Τρίτη 25 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Εντείνονται οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση

Στο χαρακτήρα και στις επιπτώσεις της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης αναφέρθηκε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, μιλώντας σε προφεστιβαλική εκδήλωση στη Βέροια

Στις επιπτώσεις της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που υψώνει ακόμα μεγαλύτερους φραγμούς για τα παιδιά των φτωχών - λαϊκών οικογενειών αναφέρθηκε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός μιλώντας σε προφεστιβαλική εκδήλωση στη Βέροια,τονίζοντας ότι στόχος των προωθούμενων αλλαγών είναι "η μεγαλύτερη ιδεολογική χειραγώγηση της νεολαίας από τις μικρότερες ηλικίες, στις αξίες της άρχουσας τάξης και των μονοπωλίων".

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΝΑΣΓιώργος Ορφανίδης και ο υποψήφιος δήμαρχος Βέροιας Πέτρος Αγαθαγγελής που κάλεσαν το λαό και τη νεολαία σε συσπείρωση γύρω από τα προοδευτικά ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ.

Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, στην ομιλία του, περιγράφοντας τους στόχους των αλλαγών που προωθούνται στην εκπαίδευση, τόνισε ότι ο κεντρικός στόχος είναι διπλός: "Ο περιορισμός της γενικής εκπαίδευσης, το διώξιμο από το Λύκειο ενός σημαντικού τμήματος των μαθητών, ιδιαίτερα από τα ΤΕΛ, ΕΠΛ, Νυχτερινά Λύκεια και διοχέτευσή τους σε μια φτηνή, αποσπασματική ψευτοκατάρτιση, σ' ένα υποβαθμισμένο κύκλωμα τεχνικών σχολών όπου θα απαρτίζεται από τα ΤΕΕ, ΚΕΚ, μεταγυμνασιακά ΙΕΚ, σχολές μαθητείας δήμων, επιχειρήσεων κτλ. για ένα φτηνό ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό. Στόχος είναι και η μεγαλύτερη ιδεολογική χειραγώγηση της νεολαίας, από τις μικρότερες ηλικίες, στις αξίες της άρχουσας τάξης και των μονοπωλίων", τόνισε.

Στο βαθμό που θα υλοποιείται η κυβερνητική πολιτική, άμεσες συνέπειές της θα είναι η ένταση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση, τόνισε ο Ν. Σοφιανός. "Τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών και ιδιαίτερα της εργατικής τάξης όλο και πιο δύσκολα θα μορφώνονται, όλο και πιο δύσκολα θα ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο Λύκειο, όλο και δυσκολότερα θα κατακτούν την επιστημονική γνώση. Με τις συνεχείς και πολλαπλές εξετάσεις, τη λιτότητα για την παιδεία, τη γιγάντωση της παραπαιδείας, μια μεγάλη μάζα μαθητών θα προσανατολιστεί στα ΤΕΕ, ΚΕΚ, ή όσοι τελειώσουν το Λύκειο θα προσανατολιστούν σε φτηνές και υποβαθμισμένες σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δίχως σιγουριά και προοπτική. Μια μικρή ελίτ πληρώνοντας αδρά θα περνά τα συνεχή ταξικά φίλτρα σπουδάζοντας στα "καλά" ιδιωτικά σχολεία, σε ακριβές σχολές των ΑΕΙ και μεταπτυχιακά, αποκτώντας υψηλού επιπέδου γνώσεις και ειδίκευση".

Υπογράμμισε επίσης, ο Γραμματέας της ΚΝΕ ότι μέσα από τον ατομικό φάκελο αξιολόγησης κάθε μαθητή, τις πολλαπλές εξετάσεις στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής, τη λειτουργία του σχολείου σε μια πορεία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την υπονόμευση των μαθητικών κοινοτήτων και συμβουλίων, τα δημοκρατικά δικαιώματα των μαθητών, η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα σχολεία, η πολιτική δράση μπαίνουν στο στόχαστρο.

Συρρίκνωση των δικαιωμάτων της νεολαίας

Σχετικά με τις επιπτώσεις της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής στο δικαίωμα στην εργασία, ο Ν. Σοφιανός τόνισε ότι οι τίτλοι σπουδών, ακόμα και σχολών των ΑΕΙ δε θα πιστοποιούν ικανότητα άσκησης επαγγέλματος και αντίστοιχης απαίτησης από τον απόφοιτο. "Η αξιολόγηση της εργασιακής ικανότητας παραχωρείται στο μεγάλο κεφάλαιο. Ταυτόχρονα, η αύξηση του ποσοστού των μαθητών που δεν τελειώνει το Λύκειο θα έχει σαν συνέπεια την πτώση του μορφωτικού επιπέδου της νεολαίας και γενικότερα του ελληνικού λαού", υπογράμμισε.

"Η αβεβαιότητα, το άγχος, οι φραγμοί στη μόρφωση, ο έντονος ανταγωνισμός για μια "θέση στον ήλιο" από μικρότερες ηλικίες, η χειροτέρευση των όρων μόρφωσης και επαγγελματικής ένταξης μετά το Λύκειο, θα έχουν σαν συνέπεια την αδυναμία οργάνωσης της ζωής κάθε νέου με προοπτική, με σιγουριά. Μέσα από τις αλλεπάλληλες εξετάσεις στο Λύκειο, τις συνεχείς καταρτίσεις και επανακαταρτίσεις, δίχως να εξασφαλίζουν σίγουρη προοπτική, η ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας των μαθητών θα χαρακτηρίζεται από ένα διαρκές κυνήγι εφοδίων επί πληρωμή δίχως συγκεκριμένη και σίγουρη προοπτική", επισήμανε ο Νίκος Σοφιανός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ