Τρίτη 25 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσπάθεια πολιτικής υποβάθμισης των δημοτικών εκλογών

Ο πρωθυπουργός, που τις είχε χαρακτηρίσει "δημοψήφισμα" για την κυβερνητική πολιτική, δηλώνει τώρα ότι το αποτέλεσμά τους θα αφορά στην... Τοπική Αυτοδιοίκηση

Να μειώσει την πολιτική σημασία των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, για να περιορίσει την αναμενόμενη καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, επιχείρησε ο πρωθυπουργός με δηλώσεις που έκανε προχτές στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, ο Κ. Σημίτης, μιλώντας στους υποστηριζόμενους από το ΠΑΣΟΚ δημάρχους και νομάρχες της Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε ότι "οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές είναι πολιτική αναμέτρηση", διευκρίνισε όμως ότι "στις εκλογές αυτές θα κριθεί το έργο και η συνέχιση των μεταρρυθμιστικών αλλαγών στο χώρο της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

Ο πρωθυπουργός, λίγους μήνες μετά τη δήλωση ότι αυτές οι εκλογές θα "πρέπει να πάρουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβερνητική πολιτική", είπε χτες ότι "η κυβέρνηση θα κριθεί στις βουλευτικές εκλογές του 2000". Η αλλαγή αυτή οφείλεται στα μηνύματα που έχουν φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη, σύμφωνα με τα οποία αποδοκιμάζονται οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από το κυβερνών κόμμα, όχι μόνο στους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας αλλά και σε πολλούς άλλους δήμους της περιφέρειας.

Για να προλάβει, μάλιστα, τη μετάφραση του εκλογικού αποτελέσματος σε καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, έσπευσε να προαναγγείλει ότι σ' αυτές τις εκλογές "δε θα κριθούν οι κομματικοί σχηματισμοί σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, αλλά η δυνατότητα προώθησης μιας πολιτικής αναβάθμισης, ενδυνάμωσης και ουσιαστικοποίησης της Αυτοδιοίκησης και της αποκέντρωσης"...

Αυτές οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μπορούν να θεωρηθούν ως παραδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης του γεγονότος ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι καταδικαστικό για την πολιτική της. Επιχειρείται λοιπόν να υποβαθμιστεί η πολιτική τους σημασία. Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση συνεχίζει να αναζητά ερείσματα "αριστερά και δεξιά" για να μειώσει το εύρος της εκλογικής και πολιτικής ήττας. Στην κατεύθυνση αυτή συνεχίζεται η φιλολογία για "κεντροαριστερά", αλλά και "κεντροδεξιά" σενάρια. Σ' αυτά αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός όταν είπε ότι "στις εκλογές αυτές χρειάζεται η στράτευση και η συσπείρωση όλων των μεταρρυθμιστικών, προοδευτικών και εκσυγχρονιστικών δυνάμεων".

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Τέλη Μάρτη - αρχές Απρίλη '99 και πάντως πριν από το Πάσχα θα γίνει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ανακοίνωσε ο γραμματέας της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος, Κ. Σκανδαλίδης, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό, όπου συζήτησαν τον προγραμματισμό των συνεδριάσεων του ΕΓ και των άλλων δραστηριοτήτων του ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, συνεδρίαση του ΕΓ θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη με εισηγητή τον Κ. Σημίτη και θέμα το συνέδριο. Στις 4 - 6 Σεπτέμβρη ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, όπου θα μιλήσει στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης και θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής, οι οποίοι θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στις 28 Αυγούστου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ