Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Αντιστέκονται στην υποβάθμιση

Μπροστά στη νέα σχολική χρονιά, η Ενωση Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης θέτει για μία ακόμη φορά τα αιτήματα της καλλιτεχνικής παιδείας, που η πολιτεία επιμένει να αγνοεί και να θάβει πίσω από τις ψευδώνυμες μεταρρυθμίσεις που προωθεί στην εκπαίδευση. Βήμα προβολής της ανάγκης ενίσχυσης και στερέωσης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και, ταυτόχρονα, διαμαρτυρία για τον εξοστρακισμό, τη διαρκή υποβάθμιση, αλλά και τη συρρίκνωση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στο σχολείο, αποτελούν τα σεμινάρια της Ενωσης, που πραγματοποιούνται και αυτή τη χρονιά (3 έως 10 Σεπτέμβρη, 10π.μ. - 3μ.μ.), στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ευελπίδων).

Το φετινό ετήσιο πανελλαδικό σεμινάριο συμπίπτει με την έκδοση του βιβλίου του Γιοχάνες Ιτεν "Τέχνη του χρώματος".Το βιβλίο, που μεταφράστηκε από τα γερμανικά, είναι πολύ σημαντικό για την εκπαίδευση τέχνης, και με αφορμή την έκδοσή του, ένα μεγάλο μέρος της θεματολογίας του σεμιναρίου αφορά στο χρώμα και τη διδασκαλία του. Καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί, αλλά και φίλοι της Ενωσης, ζωγράφοι και επιστήμονες, θα καταθέσουν τις απόψεις τους για το χρώμα. Σημειώνουμε, ότι η Ενωση έχει προσκαλέσει από τη Γερμανία τον καθηγητή τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Βούπερταλ Ρέινερ Κ. Γουίκ ειδικά για να αναπτύξει το θέμα: "Η παιδαγωγική της τέχνης του Γιοχάνες Ιτεν".

Επίσης, σημαντική θέση στο πρόγραμμα του σεμιναρίου κατέχει το θέμα: "Προβλήματα εκπαίδευσης στις ελληνικές και ελληνόφωνες κοινότητες του εξωτερικού".Στα θέματα περιλαμβάνονται επίσης και άλλα σημαντικά προβλήματα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, απέναντι στην οποία υψώνονται τώρα πρόσθετα σοβαρά εμπόδια και φραγμοί με τις εκπαιδευτικές αλλαγές, που τίθενται σε ισχύ από τη νέα σχολική χρονιά.

Με την έναρξη των σεμιναρίων θα κυκλοφορήσει, επίσης, το επιμελημένο περιοδικό της Ενωσης, "Εικαστική Παιδεία",αποτύπωμα και συνόψιση των συλλογικών προσπαθειών των εκπαιδευτικών τέχνης για την ανύψωση του περιεχομένου της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, καθώς και νέα σειρά βιντεοκασετών με θέματα εικαστικής διδασκαλίας, που έχουν ετοιμαστεί με πρωτοβουλία, εθελοντική δουλιά και δαπάνες της Ενωσης για το σκοπό αυτό. Στο χώρο του σεμιναρίου θα υπάρχει ενδεικτική έκθεση μαθητικών έργων, βασισμένων σε χρωματικές ασκήσεις, ενώ στις 9 Σεπτέμβρη το Κέντρο Ελληνικής Τέχνης θα παρουσιάσει αντιπροσωπευτικούς παραδοσιακούς χορούς με φορεσιές και ζωντανή μουσική. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι.

"Οι παραπάνω δραστηριότητες και πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών τέχνης", σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΔΣ της Ενωσης, "θεμελιωμένες στη δύναμη της συλλογικότητας, αποτελούν την έμπρακτη απόρριψη μιας ορισμένης μυθολογίας των ημερών, που με αφορμή τα αποτελέσματα του διάτρητου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ θέλησε να παρουσιάσει μειωτικά και δυσφημιστικά τους εκπαιδευτικούς, τις δυνατότητες και το έργο τους".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (2008-10-11 00:00:00.0)
Αντίθετοι σε «συνταγές» και «καλούπια» (2006-10-22 00:00:00.0)
Στο περιθώριο η καλλιτεχνική εκπαίδευση (2000-02-03 00:00:00.0)
"Πινελιές" αντίστασης στην υποβάθμιση (1998-10-04 00:00:00.0)
Πολύμορφη και αγωνιστική δραστηριότητα (1998-09-05 00:00:00.0)
Εικαστικά και εκπαίδευση (1997-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ