Τρίτη 25 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Νομάρχης - διαχειριστής της αντιλαϊκής πολιτικής

Οταν ο νομός βρίσκεται σταθερά σε φθίνουσα πορεία, ο Π. Σκοτινιώτης και η "πολιτική παρέα του" κάνουν απολογισμό του δήθεν έργου τους και συναντούν την επιδοκιμασία των... μεγαλοξενοδόχων της περιοχής και του Ιταλού προέδρου της "ΑΓΕΤ Ηρακλής"!

Να παρουσιάσει σαν θετικό τον απολογισμό δράσης της Νομαρχίας Μαγνησίας επιχείρησε ο Π. Σκοτινιώτης,σε φιέστα - με την παρουσία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, κεντρικών στελεχών του ΣΥΝ, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και εκπροσώπων βιομηχάνων και μεγαλοξενοδόχων του νομού - που διοργάνωσε ο συνδυασμός του.

Με "μεγάλα λόγια" περί "οραμάτων" για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και "αναπτυξιακών προοπτικών" προσπάθησε να εμφανίσει πετυχημένη τη θητεία του και να πείσει πως δήθεν έχει παραγάγει έργο. Δεν κατάφερε, βεβαίως, να κρύψει το γεγονός ότι ο ίδιος και η "πολιτική παρέα" που τον ακολουθεί, πολιτεύτηκαν ως κυβερνητικοί εκπρόσωποι στο νομό, "περνώντας" μέσα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και αποτελώντας το αμορτισέρ για την απορρόφηση των κραδασμών που προκαλούν οι λαϊκές αντιδράσεις στην πολιτική της κυβέρνησης. Φυσικά, δεν αναφέρθηκε στο ρόλο του υπονομευτή των αγώνων των εργαζομένων, των αγροτών, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, που έπαιξε, επιδεικνύοντας, μάλιστα υπερβάλλοντα ζήλο. Παραδέχτηκε - δε θα μπορούσε να κάνει, άλλωστε, διαφορετικά - ότι η ανεργία στο νομό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, αλλά έσπευσε να δικαιολογηθεί, λέγοντας ότι "δεν έχουμε την αυταπάτη ότι ένας τοπικός θεσμός μπορεί να δαμάσει αυτό το κορυφαίο παγκόσμιο πρόβλημα της εποχής μας".

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπέρ του απολογισμού του Π. Σκοτινιώτη τάχθηκαν οι μεγαλοξενοδόχοι της περιοχής - εκείνοι οι οποίοι τον βρήκαν αρωγό στην προσπάθειά τους να σπάσει "ο κλοιός των αγροτικών μπλόκων" - και ο πρόεδρος της "ΑΓΕΤ Ηρακλής", Μάσιμο Τζιούντιτσι,που "τα κονόμησε άγρια" με την ιδιωτικοποίηση της τσιμεντοβιομηχανίας και τώρα μένει στο απυρόβλητο παρά το γεγονός ότι η ΑΓΕΤ ευθύνεται και για τη μεγάλη ρύπανση του νομού.

Αν και ο Π. Σκοτινιώτης μίλησε επί μακρόν για επενδύσεις και ανάπτυξη, παραγωγικές επενδύσεις που θα έφερναν θέσεις εργασίας δεν έγιναν. Ιδού μερικά μόνο παραδείγματα για "του λόγου το αληθές":

  • Το πρώτο εξάμηνο του 1996 ο νομός εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο 1892/90, με ύψος επενδύσεων 20.903.001.000 δραχμές. Κι ενώ προβλεπόταν η δημιουργία 234 θέσεων εργασίας, τελικά προσλήφτηκαν περίπου... 50 εργαζόμενοι.
  • Για τη χρηματοδότηση της επιχείρησης "Κυλινδρόμυλοι Λούλη ΑΕ" - ο αρχικός προϋπολογισμός της οποίας ήταν 2 δισ. δραχμές, τελικά έφτασε στα 5,112 δισ. και η επιχορήγηση ανήλθε σε 2.033.600.000 δραχμές - προβλεπόταν 57 νέες θέσεις εργασίας. Δεν έγινε καμία πρόσληψη γιατί η βιομηχανία μεταφέρθηκε από τη Βιομηχανική Περιοχή στο Τσιγκέλι Αλμυρού, όπου της παραχωρήθηκαν και λιμενικές εγκαταστάσεις.
  • Το πολυδιαφημισμένο και, πολλές φορές, εξαγγελμένο έργο του ταμιευτήρα της Κάρλας δεν είναι ενταγμένο σε κανένα πρόγραμμα, γιατί δεν υπάρχουν πιστώσεις, δεν εγκρίθηκε μελέτη κόστους - οφέλους από την ΕΕ, πήγε για δημοπράτηση αλλά δεν προχώρησε διότι κρίθηκε μη συμφέρουσα η έκπτωση 17%.
  • Το λιμάνι του Βόλου κινδυνεύει να γίνει μαρίνα επειδή η προβλήτα κοντέινερς δεν ολοκληρώνεται, όπως, επίσης, δεν υλοποιείται η οδική και σιδηροδρομική σύνδεση Βόλου - Ηγουμενίτσας, με επακόλουθο να πάνε χαμένα δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές.
  • Για τον Περιφερειακό του Βόλου,προϋπολογισμού 34 δισ. δρχ.,υπάρχουν μόνο δύο δισ. δρχ. και το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το έτος 2018!
  • Το Νοσοκομείο Βόλου είχε ενταχθεί στο πρώτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, πέρασε στο δεύτερο, αρχίζει το τρίτο πακέτο της ΕΕ και το Νοσοκομείο βρίσκεται στην ίδια κατάσταση.
Ο Απ. Νάνος

Οπως επισημαίνει ο Απ. Νάνος,υποψήφιος Νομάρχης Μαγνησίας της ΝΑΣ,παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του Π. Σκοτινιώτη, η Μαγνησία ακολουθεί φθίνουσα πορεία με αποβιομηχάνιση και υψηλά ποσοστά ανεργίας, σε οριακή κατάσταση τη γεωργία και την κτηνοτροφία, τις βιοτεχνίες και τα εμπορικά καταστήματα να κλείνουν, αύξηση της εγκληματικότητας και της εξάπλωσης των ναρκωτικών.

Ο υποψήφιος της ΝΑΣ υπογραμμίζει ότι ο νομάρχης και το Νομαρχιακό Συμβούλιο:

  • Μετέτρεψαν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε διαχειριστικό όργανο της επικίνδυνης κυβερνητικής πολιτικής.
  • Αρνήθηκαν τη διεκδίκηση παραγωγικής ανασυγκρότησης του νομού, με βασικό μοχλό στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις.
  • Υπονόμευσαν τους λαϊκούς αγώνες και ταυτίστηκαν με τον κυβερνητικό αυταρχισμό των ΜΑΤ.
  • Δέχτηκαν το κλείσιμο του θεσσαλικού δικτύου του ΟΣΕ.
  • Παραδίνουν την τουριστική ανάπτυξη στην ατομική πρωτοβουλία, αδιαφορώντας ακόμα και για την αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ.
Σκοπιμότητες και διαστρεβλώσεις

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου και βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής δήλωσε: "Είναι απορίας άξιον πώς, μπρος στην πολιτική σκοπιμότητα, ορισμένα δημόσια πρόσωπα διαστρεβλώνουν τις θέσεις άλλων, αντίπαλων πολιτικά θέσεων και απόψεων.

Με αφορμή το έργο του "Αλιευτικού καταφυγίου στις Αλυκές" στην εφημερίδα "Θεσσαλία" (18/8/98) στις σελίδες 6 και 24 αλλά και μέσω ορισμένων τοπικών ραδιοφώνων, λέγεται από έκδηλους αντικομμουνιστές και μη ότι:

α) Στη 13η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου υπήρξε ομόφωνη απόφαση - εκτός μιας αρνητικής - για το έργο του Αλιευτικού καταφυγίου στις Ν. Παγασές. Σκόπιμα δεν αναφέρουν πως οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΔΗΚΙΒ ψήφισαν λευκό (Ν. Γκατζής και Ελ. Ρέππου).

β) "Το ΚΚΕ αφοριστικά δε θέλει τα λεφτά της ΕΕ προς τη χώρα μας". Τίποτα πιο ανακριβές από αυτό. Απεναντίας, το ΚΚΕ επισήμανε στον ελληνικό λαό τις επιπτώσεις και τις συνέπειες που θα έχει για την οικονομία της χώρας και τους εργαζομένους η ένταξή μας στην ΕΕ το ένα και το άλλο ότι: Τα χρήματα τα οποία προέρχονται από την ΕΕ στη χώρα μας είναι ένα μικρό ποσοστό των όσων δίνουμε στον κοινό κορβανά της ΕΕ και των όσων μας κοστίζουν οι συνέπειες της ένταξης. Πόσο άραγε κοστολογούνται η χρόνια λιτότητα, η ανεργία και η εξαθλίωση, η αποσάθρωση της βιομηχανίας και το ξεκλήρισμα των ΜΜ επιχειρήσεων και των αγροτικών νοικοκυριών, οι ανατροπές των κεκτημένων των εργαζόμενων στις εργασιακές σχέσεις και τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα κ.ά.

Τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ στους μαζικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προσπάθησαν να αναδείξουν ότι τα χρήματα που παίρνει η χώρα μας από την ΕΕ είναι ένα μικρό αντίτιμο για την καταστροφική πολιτική που επιβάλλει η ΕΕ, εφαρμόζει η κυβέρνηση και στηρίζουν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ακόμη, πως πρέπει να πιέσουμε την κυβέρνηση στο να απαιτήσει πολλαπλάσια χρήματα από το κοινό ταμείο της ΕΕ και αυτά να διατίθενται για έργα που θα ιεραρχεί και θα αποφασίζει ο ελληνικός λαός και οι φορείς του. Εργα υποδομής, αναπτυξιακά, παραγωγικά έργα, που θα έχουν στο κέντρο τους τον εργαζόμενο και τις σύγχρονες ανάγκες του και όχι έργα τα οποία είναι προσανατολισμένα ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Δηλαδή, στην εξυπηρέτηση των επιλογών της ΕΕ, που θέλει την Ελλάδα χώρα φτηνών υπηρεσιών και διαμετακομιστικό κέντρο για τη μεταφορά των προϊόντων της και τη διείσδυση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στις χώρες της Α. Μεσογείου, τη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και τις περιοχές του Εύξεινου Πόντου.

Με το σχόλιο αυτό μου δίνεται η ευκαιρία να τονίσω πως παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις των κυβερνητικών παραγόντων και την πολυέξοδη διαφημιστική καμπάνια του Β' ΚΠΣ - Δεύτερο Πακέτο Ντελόρ ότι αλλάζει την όψη της χώρας και της Θεσσαλίας, δεν μπορεί να αλλάξει η ζοφερή διαπίστωση για την πραγματική κατάσταση του ελληνικού λαού.

Αυτό θα το διαπιστώσουν στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, όταν οι σκόπιμες διαστρεβλώσεις γίνουν μπούμερανγκ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκτός χρηματοδότησης το νοσοκομείο Βόλου! (2000-10-08 00:00:00.0)
Ανάγκη κοινής δράσης αιρετών - δημοτών (2000-07-05 00:00:00.0)
Διεκδικητικό μέτωπο για την Αυτοδιοίκηση (2000-06-28 00:00:00.0)
Ανάβει ο καυγάς Σκοτινιώτη - ΠΑΣΟΚ (1999-02-04 00:00:00.0)
Δεκαπέντε νέα "μετερίζια" του αγώνα (1998-10-20 00:00:00.0)
Σε ιδιώτες τα έργα (1996-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ