Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Σκληρός αντιτρομοκρατικός νόμος

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η πρόσφατη βομβιστική επίθεση στην πόλη Ομαγκ, που χαρακτηρίστηκε ως η πιο αιματηρή στην 30χρονη βίαιη ιστορία των "ταραχών" του Ολστερ, προκάλεσε την άμεση και συντονισμένη αντίδραση των κυβερνήσεων της Ιρλανδίας και της Βρετανίας. Αποτέλεσμα, ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος που πρόκειται να ψηφιστεί.

Μία συνοπτική παρουσίαση του νόμου έγινε σε χτεσινό ρεπορτάζ των βρετανικών "Τάιμς", όπου αναφέρεται ότι τα κινητά και ακίνητα οικονομικά στοιχεία των ανυπότακτων τρομοκρατικών οργανώσεων θα έχουν το δικαίωμα να κατάσχουν οι αστυνομίες της Βρετανίας και της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, στο εξής τα μέλη των αποσκιρτησάντων οργανώσεων, όπως για παράδειγμα ο Αληθινός ΙΡΑ, ομάδα που τοποθέτησε τις βόμβες στην πόλη Ομαγκ, θα είναι δυνατόν να χάσουν τις κατοικίες τους, στην περίπτωση που η αστυνομία κατέχει αποδείξεις πως χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Εντός της βδομάδας το βρετανικό Κοινοβούλιο θα κληθεί να συζητήσει και να εγκρίνει τα αποτρεπτικά τούτα μέτρα, τα οποία πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις τα έχουν χαρακτηρίσει εξαιρετικά αυστηρά. Το ιρλανδικό Κοινοβούλιο θα συγκληθεί επίσης εντός της βδομάδας για να αποφασίσει. Κύριος στόχος των νέων νομοσχεδίων είναι οι τέσσερις Καθολικές και Προτεσταντικές (Αληθινός ΙΡΑ, ΙΡΑ της Συνέχειας, Ιρλανδικός Εθνικοαπελευθερωτικός Στρατός και LVF) οργανώσεις που δεν έχουν υπογράψει τη συμφωνία ειρήνευσης, η οποία φιλοδοξεί να δώσει τέλος στην επί σχεδόν 30 χρόνια σοβούσα σύρραξη στην ταραγμένη βρετανική επαρχία. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, τα μέλη των τεσσάρων αυτών οργανώσεων θα μπορούν να αντιμετωπίσουν 10ετή φυλάκιση κατόπιν διαταγής ενός ανωτάτου αστυνομικού αξιωματικού. Εντούτοις, πληροφορίες θέλουν τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να έχει συμφωνήσει πως τούτος ο όρος θα καταστεί ανενεργός, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ύστερα από τις πολλές αντιδράσεις που προκάλεσε το μέτρο, ιδίως στις τάξεις του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ