Τρίτη 25 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
Προειδοποιήσεις και... κυβερνητικά φληναφήματα

"Δεν έχω μιλήσει ακόμα" (για τα εθνικά θέματα) προειδοποίησε χτες από την Κόνιτσα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Χριστόδουλος, καταδεικνύοντας την πρόθεσή του να συνεχίσει τις πολιτικο - εθνικιστικές του παρεμβάσεις. Κι αυτό, συνεχίζοντας τον "πόλεμο" δηλώσεων και "φληναφημάτων" που εξελίχτηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο με τις νέες παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου από τη Βόρεια Ελλάδα - όπου επισκέφθηκε την Κατερίνη, τη Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και, αργότερα, την Κόνιτσα - και κυβερνητικών παραγόντων.

Ο Αρχιεπίσκοπος, προβάλλοντας "τη μεγάλη συμμετοχή του λαού στις περιοδείες του" - για την οποία είπε, θέλω να πιστεύω ότι είναι αυθόρμητη - διεκδίκησε ξανά το δικαίωμά του να μιλάει για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας και ιδιαίτερα για τα ζητήματα που αφορούν τα εθνικά θέματα. Μάλιστα, προειδοποίησε πως γι' αυτά δεν έχει μιλήσει ακόμα! Επίσης, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος προέτρεψε τους πιστούς "να προσευχηθούν γι' αυτούς που ζουν την προσφυγιά και το δράμα της διεθνούς αδικίας στο πετσί τους", ενώ έφθασε να προβάλει ότι "η Εκκλησία είναι επανάσταση και εκφράζει το αντιστασιακό πνεύμα του λαού"... Στην Κόνιτσα, εξάλλου, μνημονεύοντας τον Μητροπολίτη Κονίτσης, έκανε λόγο για αγώνες του για την προστασία των Βορειοηπειρωτών, αλλά και αγώνες του λαού της περιοχής, στο διάβα της ιστορίας, λέγοντας πως "δεν πρέπει να λησμονούμε αλλά να διδάξουμε τους επιγενομένους".

Η κυβέρνηση που μέχρι τώρα παρακολουθούσε αμήχανη τις λογής λογής παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου, με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, υπουργού Τύπου και ΜΜΕ Δ. Ρέππα, το Σάββατο, προσπάθησε να στείλει ένα μήνυμα στον κ. Χριστόδουλο, πως δεν πρέπει να ξεπερνάει τα όρια των θρησκευτικών καθηκόντων του και να μη διεκδικεί ρόλο διοίκησης του κράτους ή διακυβέρνησης του τόπου. Σχετικές δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Β. Γιαννόπουλος, ο οποίος απευθυνόμενος στο Χριστόδουλο τον κάλεσε: "Αν θέλει να κάνει πολιτική να βγάλει τα ράσα και να κατέβει στο λαό" για να εισπράξει από τον πρώτο πως "δεν απαντώ σε φληναφήματα"! Ενώ την ίδια μέρα ο υπουργός Πολιτισμού Β. Βενιζέλος, ανέφερε πως "η Εκκλησία είναι πριν από οτιδήποτε άλλο, πνευματικός οργανισμός. Και ο λόγος της πρέπει να είναι λόγος αγάπης, λόγος παρηγορητικός, λόγος πνευματικός. Δεν πρέπει να μεταβαίνει σ' ένα επίπεδο καθημερινού πρακτικού πολιτικού λόγου".

Ωστόσο, χτες, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει το ζήτημα, ο Δ. Ρέππας δήλωσε πως "η κυβέρνηση δεν ενοχλείται" από τις δηλώσεις Χριστόδουλου. "Αντιθέτως, υποστήριξε, έχει την ευκαιρία ο ελληνικός λαός να γνωρίζει τις απόψεις επί διαφόρων θεμάτων εκπροσώπων και φορέων. Οι απόψεις αυτές είναι χρήσιμες, πολύ περισσότερο όταν αναφέρονται σε κρίσιμα θέματα. Δεν πρέπει, όμως, να ανατρέπουν μια ισορροπία που υπάρχει, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους. Και η ισορροπία αυτή, μεταξύ άλλων, προβλέπει συγκεκριμένους ρόλους για τα όργανα της πολιτικής εξουσίας και για τα όργανα της (θρησκευτικής) εξουσίας. Δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση ρόλων και αρμοδιοτήτων". Και ο Δ. Ρέππας διαπίστωσε πως "δεν έχει προκύψει θέμα" υπέρβασης των συνταγματικών ορίων (από τον Αρχιεπίσκοπο).

Στο ζήτημα παρενέβη χτες η ΠΟΛ. ΑΝ. για να υπερασπίσει "το δικαίωμα της Εκκλησίας να αρνείται και να στηλιτεύει κάθε απόπειρα φίμωσης απ' όπου κι αν προέρχεται"... Ενώ ο ΣΥΝ με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ρητορικές αντιπαραθέσεις υπουργών του ΠΑΣΟΚ που στερούνται ουσίας και τονίζει ότι πρέπει να προωθηθεί ο χωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος και να εγκαταλειφθεί η διγλωσσία και το διαρκές φλερτ προς τις εθνικιστικές αντιλήψεις (που εκφράζει ο κ. Χριστόδουλος).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ