Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΤΖΗ
Το κυβερνών κόμμα ο τελικός νικητής

ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ .-

Τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χτες η Εθνική Εκλογική Επιτροπή επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι πια γνώριζαν, ότι το κυβερνών "Λαϊκό Κόμμα της Καμπότζης" είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών της 26ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα οριστικά και επίσημα αποτελέσματα το κόμμα του πρωθυπουργού Χου Σεν αναδεικνύεται νικητής αφού συγκέντρωσε2.03 εκατομμύρια ψήφους. Αντίστοιχα, το κόμμα του πρώην δεύτερου πρωθυπουργού της χώρας πρίγκιπα Νοροντόμ Ραναρίντ FUNCINPEC έρχεται δεύτερο με 1.55 εκατομμύρια ψήφους, ενώ το κόμμα του πρώην υπουργού Οικονομικών Σαμ Ρέινσι,που φέρει το όνομά του, καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 699.665 ψήφους. Εκπρόσωπος της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής δήλωσε ότι η κατανομή των εδρών στην Εθνοσυνέλευση, που διαθέτει 122 έδρες θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας. Αναμένεται, πάντως, ότι το κόμμα του Χουν Σεν θα συγκεντρώσει λίγο περισσότερο από το ήμισυ των εδρών, αλλά δε θα είναι σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο Σαμ Ρέινσι και ο Ραναρίντ, που κάποτε μοίραζαν τη νομή της εξουσίας με τον Χουν Σεν και με τον οποίο μοιραζόταν τότε την πρωθυπουργία, κατήγγειλαν τα αποτελέσματα, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του Χουν Σεν κέρδισε χάρη στην εκτεταμένη βία και νοθεία. Ομως από την πλευρά τους οι διεθνείς παρατηρητές που βρίσκονται μήνες, παρακολουθώντας στενά την εκλογική διαδικασία και την καταμέτρηση, δήλωσαν ότι η ψηφοφορία υπήρξε αρκετά ελεύθερη και δίκαιη.

Ο Ραναρίντ και ο Σαμ Ρέινσι έχουν δηλώσει ότι θα σαμποτάρουν τη νέα κυβέρνηση, για το σχηματισμό της οποίας απαιτείται η έγκριση των δύο τρίτων των μελών της Βουλής και για το λόγο αυτό έχουν προχωρήσει σε καθιστική διαμαρτυρία εδώ και εννέα μέρες στο πάρκο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Κοινοβούλιο, καταγγέλλοντας την εκλογική διαδικασία, αλλά και το αποτέλεσμα της κάλπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ