Παρασκευή 21 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Τα νέα προβλήματα οδηγούν ξανά σε "θερμό" Φθινόπωρο

Δίνοντας τη "μάχη της σοδειάς", ετοιμάζονται για τους νέους αγώνες εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, οι ξωμάχοι του θεσσαλικού κάμπου

Τη "μάχη της σοδειάς" δίνουν, αυτή την περίοδο, οι αγρότες της Θεσσαλίας. Μια μάχη πολύ δύσκολη, καθώς έχουν ν' αντιμετωπίσουν "θεούς και δαίμονες". Από τη μια οι θεομηνίες των παγετών και των χαλαζοπτώσεων, αλλά και ο καύσωνας που οδηγεί στην έλλειψη νερού για άρδευση, έφεραν μείωση της παραγωγής και από την άλλη η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ φέρνει μείωση των τιμών στα προϊόντα και νέες απώλειες εισοδήματος.

Ο αγώνας και η αγωνία, αυτό το διάστημα, αφορούν, κυρίως, στους καλλιεργητές βαμβακιού, τεύτλων, καλαμποκιού, καπνών και δέντρων, οι οποίοι δε μάζεψαν ακόμα τη σοδειά. Οι καλλιεργητές καρπουζιών και πεπονιών, πατάτας και σιτηρών πήραν ήδη την "αποθαρρημένη" τους, καθώς η τιμή πώλησης αυτών των προϊόντων που παρέδωσαν στους εμπόρους, ήταν πολύ χαμηλή.

Τα καρπούζια πουλήθηκαν - όσα πουλήθηκαν και δεν έμειναν στα χωράφια - σε τιμή από 10 μέχρι 15 δραχμές το κιλό, κατά μέσο όρο, με αποτέλεσμα να μη βγουν ούτε τα έξοδα. Μεγάλες ποσότητες πατάτας έμειναν απούλητες, ενώ τα σιτηρά, εδώ και χρόνια, δεν αφήνουν κάποιο κέρδος. Οι παραγωγοί ροδάκινων, αχλαδιών, αμυγδάλων κι άλλων φρούτων πουλούν σε χαμηλές τιμές, ενώ αρκετοί των οποίων τα δέντρα δεν καρποφόρησαν, λόγω των παγετών την Ανοιξη, ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις.

Η αγωνία των βαμβακοπαραγωγών

Οι βαμβακοπαραγωγοί αγωνίζονται κι αγωνιούν, γνωρίζοντας ότι και φέτος θα πουλήσουν στις ίδιες τιμές, αφού ο κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι, που ισχύει εδώ και τέσσερα χρόνια, έχει "παγώσει" την τιμή του προϊόντος στις 290 το κιλό περίπου. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή πανελλαδικά δεν ξεπέρασε πάρα πολύ το "πλαφόν", που έθεσε η ΕΕ, λόγω, κυρίως, των καταστροφών από θεομηνίες στις βαμβακοκαλλιέργειες της Θράκης και της Καρδίτσας, με αποτέλεσμα το πρόστιμο συνυπευθυνότητας να μη φτάσει στο ανώτατο επίπεδο. Φέτος, καλλιεργήθηκαν περισσότερα από 4.100.000 στρέμματα (πέρσι είχαν καλλιεργηθεί 3.900.000) και η παραγωγή σύσπορου βαμβακιού στην Ελλάδα υπολογίζεται, από τον Οργανισμό Βάμβακος, ότι θ' ανέλθει στους 1.150.000 τόνους (πέρσι ανήλθε στους 1.058.000 τόνους). Αυτό σημαίνει ότι το πρόστιμο συνυπευθυνότητας θ' αυξηθεί κατά 20 δραχμές το κιλό, περίπου, με συνέπεια να μειωθεί η πραγματική τιμή του προϊόντος. Βεβαίως, λόγω της αλλαγής στην ισοτιμία της πράσινης δραχμής θα εμφανιστεί μια αύξηση της τιμής, η οποία, όμως, θα εξανεμιστεί από την αύξηση του προστίμου συνυπευθυνότητας και, κυρίως, λόγω της μεγάλης αύξησης στο κόστος παραγωγής - π. χ. ο βαμβακόσπορος από 500 δραχμές το κιλό το 1995 ανέβηκε τώρα στις 2.000 δραχμές το κιλό, ενώ ανάλογες ανατιμήσεις έγιναν στα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, σ' όλα τα καλλιεργητικά μέσα και εφόδια - η οποία, σε συνδυασμό με την υποτίμηση της δραχμής και την ονομαστική μείωση της τιμής του προϊόντος, οδηγεί σε δραματική μείωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών.

Κι ενώ η κυβέρνηση, μέσω του προέδρου του Οργανισμού Βάμβακος, σπεύδει ν' ανακοινώσει αύξηση της προκαταβολής για την παράδοση του βαμβακιού φετινής σοδειάς κατά 5 - 10 δραχμές το κιλό, με στόχο, εκμεταλλευόμενη την αλλαγή στην ισοτιμία της πράσινης δραχμής και τις υψηλότερες διεθνείς τιμές, να εξαπατήσει, για μια ακόμα φορά τους βαμβακοπαραγωγούς, χιλιάδες παραγωγοί στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας μόλις τις τελευταίες μέρες πήραν πίσω το υπόλοιπο της συνυπευθυνότητας, ύψους 50 δραχμών το κιλό περίπου, που τους παρακρατήθηκε για το βαμβάκι που παρέδωσαν από πέρσι τον Οκτώβρη, με αποτέλεσμα δισεκατομμύρια δραχμές που δικαιούνται οι βαμβακοπαραγωγοί να τους παρακρατούνται επί έναν σχεδόν χρόνο, χωρίς κανείς κυβερνητικός υπεύθυνος ή αρμόδιος του Οργανισμού Βάμβακος και της Αγροτικής Τράπεζας να δίνει εξηγήσεις και λογαριασμό.

Σε ακόμα χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι καπνοπαραγωγοί - ιδιαίτερα οι Ελασσονίτες - οι οποίοι οδηγούνται σε νέο ξεριζωμό, αφού η επιδότηση, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, θα δίνεται με βάση ποιοτικές προδιαγραφές, τις οποίες, όμως, θα καθορίζουν "κατά το δοκούν" και προς εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων, οι καπνέμποροι. Πρόσθετα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι τευτλοπαραγωγοί μετά τις αποφάσεις για μείωση της παραγωγής και της τιμής των τεύτλων.

Κι άλλα θέλει ο ΕΛΓΑ

Να σημειωθεί δε ότι πάρα πολλοί παραγωγοί - βαμβακιού, τεύτλων, καλαμποκιού, τριφυλλιού, κηπευτικών, δέντρων κ.ά. - στη Θεσσαλία έμειναν χωρίς εισόδημα φέτος, εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσαν οι χαλαζοπτώσεις στις αρχές του καλοκαιριού. Οι πληγέντες περιμένουν από τον ΕΛΓΑ τις αποζημιώσεις, αλλά η κυβέρνηση, αντί ν' ανταποκριθεί γρήγορα και δίκαια σ' αυτό το αίτημα φροντίζει να επιβαρύνει τους αγρότες και με νέο "χαράτσι". Στο σχετικό νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ που καταρτίζεται προβλέπεται κι άλλη αύξηση στις εισφορές για την ασφάλιση της παραγωγής από θεομηνίες, που φτάνει μέχρι και 6% επί του ακαθάριστου αγροτικού εισοδήματος - πράγμα που σημαίνει ότι το ποσοστό επί του καθαρού εισοδήματος θα είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο - ενώ προωθείται και η ιδιωτική ασφάλιση, αφού ο ΕΛΓΑ, παρά το νέο "χαράτσωμα", θα εξακολουθεί να μην καλύπτει το σύνολο των ζημιών απ' όπου κι αν προέρχονται.

Ερχονται νέοι αγώνες

Η όξυνση, λοιπόν, των παλιών προβλημάτων και η δημιουργία νέων, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, έχει διαμορφώσει μια κατάσταση στον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας που δε διαφέρει από κείνη των προηγουμένων χρόνων - αντιθέτως χαρακτηρίζεται χειρότερη - και η οποία είχε οδηγήσει τους Θεσσαλούς ξωμάχους στις μεγαλειώδεις, σκληρές και πολυήμερες κινητοποιήσεις που συγκλόνισαν μετά ολόκληρη την Ελλάδα. Αρα και το ερχόμενο Φθινόπωρο αναμένεται "θερμό" σε αγώνες. Αλλωστε, οι Θεσσαλοί αγρότες είχαν προειδοποιήσει από πέρσι την κυβέρνηση πως, αν συνέχιζε την ίδια αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, θα τους έβρισκε πάλι μπροστά τους στα "μπλόκα του αγώνα", για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. "Οψόμεθα ες Φιλίππους", λοιπόν, το Φθινόπωρο, όταν η κυβέρνηση θα έχει ν' αντιμετωπίσει έναν ακόμα αγροτικό ξεσηκωμό, μετά τη δοκιμασία που θα έχει υποστεί στις ερχόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ