Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
"Παιχνίδι" με τις... φτηνές μετοχές

Στο -34% οι μετοχές της Ιονικής και της Εμπορικής μέσα σε μια βδομάδα

Συνεχίζεται το μεγάλο παιχνίδι στην οδό Σοφοκλέους καθώς χτες άλλαξαν χέρια μετοχές συνολικής αξίας 65,1 δισεκατομμυρίων δραχμών σε τιμές σαφώς χαμηλότερες της προηγούμενης βδομάδας. Οπως εκτιμούν μάλιστα αρμόδιοι παράγοντες, πολλές εταιρίες - κύρια - αμοιβαίων κεφαλαίων και διαχείρισης χαρτοφυλακίων, κατάφεραν μέσα στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις να μειώσουν αισθητά τις μέσες τιμές απόκτησης των μετοχών που διαθέτουν.

Ο Γενικός Δείκτης κατά τη χτεσινή συνεδρίαση κινήθηκε με μικρές αυξομειώσεις στα επίπεδα που είχε κλείσει την προηγούμενη Παρασκευή. Την "καλύτερη" στιγμή της συνεδρίασης γύρω στις 11.15 το πρωί, κέρδιζε 1,3%, ενώ μισή ώρα πριν είχε βρεθεί στο -1,9%. Τελικά έκλεισε 0,26% ψηλότερα από τα επίπεδα της Παρασκευής, αλλά έντονες ήταν οι διακυμάνσεις στους επιμέρους δείκτες. Ετσι οι μετοχές των εταιριών επενδύσεων έκλεισαν με κέρδη 4,63%, οι κατασκευαστικές με 3,63%, ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν στις εταιρίες συμμετοχών με-1,65%.

Βέβαια και η χτεσινή συνεδρίαση είχε έντονο το στοιχείο κάποιοι να αγοράζουν μετοχές σε φτηνά επίπεδα και κάποιοι άλλοι - προφανώς οι λεγόμενοι μικροεπενδυτές - να προσπαθούν να απαλλαγούν από κάποια "χαρτιά" με τις όποιες ζημιές. Με πωλητές έκλεισαν 128 μετοχές και μόνο 70 με αγοραστές, ενώ από τις 262 μετοχές που διακινήθηκαν, 174 βελτίωσαν τις τιμές τους, 76 υπέστησαν ζημιές και 12 έμειναν σταθερές. Οι μεγαλύτερες συναλλαγές σημειώθηκαν για μια ακόμα φορά για τις μετοχές της ΕΛΠΕ (πρώην ΔΕΠ) που άλλαξαν χέρια 1.012.860 μετοχές και του ΟΤΕ, με συναλλαγές 776.090 κομμάτια.

Η Ιονική

Στο -8% βρέθηκαν για μια ακόμα φορά οι μετοχές της Ιονικής Τράπεζας και της μητρικής της Εμπορικής. Αν και χτες οι συναλλαγές ήταν αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, έκλεισαν και οι δύο στο κατώτερο επιτρεπόμενο όριο και μάλιστα με πωλητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις ξεπουλήματος της Ιονικής και η εξέλιξη του διαγωνισμού την προηγούμενη βδομάδα, είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν και οι δύο μετοχές από 34%! Χτες η τιμή της Ιονικής έφτασε στις 11.605 δραχμές, ενώ της Εμπορικής στις 21.795, ενώ την προηγούμενη Δευτέρα είχαν 17.605 και 33.050 δραχμές αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ