Τρίτη 25 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναλγησία και έλλειμμα ευαισθησίας

"Σφυρίζει" αδιάφορα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και αρνείται να δώσει στοιχεία, σχετικά με τις συλλήψεις και απελάσεις αλλοδαπών εργαζομένων που γίνονται, παρά τις υποσχέσεις, στη διαδικασία καταγραφής τους στον ΟΑΕΔ

Οπως δημοσιεύσαμε στο κυριακάτικο φύλλο του "Ρ" (23/8/98) ερευνώντας την υπόθεση που έχει δημιουργηθεί με τις κρατήσεις αλλοδαπών εργαζομένων και τις απελάσεις που γίνονται, απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες για να μας δώσουν ακριβή στοιχεία, σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Θυμίζουμε ότι το όλο πρόβλημα έχει προκύψει στη διαδικασία καταγραφής των εργαζομένων αυτών στον ΟΑΕΔ - πολλοί από τους οποίους βρίσκονται πολλά χρόνια στη χώρα μας - και με βάση τα Προεδρικά Διατάγματα 358/97 και 359/97 και τις νεότερες τροποποιήσεις 241 και 242 (που δημοσιεύτηκαν στις 24 Ιουλίου 1998), μπορούν να καταθέσουν χαρτιά για την απόκτηση άδειας παραμονής και εργασίας για περιορισμένο χρονικό διάστημα, τη λεγόμενη πράσινη κάρτα.

Οι μετανάστες αυτοί πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης κρατικών υπαλλήλων και επιτήδειων κερδοσκόπων, όταν προσπαθώντας να προλάβουν τις ημερομηνίες κατάθεσης των δικαιολογητικών, πληρώνουν αδρά για να προμηθευτούν το Πιστοποιητικό Ποινικού Μητρώου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και μάλιστα επειδή, εν αγνοία τους αυτό είναι πλαστό, συλλαμβάνονται από την αστυνομία που καλείται από τον ΟΑΕΔ, και ως "επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια" απελαύνονται διοικητικά από τη χώρα μας, παρά της περί του αντιθέτου υποσχέσεις της κυβέρνησης για το διάστημα της καταγραφής.

Πέρα από την ανθρωπιστική πλευρά του θέματος, η αντιμετώπιση της εφημερίδας από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, στην προσπάθεια ανεύρεσης στοιχείων, πρώτα από τον ΟΑΕΔ και τον διοικητή του, που μας παρέπεμψε στην Αστυνομία και στη συνέχεια από το ίδιο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, εγείρουν και πολιτικό θέμα και προσπάθεια απόκρυψης από την κοινή γνώμη των πραγματικών στοιχείων σχετικά με την πραγματικότητα που βιώνουν οι μετανάστες.

Πολιτική επιλογή η μη απόδοση στοιχείων στη δημοσιότητα

Με γραπτό αίτημά μας στις 14 Αυγούστου στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και συγκεκριμένα στον κ. Α. Αθανασακόπουλο,από τη Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων, ζητήσαμε τα εξής συγκεκριμένα στοιχεία:

1. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους για πόσους αλλοδαπούς έχει κληθεί η Αστυνομία από τον ΟΑΕΔ να προβεί σε συλλήψεις αλλοδαπών (με την κατηγορία κατάθεσης πλαστού εγγράφου, Πιστ. Ποινικού Μητρώου) στο λεκανοπέδιο Αττικής;

2. Πόσοι απ' αυτούς που συνελήφθησαν απελάθηκαν και για πόσους εκκρεμεί απόφαση απέλασής τους;

Αφού λοιπόν γίναμε κυριολεκτικά "μπαλάκι" από τον ένα αρμόδιο στον άλλο, πήραμε την εξής αρνητική απάντηση: "Στοιχεία δεν μπορούν να δοθούν γιατί δεν καταγράφονται εξειδικευμένα σε σχέση με το αδίκημα της κατάθεσης πλαστού εγγράφου". Αξίζει όμως να κάνουμε μια αναδρομή προς τα πίσω που δείχνει όχι μόνο τον γραφειοκρατικό κυκεώνα του ελληνικού δημοσίου αλλά και την αναλγησία και έλλειψη ευαισθησίας του και τις πολιτικές ευθύνες των κυβερνώντων.

Από τη Διεύθυνση Δημ. Σχέσεων παραπεμφθήκαμε στα αντίστοιχα Τμήματα Αλλοδαπών Αθήνας, Γλυφάδας, Παλλήνης, Ελευσίνας, τα οποία επικαλούμενα έλλειψη αρμοδιότητας χωρίς την έγκριση της προϊστάμενης αρχής, δεν μπορούσαν να μας δώσουν στοιχεία. Σε νέα επικοινωνία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και αφού στάλθηκε στα Τμήματα ειδικό σήμα, εισπράξαμε την απάντηση ότι τα στοιχεία συγκεντρώνονται στην Κρατική Ασφάλεια και άρα εκεί πρέπει να απευθυνθούμε. Φτάνοντας μετά από μέρες, στις 18 Αυγούστου, στην Κρατική Ασφάλεια και λόγω μειωμένου προσωπικού από τις καλοκαιρινές άδειες, με δυσκολία επικοινωνήσαμε με τον διοικητή του Τμήματος Απελάσεων, αστυνόμο κ.Κ. Κορδάτο,ο οποίος στην αρχή μας διαβεβαίωσε ότι θα μεταβιβάσει το αίτημα στην ηγεσία. Με παρέλευση αρκετών μερών φτάσαμε χτες (στις 24 Αυγούστου) να μας δοθεί, από τον διοικητή του Τμήματος Απελάσεων, η οριστική απάντηση ότι τα στοιχεία δεν μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα, γιατί δεν είναι δυνατόν να γίνει η επεξεργασία τους. Φυσικά η δικαιολογία αυτή δεν αντέχει σε καμία λογική και φέρνει στην επιφάνεια τις πολιτικές ευθύνες του υπουργείου και της κυβέρνησης.

Δ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ