Τρίτη 25 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
"Μπαλάκι" το πολιτικό κόστος των "S - 300"

Σημίτης και Κληρίδης θα προσπαθήσουν την προσεχή Πέμπτη να επιμερίσουν το πολιτικό κόστος, για τη "ματαίωση" της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο

H Αθήνα προετοιμάζει το "κλίμα" για την επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλ. Κληρίδη,μεθοδεύοντας, πρώτα απ' όλα, τη μετάθεση των ευθυνών της για την υπόθεση των ρωσικών πυραύλων "S - 300".

Η αδυναμία της "ελληνικής πλευράς", μετά τις αμερικανικές και τουρκικές απειλές, να υλοποιήσει την προώθηση του εξοπλιστικού προγράμματος της Κύπρου, έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση "τριβών" και "τριγμών" στις σχέσεις Αθηνών και Λευκωσίας για το ποιος τελικά θα επωμιστεί το πολιτικό τίμημα μιας υπαναχώρησης.

Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος ανέλαβε, με δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των Σεϊχελλών, να διατυπώσει το "περίγραμμα" που θέτει η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της συνάντησης Κληρίδη - Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου την προσεχή Πέμπτη.

Η ελληνική κυβέρνηση, είπε ο Θ. Πάγκαλος, παρεμβαίνει μόνο συμβουλευτικά αφού το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κύπρου αφορά μόνο τη Δημοκρατία της Κύπρου. Με τα λόγια αυτά, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, η Αθήνα αποστέλλει το μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει το όποιο κόστος συνεπάγεται η αναμενόμενη υπαναχώρηση στο θέμα της αγοράς των ρωσικών πυραύλων.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, στην προσπάθειά της να βρει διέξοδο επικεντρώνει τις διπλωματικές της προσπάθειες σε δύο σημεία:

Πρώτον, επιχειρεί να προωθήσει την ιδέα του περιορισμού των εξοπλισμών στην Κύπρο. Για τον λόγο αυτό ο Θ. Πάγκαλος επανέλαβε την "έκκληση" προς τις ΗΠΑ να σταματήσουν να πωλούν στην Τουρκία οπλισμό, ο οποίος, παρανόμως, χρησιμοποιείται στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο.

Το δεύτερο στοιχείο αφορά στην αναζωογόνηση της "ιδέας" του Θ. Πάγκαλου για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Κύπρο υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

Οι προσπάθειες αυτές πάντως, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, δεν αναμένεται να καρποφορήσουν καθώς η Αγκυρα, έχοντας αντιληφθεί τη δυσχερή θέση της ελληνικής πλευράς, επιδιώκει μια "απόλυτη" διπλωματική νίκη με την άνευ όρων ματαίωση της παραγγελίας για τους πυραύλους.

Δεν εγκαταλείπεται η βάση των συνομιλιών

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της ώστε ο Ραούφ Ντενκτάς να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και δε θα πέσει στην παγίδα του να εγκαταλείψει τη βάση των συνομιλιών, όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης,κατά την αναχώρησή του χτες για τη Λισαβόνα. Ερωτηθείς για το θέμα των πυραύλων ο Ι. Κασουλίδης επανέλαβε ότι υπάρχει απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία ισχύει. Αν το Εθνικό Συμβούλιο, σημείωσε, αποφασίσει να την αλλάξει, είναι στη δική του δικαιοδοσία.

Σε ερώτηση για τις πολιτικές συνέπειες ενδεχόμενης αναβολής της εγκατάστασης των πυραύλων, ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους δημοσιογράφους να αφήσουν τις φήμες και πρόσθεσε ότι ο κυπριακός λαός εξέλεξε τον Πρόεδρο Κληρίδη για να χειριστεί την τύχη του αυτά τα χρόνια, κατά τον τρόπο που κρίνει ότι είναι καλύτερος για να εξυπηρετηθούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ