Τετάρτη 26 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Εντείνονται ξανά οι συγκρούσεις

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Τουλάχιστον 25 Κοσσοβάροι σκοτώθηκαν στις τελευταίες επιθέσεις σερβικών δυνάμεων στη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, μετέδωσε χτες το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΒΕΤΑ, χωρίς να διευκρινίσει εάν τα θύματα ήταν άμαχοι ή αντάρτες του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK). Σερβικές πηγές ανέφεραν ότι στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 αντάρτες κι ένας αστυνομικός.

Οι συγκρούσεις εντάθηκαν ξανά τις τελευταίες ημέρες, παρά τις "ειρηνευτικές" προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας. Σερβικές δυνάμεις απομάκρυναν αντάρτες του UCK από "σημαντικούς" οδικούς άξονες.

Αλβανικές και σερβικές πηγές στην Πρίστινα έκαναν σήμερα λόγο για αύξηση της συχνότητας επιθέσεων σε οχήματα άμεσης βοήθειας. Αλβανοί κατηγορούσαν το σερβικό πυροβολικό ότι έπληξε προχθές δύο οχήματα της οργάνωσης αρωγής "Μητέρα Τερέζα" στο Λασκόντρενοτς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις Αλβανοί που εργάζονταν για τη φιλανθρωπική οργάνωση.

Σε άλλο περιστατικό, άνδρες του "Απελευθερωτικού Στρατού" έβαλαν εναντίον σερβικού ασθενοφόρου και τραυμάτισαν τρία άτομα, ένα από τα οποία σοβαρά, σύμφωνα με το Σερβικό Ιατρικό Κέντρο στην Πρίστινα.

Οι προσπάθειες για ειρηνική επίλυση της διένεξης στο Κοσσυφοπέδιο συνεχίστηκαν χτες με τον Αμερικανό διαπραγματευτή Κρίστοφερ Χιλ να συναντάται στο Βελιγράδι με το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, όπως μετέδωσε ο ραδιοσταθμός Β92.

Στις Βρυξέλλες εν τω μεταξύ συνήλθε το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ για συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Πρεσβευτές από τις 16 χώρες - μέλη της Συμμαχίας "εξέτασαν" σχέδια πιθανής στρατιωτικής εισβολής, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ "επισήμανε με ικανοποίηση" τη συγκρότηση διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας από τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο οποίος, ωστόσο, αρνείται κάθε άμεση επαφή με το Βελιγράδι όσο οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν σταματούν τις επιχειρήσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ