπουλο αντιπροέδρους, Ε. Θωμόπουλο γενικό γραμματέα, Σταματόπουλο ταμία και Βούρο και Κουντουριώτη συμβούλους, παρισταμένου και του διευθυντού των "ΝΕΩΝ" κ. Α. Ζαφειροπούλου, προέβη στην εξιστόρηση των δραματικών γεγονότων, όπως ο ίδιος τα έζησε. Η αφήγηση ήταν κυριολεκτικά συγκλονιστική και προκάλεσε καταπληκτική εντύπωση. Πρόκειται για έναν ιδιοκτήτη φορτηγού λεωφορείου (μη κομμουνιστή), που η συμμορία Σούρλα είχε επιτάξει το αυτοκίνητό του μαζί με άλλα 45 περίπου για μεταφορά των λαφύρων από τις επιδρομές στα θεσσαλικά χωριά. Το όνομά του για τους ίδιους ευνόητους λόγους δεν κρίνεται σκόπιμο να 'ρθει στη δημοσιότητα. Είναι όμως γνωστό στο διευθυντή του "Ριζοσπάστη", στον Πρόεδρο της Ενώσεως Συντακτών και στον υπουργό της Δημοσίας Τάξεως. Η κατάθεσή του έχει ως εξής:

- Την περασμένη Τετάρτη είχαμε κατασκηνώσει με τη συμμορία του Σούρλα στη θέση Αλώνια μεταξύ των χωριών Μελία και Μαϊμούλια κάπου 700 μέτρα από τη σιδηροδρομική γραμμή Βόλου - Λάρισας. Καθημερινά οι σουρλικοί κάνανε εκτελέσεις. Εκείνο το βράδυ φέρανε εκεί ένα δημοσιογράφο. Εγώ προσωπικά δεν τον είδα. Ητανε νύχτα κοντά 10 η ώρα και να πλησιάσω δεν μπορούσα να ιδώ ποιος είναι ούτε και να ρωτήσω για το όνομά του γιατί φοβόμουνα το κεφάλι μου. Από τους συμμορίτες όμως άκουσα να λένε μεταξύ τους ότι αυτός που φέρανε είναι δημοσιογράφος, συντάκτης του "Ριζοσπάστη" και ότι θα περάσει από το μαχαίρι τους.

Ακουσα ότι τον άρπαξαν από το τραίνο στο σταθμό Πλατύκαμπο. Και ότι τον παρακολουθούσε η ΕΒΕΝ από τη Θήβα που πέρασε ανεβαίνοντας από την Αθήνα για τη Λάρισα. Αν λεγότανε Βιδάλης δεν ξέρω. Εκείνο που ξέρω είναι ότι Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΑΡΤΥΡΗΣΕ ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΞΕΨΥΧΗΣΕΙ. Τον έφεραν στις 10 το βράδυ. Τον πήγανε στο Νεκροταφείο εκεί κοντά, κάπου 100 μέτρα από κει που ήμουνα εγώ. Τον γδύσανε. Του βγάλανε τα παπούτσια και τον άφησαν μόνο με το σώβρακο και τη φανέλα.

Τα ρούχα του τα πήρε ένας από τους συμμορίτες, ο Κωνσταντάρας. Τη βαλίτσα του και τις σημειώσεις που είχε μαζί του τις πήρε ο Τζωρτζ. Αυτός είναι ένας Κύπριος, κοντός, ξανθός που ουσιαστικά αυτός διευθύνει τη συμμορία. Αυτός ανακρίνει όποιους πιάνουν κι αυτός αποφασίζει για την τύχη τους. Είναι μορφωμένος και μιλάει αγγλικά.

Αφού τον γδύσανε και του πήρανε και τα χαρτιά του, άρχισαν να τον χτυπάν με ρόπαλα και να τον ρωτούν. Τι τον ρωτούσαν όμως δεν μπορούσα να ακούσω. Τον βασάνισαν έτσι ως τις 4 το πρωί κι αφού έπεσε νεκρός τον άφησαν κι αποτραβήχτηκαν για λίγα λεπτά. Κάτι είπαν μεταξύ τους και μετά ξαναπήγαν. Του έριξαν 4 - 5 σφαίρες και μετά πήραν το πτώμα του σε αυτοκίνητο. Πού το πήγαν δεν ξέρω.

Σε ερώτηση που του έκαμε ο κ. Κρανιωτάκης αν άκουσε το όνομα Βιδάλης, ο μάρτυρας απάντησε:

- Σας είπα, όνομα δεν άκουσα. Ούτε το πρόσωπό του είδα γιατί ήτανε νύχτα. Αυτά που άκουσα και είδα σας τα είπα...

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ

Βαθύτατη ήταν η εντύπωση που προκάλεσε στην ΑΘήνα η είδηση για τη δραματική εξαφάνιση και πιθανότατη εκτέλεση του σ. Κ. Βιδάλη. Τα τηλέφωνα του "Ριζοσπάστη" δεν εσταμάτησαν κατά τις τρεις τελευταίες μέρες από τις συνεχείς εκκλήσεις πολιτών όλων των κοινωνικών τάξεων και όλων των πολιτικών παρατάξεων που ζητούσαν με έκδηλη αγωνία πληροφορίες για την τύχη του αγαπητού συντρόφου και διακεκριμένου δημοσιογράφου.

Το βράδυ του Σαββάτου ήρθε στα γραφεία μας ο σ. Ν. Ζαχαριάδης και ζήτησε λεπτομερείς πληροφορίες. Επίσης ζωηρότατο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από όλους τους πολιτικούς παράγοντες του τόπου. Επανειλημμένα ζήτησαν πληροφορίες ο αρχηγός των Φιλελευθέρων κ. Σοφούλης, ο κ. Καφαντάρης και άλλοι αρχηγοί κομμάτων. Το βράδυ χθες επισκέφθηκε τα γραφεία μας ο συναγ. Σωμερίτης και διαβίβασε τη θερμή συμπάθεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΚ - ΕΛΔ.

Οι ξένοι ανταποκριτές είναι κατάπληκτοι από την ανατριχιαστική αυτή υπόθεση, ζήτησαν λεπτομερώς όλες τις νεότερες σχετικές πληροφορίες για να τις μεταδώσουν σ' όλο τον κόσμο. Επίσης ενημερώθηκαν και οι εδώ ευρισκόμενοι Αγγλοι βουλευτές...".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ