Πέμπτη 27 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ατέλειωτοι μήνες

Τα πρώτα βήματα κάνει κιόλας το φεγγάρι. Αρχίζει κι αυτό να θέλει κάποια ψυχαγωγία. Εμείς οι μεγάλοι, όλο και κάτι κάναμε, κάτι είδαμε, κάτι ακούσαμε, με κάτι γελάσαμε. Τα παιδιά όμως; Κοντεύουμε να ξεχάσουμε ότι κι αυτά έχουν ανάγκη από ψυχαγωγία, έτσι όπως έχει και το φεγγαράκι των έξι ημερών. Γι' αυτό και ξεκινάμε με μια παιδική ταινία του 1990, που θα παρουσιαστεί από το STAR στις 18.00. Πρόκειται για τη δημιουργία του Τζορτζ Μίλερ: "Ατέλειωτο παραμύθι",με πρωταγωνιστή τον Τζόναθαν Μίλερ. Ο νεαρός Μπάστιεν βυθίζεται στη μαγεία της ανάγνωσης. Είναι το μόνο που τον βοηθά να ξεχάσει την αποτυχημένη προσπάθειά να μπει στην ομάδα κολύμβησης του σχολείου του. Το υπέροχο αυτό βιβλίο τού ανοίγει το δρόμο και επισκέπτεται νοερά το χωριό της "Ατέλειωτης ιστορίας". Χιλιάδες προβλήματα τον περιμένουν εκεί και καταφεύγει στους παράξενους φίλους για να ζητήσει τη συμπαράσταση και βοήθειά τους. Πρέπει να σωθεί ο ωραίος κόσμος της μικρής αυτοκράτειρας που λέγεται "Φαντασία". Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και οι εχθροί επίσης. Το σενάριο είναι βασισμένο στο βιβλίο του Μίκαελ Εντε "Ιστορία δίχως τέλος", χωρίς όμως να το υπηρετεί με ακρίβεια. Ο σκηνοθέτης εμπνεύστηκε από τις ζωγραφιές του Πάτρικ Γούντροφ και έδωσε το ίδιο εικαστικό ύφος στην ταινία του, η οποία και βλέπεται ευχάριστα.

Και τώρα ας γυρίσουμε σελίδες... Κι ας πηδήσουμε μερικά χρόνια για να δούμε τι θα δούμε εμείς οι ενήλικοι. Μια νεαρή εργάτρια με εξώγαμο παιδί έχει μια προβληματική σχέση με έναν εργάτη. Οταν μείνει έγκυος, εκείνος θα της ζητήσει να παντρευτούν αλλά αυτή θα αρνηθεί γιατί επιμένει στην ελευθερία της. Είναι το θέμα που αγαπά η σπουδαία Ουγγαρέζα σκηνοθέτιδα Μάρθα Μεζάρος. Είναι το γυναικείο θέμα, η ελευθερία, η αξιοπρέπεια της γυναίκας, κάτι που χαρακτηρίζει και αυτή την ταινία της, που θα προβληθεί από την ΕΤ - 3 στις 24.00 με τίτλο "Εννέα μήνες".Εννιά μήνες, από τη ζωή μιας γυναίκας, τόσο όσο κρατά η κύηση, εννιά μήνες, που κάθε μέρα είναι και μια επανάληψη της προηγούμενης. Με εξαιρετικό τρόπο ο φακός εστιάζει την προσοχή του στο μικρό, στο ασήμαντο, στο καθημερινό, που καταπίνει τους ανθρώπους. Εξαιρετική η ερμηνεία από τη Λίλι Μόνορι.

Από το STAR στη 01.30 "Τρομοκρατία στην πόλη" του Τζέιμς Σάντουγουεθ.Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα η ταινία αφηγείται την ιστορία του Λεν Ρόουαν, ο οποίος τρομοκρατεί μια ολόκληρη πόλη με τις τρομερές πράξεις του. Οπλοφορεί, λεηλατεί και ληστεύει ό,τι θέλει, όποιον θέλει, όποια ώρα θέλει. Μια μέρα, όμως, δε σταματά εκεί αλλά προχωρεί και στο φόνο, σκοτώνει έναν μαγαζάτορα και επιτέλους συλλαμβάνεται. Ομως, ο δικηγόρος του είναι ατσίδα και θα βρει τρόπο να υπερασπιστεί τόσο καλά τον πελάτη του, που θα τον αποφυλακίσει σε χρόνο ρεκόρ. Με αποτέλεσμα, ο "λεβέντης" όταν βγει από τη φυλακή να ζητά εκδίκηση. Δηλαδή, όπως λέει η λαϊκή ρήση: "Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι". Με τον Μπράιαν Ντένεχι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ