Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Σταθερά στην πρώτη θέση και με διαφορά η Ελλάδα

Τον Ιούλη με μέσο ρυθμό πληθωρισμού 1,6% για τις 15 χώρες - μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα είχε ρυθμό πληθωρισμού 4,8%

Με ρυθμό υπερτριπλάσιο του μέσου όρου των 15 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), έτρεχε τον περασμένο Ιούλη ο επίσημος πληθωρισμός στην Ελλάδα. Κι αυτό, παρά την πολύχρονη αντιλαϊκή εισοδηματική και γενικότερη οικονομική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Αυτό προκύπτει από τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ (EUROSTAT) για την εξέλιξη του πληθωρισμού στις χώρες - μέλη της ΕΕ, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT, ο ετήσιος πληθωρισμός των 15 κρατών - μελών της ΕΕ ήταν στο 1,5% κατά μέσο όρο τον Ιούλη του 1998, έναντι 1,6% που ήταν τον Ιούλη του 1997. Παρατηρείται, δηλαδή, μείωση του μέσου πληθωρισμού στην ΕΕ των "15" κατά 6,25%.

Τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν, τον ίδιο μήνα, στην Ελλάδα (4,8%) στην Πορτογαλία (2,8%) και στην Ιρλανδία (2,5%). Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι τον Ιούλη του 1997, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν 5,4%.

Κάτω από το 1%, ήταν ο πληθωρισμός στην Αυστρία και τη Γαλλία (0,8%) και στη Γερμανία (0,9%). Σε σχέση με την περσινή χρονιά, η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στην Πορτογαλία (από 1,4% στο 2,8%) και στην Ιρλανδία (από το 1,5% στο 2,5%).

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον ετήσιο πληθωρισμό στα έντεκα κράτη - μέλη, που μετέχουν στην τρίτη φάση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (δηλαδή πλην Ελλάδας, Αγγλίας και Δανίας), ο πληθωρισμός έμεινε στο 1,4%, ποσοστό που είχε σημειωθεί για τις χώρες αυτές και τον Ιούλη του 1997.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ