Τρίτη 25 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΧΩΡΕΣ
Το Νοέμβρη οι διαπραγνατεύσεις με την ΕΕ

ΒΙΕΝΗ .-

Τη 10η Νοέμβρη ως συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των ουσιαστικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Κύπρο και τις υπόλοιπες πέντε υποψήφιες χώρες, ανακοίνωσε χτες στις Διεθνείς Οικονομικές Συνομιλίες του Αλπμπαχ στο Τιρόλο, ο Αυστριακός Λέοπολντ Μάουρερ,μέλος της ομάδας διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ηδη κατά την προχτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη στη Θεσσαλονίκη, ο Αυστριακός καγκελάριος και προεδρεύων αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, Βίκτορ Κλίμα,είχε τοποθετήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων στα τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη. Ο Β. Κλίμα επισήμανε, ειδικά για την Κύπρο, πως η ενταξιακή της πορεία δεν επηρεάζεται κατά κανέναν τρόπο από τη συμμετοχή ή όχι των Τουρκοκυπρίων στην αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια και - στη βάση της απόφασης του Λουξεμβούργου - η συμμετοχή τους δεν αποτελεί προυπόθεση.

Κάνοντας έναν απολογισμό της μέχρι τώρα ενταξιακής πορείας των έξι χωρών, που είχε αρχίσει θεωρητικά τον περασμένο Μάρτη, ο Λ. Μάουρερ ανέφερε, χτες, πως η αυστριακή προεδρία της ΕΕ σκοπεύει - παράλληλα με την αποκαλούμενη "κοινή καταγραφή" των περίπου 80.000 σελίδων κειμένων της κοινοτικής νομοθεσίας, που θα ολοκληρωθεί στα μέσα του ερχόμενου Ιούλη - να αρχίσει ουσιαστικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις στους τομείς που δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Ετσι, στις 10 Νοέμβρη, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των "15", προεδρεύοντος του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Βόλφγκανγκ Σιούσελ,αναμένεται η τυπική ψήφιση των πρώτων κεφαλαίων. Οι δύσκολοι τομείς, όπως ελεύθερη διακίνηση προσώπων, συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό, κοινή αγροτική πολιτική, θα παραμείνουν προς το τέλος των διαπραγματεύσεων.

Ο Λ. Μάουρερ ανέφερε πως από τον περασμένο Μάρτη μέχρι τώρα έχουν εξεταστεί 7 από τα 31 κεφάλαια διαπραγμάτευσης, τα θεωρούμενα ως "εύκολα", όπως έρευνα και επιστήμη, παιδεία, βιομηχανική πολιτική και Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, για τα οποία οι υποψήφιες δεν υποχρεώνονται να υιοθετήσουν δευτερεύουσες νομοθεσίες της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ