Τετάρτη 26 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Χειρισμοί για την επικύρωση του "νέου" πρωθυπουργού

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν άρχισε τις επαφές με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, κοινοβουλευτικών και βουλευτικών ομάδων της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή), προσπαθώντας να εξασφαλίσει την έγκρισή τους, για να αναλάβει και πάλι την πρωθυπουργία και να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση. Σημείωσε ότι θα ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του μόνον αφού η Κρατική Δούμα επικυρώσει το διορισμό του στην πρωθυπουργία. Ο Τσερνομίρντιν συναντήθηκε χτες με εκπροσώπους του κόμματός του "Σπίτι μας - η Ρωσία" και με τους κεντρώους βουλευτές του σχηματισμού "Περιφέρειες της Ρωσίας" και εκφράστηκε υπέρ του σχηματισμού "κυβέρνησης συνεργασίας", επιλέγοντας τους υπουργούς του αποκλειστικά σύμφωνα με τις επαγγελματικές τους ικανότητες. Δε διευκρίνισε από ποια κόμματα θα μπορούσε να επιλέξει υπουργούς. Δήλωσε, επίσης, στους βουλευτές, ότι υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να ξεπεραστεί η κρίση. Από την άλλη μεριά, οπρόεδρος της Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ότι "δεν υπάρχει άλλος τρόπος" από μια κυβέρνηση συνασπισμού για να βγει η Ρωσία από την κρίση.

"Σήμερα δε βλέπω άλλο τρόπο για να τα καταφέρουμε", δήλωσε ο Σελεζνιόφ προσθέτοντας ότι "το νέο οικονομικό πρόγραμμα πρέπει να βασίζεται στη βιομηχανική πολιτική". "Αν το πρόγραμμα δεν αρέσει στη Δούμα, μπορούμε να ψηφίσουμε τρεις φορές εναντίον του, να διαλυθεί η Δούμα και να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές", υπενθύμισε ο Σελεζνιόφ.

Μολονότι η Κρατική Δούμα είχε επικυρώσει τον Αύγουστο του 1996 τον Τσερνομίρντιν στη θέση του πρωθυπουργού και στη συνέχεια ψήφισε όλα τα νομοσχέδια της κυβέρνησής του για τον κρατικό προϋπολογισμό, οι πιθανότητες να περάσει ανεμπόδιστα για την ώρα η νέα υποψηφιότητά του από τη Δούμα είναι λίγες, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις ηγετών όχι μόνο της αριστερής αντιπολίτευσης. Ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας Σεργκέι Μπαμπούριν πιστεύει, όπως δήλωσε στην εφημερίδα "Σεβόντνια", ότι "δεν υπάρχουν για την ώρα οι βάσεις για την επικύρωση του Βίκτορ Τσερνομίρντιν στη θέση του πρωθυπουργού και μάλλον δε θα προκύψουν. Δεν αποκλείεται όμως ότι, σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, να μπορεί να ληφθεί απόφαση σύμφωνα με την κατάσταση αυτή. Ωστόσο, δεν υπάρχουν προς στιγμήν ενδείξεις ότι θα θριαμβεύσει η λογική από μέρους της κυβέρνησης και του Προέδρου". Ο άλλος αντιπρόεδρος της Δούμας (της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος "Σπίτι μας - η Ρωσία") Βλαντίμιρ Ριζκόφ θεωρεί ότι "ένας βασικός όρος για την επικύρωση από τη Δούμα της υποψηφιότητας του Βίκτορ Τσερνομίρντιν στη θέση του πρωθυπουργού, θα είναι η απουσία από την κυβέρνηση αυτή των Ανατόλι Τσουμπάις, Γεγκόρ Γκαϊντάρ και Μπορίς Νεμτσόφ".

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σε μακροσκελή συνέντευξή του στην εφημερίδα "Σοβιέτσκαγια Ροσία", τόνισε χτες:"Σε ό,τι αφορά τον νέο διορισμό του Τσερνομίρντιν, τα πάντα είναι επίσης εδώ ολοκάθαρα... Επί 5 χρόνια χέρι - χέρι με τον Γιέλτσιν κυβερνούσε τη χώρα κατ' υπόδειξη των Δυτικών πολιτικών, πριν απ' όλα των ΗΠΑ. Σήμερα κιόλας ο εκπρόσωπος του Κλίντον δήλωσε ότι το κύριο στη ρωσική πολιτική είναι η συνέχιση της προηγούμενης καταστροφικής πολιτικής και όχι τα πρόσωπα της κυβέρνησης". Στο μεταξύ, η κοινή άποψη του Ζιουγκάνοφ και των επικεφαλής των βουλευτικών ομάδων της Δούμας "Ναροντοβλάστιε" Νικολάι Ριζκόφ και του Αγροτικού Κόμματος Ν. Χαριτόνοφ, που τη διατύπωσαν στο Συμβούλιο της Δούμας, συνίσταται στο να μην εξεταστεί προσωπικά η υποψηφιότητα για το αξίωμα του πρωθυπουργού πριν γίνει η επεξεργασία ενός πακέτου πραγματικών μέτρων κατά της κρίσης. Σχετικά μ' αυτό, ο Ζιουγκάνοφ πρότεινε να συσταθεί από τη Δούμα και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) μια επιτροπή επεξεργασίας αυτών των μέτρων. "Αυτά πρέπει να προβλέπουν πριν απ' όλα την αλλαγή της πολιτικής και οικονομικής γραμμής, την εφαρμογή πολιτικής προς όφελος των πολιτών της Ρωσίας και όχι προς το συμφέρον των ξένων "προστατών". Ζητούμε επίσης να γίνουν τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που θα επιτρέψουν να τεθεί η εκτελεστική εξουσία υπό τον έλεγχο της νομοθετικής. Είμαι υπέρ μιας κυβέρνησης ισχυρής και αξιόμαχης, αλλά να λειτουργεί υποχρεωτικά υπό τον έλεγχο των εκπροσώπων του λαού", υπογράμμισε ο Ζιουγκάνοφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ