Παρασκευή 28 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μια πανέμορφη κυρία

Μια εξαιρετική και αλησμόνητη ταινία θα παρουσιαστεί απόψε από το STAR στις 22.30. Πρόκειται για το μύθο του "Πυγμαλίωνα" από το έργο του Μπέρναρντ Σο, σε μια αριστουργηματική κινηματογραφική μεταφορά με τίτλο "Ωραία μου κυρία",σε σκηνοθεσία Τζορτζ Κιούκορ. Μια ταινία που δίκαια κέρδισε οκτώ Οσκαρ και κατέκτησε το κοινό. Μια υπέροχη ιστορία, η ιστορία του Αγγλου "Πυγμαλίωνα" και της μικρής του... Γαλάτειας, της φτωχής αλήτισσας, μια ιστορία ευχάριστη, συγκινητική, συναρπαστική, υπέροχη. Μια ταινία με εξαιρετικές ερμηνείες, με καταπληκτική ατμόσφαιρα, ακριβή ανάπλαση εποχής και αξέχαστη μουσική. Το αμόρφωτο αγριοκόριτσο, Ελίζα Ντούλιτλ, θα μετατραπεί σε χρόνο ρεκόρ σε μια αληθινή κυρία με ωραίους τρόπους και σωστή προφορά. Θα καλλιεργηθεί, θα μορφωθεί, θα μάθει να στέκεται, να κινείται, να χορεύει, να μιλά αλλά και να κατακτά. Ο εκκεντρικός καθηγητής Χένρι Χίγκινς που ερωτεύτηκε την ιδέα και έδωσε μαθήματα στην καλή και επιμελή μαθήτριά του, ο ευρυμαθής αυτός άνδρας που ξεκίνησε από χόμπι να κινεί τα νήματα και να καθοδηγεί την άξεστη κοπέλα, θα πάρει κι αυτός το μάθημά του. Θα ερωτευτεί το δημιούργημά του. Εξαιρετικές οι ερμηνείες της Οντρεϊ Χέμπουρν και του Ρεξ Χάρισον.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 00.40 "Χένρι και Τζουν" του Φίλιπ Κάουφμαν.

Μια στιγμή από τη ζωή του συγγραφέα Χένρι Μίλερ στο Παρίσι του 1931. Ο Μίλερ, παντρεμένος τότε, εγκαταλείπει την πατρίδα του και τη γυναίκα του για να πάει στην πόλη του φωτός, στην πόλη των μποέμ, των καλλιτεχνών και του έρωτα. Πάει εκεί για να εμπνευστεί και να γράψει, κάτι που έκανε άλλωστε. Στην καρδιά της Γαλλίας, λοιπόν, θα γευτεί πολλές νέες εμπειρίες και μια μέρα θα γνωριστεί με την όμορφη, αισθησιακή Αναίς - η ταινία είναι βασισμένη στο ημερολόγιο της τελευταίας - και θα συνάψει ερωτικές σχέσεις μαζί της. Ξαφνικά, η γοητευτική και αινιγματική κυρία Μίλερ, η Τζουν, θα καταφθάσει στο Παρίσι και άκοπα θα διχάσει τους δυο εραστές. Η καταλυτική παρουσία της θα θυμίσει στον άνδρα της τον έρωτά του για εκείνη, αλλά το πιο παράξενο είναι ότι θα ξυπνήσει κάτι πρωτόγνωρο στην καρδιά της αντιζήλου της. Με τους: Φρεντ Γουόρντ και Ούμα Θέρμαν.

Από τη ΝΕΤ στις 22.30 "Μάριαν" του Πέτρο Βάκλαβ.

Οταν ο Μάριαν ήταν τριών χρόνων, το κράτος τον πήρε από την Τσιγγάνα μητέρα του η οποία κρίθηκε ακατάλληλη για να τον αναθρέψει. Ο Μάριαν δε μιλά τσέχικα και δεν έχει ιδέα για τους στοιχειώδεις κανόνες της υγιεινής. Ετσι χαρακτηρίζεται ως διανοητικά καθυστερημένος εξαιτίας των "κληρονομικών ελαττωμάτων της φυλής του". Το παιδί θα μεγαλώσει σαν αγρίμι σε κόσμο εχθρικό και σκληρό μπαινοβγαίνοντας σε διάφορα ορφανοτροφεία. Και όμως πάντα ελπίζει ότι κάποτε θα γνωρίσει καλούς και συμπαθητικούς ανθρώπους, σε κάποια φιλική σχέση, σε μια στάλα ανθρώπινης τρυφερότητας. Στα 22 του χρόνια πια προσπαθεί να αντέξει τη μοναξιά και να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο. Θα τα καταφέρει, άραγε; Με τους: Στέφαν Φέρκο, Λουντμίλα Κρόκοβα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ