Τετάρτη 26 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η σιωπή ισοδυναμεί με κάλυψη της εγκληματικής ενέργειας

Για τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στο Σουδάν και στο Αφγανιστάν και τις γενικότερες συνέπειες στις διεθνείς εξελίξεις και στην περιοχή

Το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ σε συνεδρίασή του εξέτασε τις τελευταίες εξαιρετικά επικίνδυνες και δραματικές εξελίξεις που προκύπτουν από το βομβαρδισμό στόχων στο Σουδάν και στο Αφγανιστάν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το ΠΓ υπογραμμίζει τα εξής:

1. Το ΚΚΕ κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή την γκανγκστερική ενέργεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ να διατάξει, στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας, τον βομβαρδισμό στόχων στο Σουδάν και το Αφγανιστάν. Επισήμανε και επισημαίνει, ότι πρόκειται για πράξη ωμής και απροκάλυπτης βίας και απροσχημάτιστης επιδρομής. Αποδείχνει και πάλι, ότι οι ιμπεριαλιστές δε διστάζουν να κουρελιάζουν το λεγόμενο διεθνές δίκαιο, προκειμένου να προωθήσουν τους σχεδιασμούς τους, εγκαθίδρυσης και εδραίωσης της "νέας τάξης πραγμάτων".

2. Ο ελληνικός λαός πρέπει να βγάλει συμπεράσματα για τους βαθύτερους και μακροπρόθεσμους στόχους που υποκρύπτει αυτή η επίθεση, ειδικά σήμερα που κορυφώνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για τη διανομή της λείας, και ακόμα πιο ειδικά σήμερα που οι λαοί πολλών χωρών δείχνουν τάσεις αφύπνισης. Οι ΗΠΑ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν ενδιαφέρονται μόνο να αποκομίσουν άμεσα οικονομικά, πολιτικά κέρδη, αλλά και να εξοικειώσουν τους λαούς με την εγκληματική στρατιωτική επέμβαση στο όνομα της ειρήνης και της ασφάλειας, στο όνομα της διαιτησίας, στο όνομα της τρομοκρατίας, στο όνομα της δήθεν υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αποτελεί εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη το γεγονός, ότι για πρώτη ίσως φορά τα τελευταία χρόνια δεν ακούστηκε ούτε η τυπική έστω φωνή διαμαρτυρίας από τη συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνήσεων και των ηγετών των κρατών της Ευρώπης, αλλά και των ηπείρων, στην παράνομη αυτή ενέργεια. Ο κίνδυνος αύξησης και μονιμοποίησης τέτοιων εγκληματικών δραστηριοτήτων είναι πια επί θύραις. Το γεγονός αυτό αποδείχνει ότι οι ιμπεριαλιστές αφήνουν στην άκρη τις μεταξύ τους αντιθέσεις, όταν πρόκειται να στραφούν κατά των λαών. Οι εργαζόμενοι της χώρας μας μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους σχετικά με την πολιτική γραμμή εκείνων, που υποστηρίζουν την ανάγκη σύμπραξης με τους"δημοκρατικούς Ευρωπαίους", που δήθεν μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα...

3. Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό τη σιωπή που εξακολουθεί να τηρεί, σχετικά με το μέγιστο αυτό ζήτημα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι ψεύτικη η δικαιολογία ότι παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και στη βάση αυτή δεν... αναμειγνύεται! Αυτή η στάση αντί της άμεσης και σαφούς καταγγελίας των βομβαρδισμών, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Ισοδυναμεί με κάλυψη και επικρότηση της εγκληματικής ενέργειας. Συμβάλλει στη νομιμοποίηση της επέμβασης, στον εθισμό του ελληνικού λαού να αποδέχεται αδιαμαρτύρητα ή ακόμα και ως φυσική και ευεργετική, την κάθε επέμβαση του ιμπεριαλισμού.

4. Προσφέρουν τη χειρότερη υπηρεσία και αποπροσανατολίζουν τον λαό, όσοι εμφάνισαν τους βομβαρδισμούς ως ενέργεια αντιπερισπασμού του Μπιλ Κλίντον. Συγκαλύπτουν την ουσία και την πολιτική του ιμπεριαλισμού, τη φύση του να επεμβαίνει και στρατιωτικά, προκειμένου να ανοίξει δρόμους για την απέλαση των μονοπωλιακών συγκροτημάτων, τον έλεγχο πρώτων υλών, την καθυπόταξη λαών και χωρών.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους λαούς των χωρών που βομβαρδίστηκαν, αλλά και άμεσα τον ελληνικό λαό. Εχει στενή σχέση με τους σχεδιασμούς στα Βαλκάνια, με την προετοιμαζόμενη επιχείρηση διαμελισμού και της Νέας Γιουγκοσλαβίας, με την "τακτοποίηση" υπέρ των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ των ζητημάτων στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Β. Αφρική.

Το ΠΓ καλεί την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, να ενταχθούν στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, να συνδέσουν αυτόν τον αγώνα με την πάλη για φιλολαϊκές εξελίξεις μέσα στην Ελλάδα. Είναι ο μόνος δρόμος για να αποφευχθούν μεγαλύτερα δεινά.

Οι λαοί πρέπει να διεκδικούν στην πράξη το αναφαίρετο δικαίωμά τους, να καθορίζουν αυτοί τις τύχες τους στη χώρα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ